29/12  

Eva H har lagt ut en hel drös bilder från Gyllene Anden. Vilket hästjobb du har gjort Eva, STORT tack.
Klicka här!

Joy kom tillbaka hem igår efter att ha bott hos Agnetha ett tag. Inte för att de har tröttnat på varann utan helt enkelt för att Joy började löpa strax före jul och Agnetha ska passa sin bortresta grannes spanielhane och vi vågade inte riskera en eventuell tjuvparning. Vi har ju Acke (T Ardmore) boende här just nu men han verkar lyckligt oförstående inför Joys löpdoft. Vi får väl se om ett par dagar när hon kommer i höglöp. Men vi har rejäla hundgrindar...

Nä, det blir ingen årskrönika även om det nog skulle finnas en hel del att skriva om. Spontant känns 2010 på det hela taget som ett bra år. Våra valpköpare är fantastiskt duktiga med sina hundar, tror att det är 22 Thorsvihundar som startat på jaktprov under året vilket känns jättekul. En del håller även på med viltspår, agility, tävlingslydnad och rallylydnad. Några används enbart på praktisk jakt i olika former. Ingen nämnd, ingen glömd.
Vi kommer som vanligt att fira nyår på hemmaplan tillsammans med Kian och Peter (utan fyrverkerier)


Det här blir sista uppdatering av hemsidan för i år så vi vill passa på att tillönska alla en trevlig avslutning på 2010 och ett riktigt Gott Nytt 2011!

 


 

  26/12  

Så går julhelgen mot sitt slut. Ett ganska lugnt och stillsamt firande med familjen på julafton och sen ett par lata dagar efter det. Mycket mat såklart. Men man får hoppas att hundpromenaderna i alla fall tar några kalorier.
Normalt sett brukar vi vara ute på traditionell Annandagsjakt men Kung Bore satte ju stopp för den.

Nu borde man ju ägna lite tid åt att reflektera över året som snart är slut innan man kastar sig in i 2011. Kanske skulle försöka sig på någon slags årskrönika?
 


 

  21/12  

Efter överläggning inom jaktlaget har vi bestämt att inte jaga mer den här säsongen. Djuren behöver lägga sin energi på överlevnad eftersom vintern verkar bli precis lika tuff, om inte värre, som den förra. Några ensilagebalar är på väg ut som stödföda.
Så för Valsas det blir det till att fortsätta hålla kökssoffan varm. Hon är för första gången i sitt fyraåriga liv lite trind om magen. Vi fick 4kg Olivers Petfood Maxx Energy att prova och valde att ge det till Valsa som är mycket kräsen och därmed svår att hålla i hull. Måste vara ett kanonfoder!

Igår var jag ute och handlade det mesta av julmaten. Nästan hemma fick jag möte av en sån där "sombarakanköramittivägen". Tyckte att jag var innanför snöpinnarna, men icke. I en hastighet av cirka 5km/h gled Pajeron, nästan majestätiskt, av vägen ner i ett rejält djupt dike. Alla matkassar välte såklart. Jag gjorde några försök att ta mig upp ur diket med någon slags super-duper lågväxel vilket bara resulterade i att bilen fick rejäl slagsida och jag trodde den skulle lägga sig på sidan. Jörgen kom till undsättning, åtminstone för att rädda maten. Medan vi funderade på hur vi skulle få upp bilen kom två hjälpsamma människor i en Touareg och ville hjälpa till. Efter ett gott försök gled Pajeron ännu längre ner och fick ännu mer slagsida.
Vår räddare blev Herr Björkman från Vallby Prästgård som kom fräsande i sin monstertraktor och helt sonika lyfte Pajeron ur diket som om den vore en liten trampbil.
Maten klarade sig bra, till och med äggen var hela!

Carron och jag var på avslutning på Rallylydnaden igår kväll. Vi kan numera göra alla möjliga vändningar och snurrningar. Carron tycker det är hur kul som helst och instruktören har givit oss mycket beröm. Bästa berömmet kom dock från en av kursdeltagarna; "din hund verkar så trygg och harmonisk"
Lilla Carron som hunnit bli 18 månader börjar verkligen bli mer säker på sig själv. Kul!

Avslutningsvis säger vi "Välkomna till vuxenvärlden" till L-kullen som blir 2 år idag!


 

  18/12  

Jörgen tog med sig Valsa och Lystra ut i skogen en sväng idag. Valsa fick till ett drev men redan efter någon halvtimme hade hon fått ganska nog och lät sig villigt kallas in. De små korta benen såg ut som de var gipsade med snö. Stackars liten. Det verkar bli en tämligen kort säsong för Valsas del. För mycket snö helt enkelt.

Julförberedelserna kom av sig helt när valparna kom. Hög tid att ta tag i dem igen. Det är bara en knapp vecka kvar till julafton! Jörgen hade planer på att försöka hugga en gran idag men insåg att det är rätt knepigt när granarna är översnöade. Vi åkte till Enköping och köpte en istället, utan snö på...
Idag insåg vi också att vi helt glömt att skicka julkort, det brukat vi alltid göra. Absolut inte elektroniska, nä det ska vara på riktigt. Leta adresser, slicka igen kuvert, skära sig i mungiporna, bli torr i munnen av att slicka frimärken. Allt det där hör liksom julen till. Men det kommer nog att bli jul ändå!



 

  16/12  

Vi skickar ett stort och varmt GRATTIS till Anders Carlsson som med sin Trolle vann ett A-prov igår i Skåne. Det innebär att Trolle, som är pappa till vår L-kull,  numera titulerar sig
SEJ(a)Ch Garronpoint Mole.

Strömavbrott!
När jag kom in från förmiddagens hundpromenad var strömmen borta. Spelar ju normalt sett inte sådär väldigt stor roll men med två dygn gamla valpar i huset vill man gärna ha värme. Vårt hus är eluppvärmt men vi har en braskamin i köket. Då är det bra med ved. Men si det fanns ingen ved hemma. Däremot har vårt jaktlag ganska gott om ved vid "bodegan" där vi grillar korv under jakterna. Tog bilen dit och snodde helt enkelt några kassar ved. Efter att ha eldat som en dåre några timmar var det varmt och gott i valprummet och direkt överhettat i köket. Jag funderar på vad folk pysslade med förr i tiden när mörkret föll? Eftersom jag vare sig stickar, broderar eller stoppar strumpor blev till att sitta och läsa i pannlampans sken. I och för sig ganska mysigt med massor av värmeljus tända här och där i huset, men inte blev det mycket gjort inte. Framåt kvällningen kom dock strömmen tillbaka och jag känner mig återigen som en effektiv nutidsmänniska med höga krav på snabb information.



 

  15/12  

Valparna föddes igår den 14/12. Läs mer under Valpar.
Vadslagningen vanns av Kicki, bra gissat!



 

  13/12  

Okey då, en gissning till får komma med. Det är valparnas pappa Will som nyligen kommit tillbaka hem till Sverige. Han tror att valparna kommer natten mellan fredag och lördag och att det är fem grabbar. Alla svarta. "Om det kommer någon gul har Kiwi bedragit mig!"

Har gjort sista uppdateringen på valpgissningslistan. Nu tar vi inte in fler gissningar för snart blir det "för enkelt". Så här ser den ut:

Jill: tisdag 21/12, 05:41, 5 hanar och 3 tikar, svarta
Peter: måndag 20/12, 01:18, 3 hanar och 3 tikar, svarta
Pia:
lördag 18/12, 11:18, 5 hanar och 3 tikar
Benita: söndag 19/12, 00:25, 4 hanar och 4 tikar
Monica: tisdag 21/12, 02:02, 4 hanar och 2 tikar, svarta
Agnetha: fredag 17/12, 17:17, 7 tikar varav en gul (men hallå!)
Lollo: fredag 17/12, 15:50, 5 hanar och 1 tik, svarta
Eva: söndag 19/12, 21:10, 4 hanar och 1 tik
Marianne: lördag 18/12, 16:04, 3 hanar och 4 tikar, svarta
Kicki: torsdag 16/12, 22:58, 2 hanar och 4 tikar
Inga:
måndag 20/12, 03:45, 4 hanar och 4 tikar, svarta
Siv och Bela:
lördag 18/12, 01:40, 4 hanar och 3 tikar
Åsa:
fredag17/12, 06:28, 1 hane och 5 tikar, svarta
Ingela:
lördag 18/12, 04:23, 3 hanar och 3 tikar, svarta
Sara:
söndag 19/12, 22:30, 3 hanar och 4 tikar
Gerd:
fredag 17/12, 22:50, 2 hanar och 5 tikar, svarta
Johanna:
fredag 17/12, 21:00, 2 hanar och 3 tikar, svarta
Katarina:
torsdag 16/12, 23:35, 3 hanar och 3 tikar, svarta
Ellis
: fredag 17/12, 21:15, 3 hanar och 4 tikar, svarta



 

  12/12  

Thorsvi Glenburgie vann prestigefyllda Gyllene Anden även i år!
I morse samlades vi i bitande vinterkyla på Unsta Gård. Sjutton ekipage till start efter ett par sena strykningar. Efter inledande samling med värmande glögg togs vi emot av domarparet Jörgen och Peter. Fyra hundar i taget inne på linjen, två hos vardera domare. Kian var steward och höll reda på oss deltagare på ett som vanligt förtjänstfullt sätt. Mats L var skytt och som kastare jobbade Mille och Pia. Tror inte att de missade ett enda kast på hela dagen. Cia samlade in apporterade dummies och var nog den som höll värmen bäst under dagen. Stort tack till er som ställde upp som funkisar!
Vittringsförhållandena var knepiga i snön men det såg ut som om hundarna vande sig efter hand. Alla fick totalt fyra apporter i de inledande två omgångarna, efter domarkonfererande plockades fem hundar ut som fick gå vidare till en avslutande drive där de fick två apporter var.
Åsa och Mocca gjorde alltså bedriften att vinna precis som de gjorde förra året. Mocca satte inte en fot fel på hela dagen och fördes som vanligt lugnt och säkert av Åsa. En mycket värdig vinnare!
Som tvåa kom Alliz (Glenallachie) med Katarina. De blev även Gun's Choice, domarna kunde berätta att det var mycket tätt mellan ettan och tvåan. Bra jobbat Katarina!
Trea kom Ellis med Extra (Glenlossie). Unge Skye (Miltonduff) kom fyra tillsammans med Anne-Marie. Sista ekipage att bli placerade var Speys och jag.
Tack alla för att ni kom och hoppas att alla har hunnit tina upp vid det här laget.
Eva H hade med sig kamera och så fort hon hunnit sortera bilder och lägga dem på lämpligt ställe ska vi fixa en länk.



 

  10/12  

Vi har fått trevligt besök i form av Acke dvs Thorsvi Ardmore. Han ska vara här medan hans familj firar jul i Thailand. De åker inte förrän fredag nästa vecka men vi vill ha Acke införlivad i flocken innan Kiwi ska valpa så det inte blir för rörigt. Nu kanske det var lite onödigt eftersom Acke tämligen omedelbart smälte in i flocken. Normalt bor han tillsammans med en tik, rottweilern Aquila, så det är inte sådär hysteriskt spännande med tikar. Acke är en mjuk och trevlig hund som "skrattar". I sin iver att hålla alla damerna vänligt sinnade bli det väldigt mycket skrattande.

På söndag är det dags för Gyllene Anden. Det verkar bli en riktig vinterdag med ganska många minusgrader. Undrar vem som vinner? Speys ligger redan oerhört risigt till hos domare Jörgen eftersom hon snodde en macka från honom idag. Dumma hund, hon blir bergis diskad!

Så här ser valpgissningslistan ut just nu:
Benita: söndag 19/12, 00:25, 4 hanar och 4 tikar
Monica: tisdag 21/12, 02:02, 4 hanar och 2 tikar, svarta
Agnetha: fredag 17/12, 17:17, 7 tikar varav en gul (men hallå!)
Lollo: fredag 17/12, 15:50, 5 hanar och 1 tik, svarta
Eva: söndag 19/12, 21:10, 4 hanar och 1 tik
Marianne: lördag 18/12, 16:04, 3 hanar och 4 tikar, svarta
Kicki: torsdag 16/12, 22:58, 2 hanar och 4 tikar
Inga:
måndag 20/12, 03:45, 4 hanar och 4 tikar, svarta
Siv och Bela:
lördag 18/12, 01:40, 4 hanar och 3 tikar
Åsa:
fredag17/12, 06:28, 1 hane och 5 tikar, svarta
Ingela:
lördag 18/12, 04:23, 3 hanar och 3 tikar, svarta
Sara:
söndag 19/12, 22:30, 3 hanar och 4 tikar
Gerd:
fredag 17/12, 22:50, 2 hanar och 5 tikar, svarta
Johanna:
fredag 17/12, 21:00, 2 hanar och 3 tikar, svarta
Katarina:
torsdag 16/12, 23:35, 3 hanar och 3 tikar, svarta
Ellis
: fredag 17/12, 21:15, 3 hanar och 4 tikar, svarta


 

  8/12  

Jaha, nu är vadslagningen på Kiwis kommande kull igång. Försökte ligga lågt i det längsta men nu tog Ellis tag i det hela och mailade helt enkelt vad hon tror.
För att alla ska ha samma bakgrundsfakta:
- 63 dygn är på lördag den 18/12
- det är 99,99% sannolikhet att valparna är svarta
- det syntes fem valpar på ultraljudet vilket kan innebära att det är fler men troligen inte färre
Du ska gissa på antal (hanar + tikar) och när första valpen ser dagens ljus.
Vad kan man vinna? Tja, kanske en heldag med valparna när de är 7,5 vecka gamla...

Kicki: torsdag 16/12, 22:58, 2 hanar och 4 tikar
Inga:
måndag 20/12, 03:45, 4 hanar och 4 tikar, svarta
Siv och Bela:
lördag 18/12, 01:40, 4 hanar och 3 tikar
Åsa:
fredag17/12, 06:28, 1 hane och 5 tikar, svarta
Ingela:
lördag 18/12, 04:23, 3 hanar och 3 tikar, svarta
Sara:
söndag 19/12, 22:30, 3 hanar och 4 tikar
Gerd:
fredag 17/12, 22:50, 2 hanar och 5 tikar, svarta
Johanna:
fredag 17/12, 21:00, 2 hanar och 3 tikar, svarta
Katarina:
torsdag 16/12, 23:35, 3 hanar och 3 tikar, svarta
Ellis
: fredag 17/12, 21:15, 3 hanar och 4 tikar, svarta


 

  7/12  

Idag börjar det!
Det brittiska retrievermästerskapet, "The Championship", går av stapeln i dagarna tre på Sandringham.
Vi som inte hade möjlighet att åka och titta i år kan i alla fall glutta i startlistan och hoppas på rapporter via FaceBook.

 

 

  6/12  

Vi var på fasanjakt i lördags i underbart vinterväder. Det har onekligen sina fördelar med snö och minusgrader. Joy fick göra sin första riktiga jaktdag då Agnetha hade henne med i princip hela dagen. Hon var lite brydd över hur hon skulle greppa de varma fåglarna med sin lite lösa fjäderdräkt men kom snabbt på hur man bär sig åt. Jörgen hade med sig Lystra som knallade x gånger och som vanligt gjorde stor nytta när det gäller att få tag i skammad fågel. Bobo lånade Guinness på förmiddagen och tyckte hon skötte sig fint. Själv hade jag med mig en "stökig" Speys på förmiddagen och en lugn och fin Mondi efter lunch.

För övrigt försöker jag hinna med så mycket julförberedelser som möjligt redan nu eftersom Kiwi kommer att valpa i slutet av nästa vecka. Kan vara skönt att ha så mycket som möjligt klart innan valpningen.

Anmälningstiden för Gyllene Anden har gått ut och startfältet består av 19 ekipage. Kul!
PM kommer att mailas ut antingen idag eller imorgon.
 

 

  1/12  

I bitande vinterkyla har vi FART-testat hundar på Gryt idag igen. Det var Mackan/Mackmyra ur M-kullen som gjorde FART2 samt det två resterande A2:orna Speja/Ayrshire och Acke/Ardmore som pga sin ringa ålder fick nöja sig med FART1.
Det var intressant för deltagarna (och för mig) att se hundar som det skiljer i princip ett år på i ålder. Mackan jobbade direkt rutinerat och gav ett mycket moget intryck medan de två ungdomarna
(7 månader) är "råare".
Nu är hela A2-kullen (Tweed/Guinness) testad och jag känner mig väldigt nöjd med kullen hittills. Även dagens telningar visade samma sociala frimodighet som sina syskon och hade förstånd att använda sina näsor på ett utmärkt sätt. Att det sen dyker upp en riktig "juvel" i en kull, i form av Speja, är ju bara att vara ytterst tacksam för. Men känn för all del ingen press Cia!
 

 

  29/11  

Vi får börja med att gratulera Sören Norén som vann Retrievermästerskapet i ett snöigt Skåne med sin fine Justlike Kronprins Frederik.
Ett stort och varmt grattis även till tvåan Wolfgang "Bolly" Ronacher med Moorman's T Oak som ordnade till ett a-provschampionat.
Det var spännande att följa med lite på distans via FaceBook där Lotta Borg mfl rapporterade.

Det blev vare sig rådjursjakt eller träning i helgen för min del. Jag nöjde mig med långpromenader och adventspysslande. Riktigt skönt!

 

 

 

27/11  

Nio hundar vidare till dag två på Retrievermästerskapet nere i ett vintrigt Skåne;
Streamlights Fancy Cayo
Lakedown Diawl Bach
Justlike Kronprins Frederik
Moormans T Juniper
Streamlights Fancy Choice
Streamlights Danas Value
Moormans T Oak
Pumpans Autumn Gold
Searover Kellys Kicker
Spännande!

Ett stort grattis till Birgitta och Will (Bierspool Blackbill of Lakedown) som kommit tvåa på ett Open Trial på Irland idag. Känns väldigt bra att Will är pappa till Kiwis väntade valpar!

Förutom att följa RM på Facebook så har jag ställt iordning valprummet idag. Eftersom det verkar bli en kall vinter har jag möblerat om lite. Valplådan står inte längre mot ytterväggen, man kanske tjänar någon grad på att ha den längre in i rummet istället?

Man kan se att en bit av tapeten är bortriven och det var faktiskt Kiwi som gjorde det i sin ungdom.  Som man bäddar får man ligga...

 

 

  26/11  

Kör försiktigt och lycka till! Säger vi till de som ska starta på Retrievermästerskapet som går av stapeln i Kristianstadstrakten nu i helgen. I princip hela svenska eliten återfinns i startfältet. Spännande!

Jörgen åker till Tyskland idag tillsammans med sin mamma för att hälsa på släktingar medan jag stannar på hemmaplan och har något så ovanligt som en ledig helg. Får se om jag kanske hänger med jaktlaget ut på lite rådjursjakt, eller så blir det bara lite stillsamt adventspysslande. Lite träning borde också hinnas med...hmm...snart är det inte så ledigt längre.
 

 

  24/11  

Gerd och jag var de enda som trotsade väderleken och halkade till Unsta för onsdagsträning. Tillsammans med Katarina tränade vi markeringar. Silke och Alliz fick jobba med trippelmarkeringar där jag var dold kastare och vare sig förare eller hundar hade en aning om var kasten skulle komma. Själv hade jag med Carron som fick göra enkelmarkeringar med Katarina som kastare dold bakom en enbuske. Det hela blev ganska oförutsägbart även här men Carron hängde med bra på Katarinas finter. Den senare muttrade något om behov av kastträning...
Efter någon timme hade vi fått nog av tränandet och lät oss väl smaka av en god gulasch som Gerd svängt ihop. Eftersom vi alla tre hoppas på varsin valp ur den kommande Kiwi/Will-kullen så passade vi på att vrida och vända på funderingar om valpträning. Tror vi blev sittande ett par timmar.
 

 

  23/11  

Idag var det dags att utsätta delar av A2-kullen för FART (Fågelhundens ARbetsTest) på Sörmlands Hundskola. Tre av valparna klarades av idag (Leia, Lakrits och Reko) och resterande två ska i elden nästa vecka.  De sju månader gamla valparna är mycket trevliga i sin tillgänglighet, har fin jaktlust och arbetar med bra låg näsa när de söker vilket bådar gott inför framtiden. Testförhållandena var kanske inte idealiska i snöovädret men det funkade förvånansvärt bra ändå. Jag kan konstatera att vi har väldigt tappra valpköpare som bland annat trotsar klass 2 varningar och ställer upp på allt som uppfödaren hittar på...
Eva hade med sig kameran. Här finns massor av bilder!


 

  22/11  

Vi har haft en riktigt rolig och trevlig helg. I fredags kväll kom Sarita åkande från Norge för att vara med som praktikant på lördagens fasanjakt med sin Carmen. Jakten var som vanligt urtrevlig även om vädret var lite ruggigt. Carmen skötte sig bra tyckte både Sarita och hennes "mentor för dagen" Jörgen. Jag gjorde nytta som stoppare mm istället för att apportera och passade på att ta med Carron efter lunch så hon fick känna på hetluften lite. Hon tog det hela med stor fattning och följde skyttarnas och de andra hundarnas förehavanden med lagom stort intresse. Även hennes bror Spencer var med, fast i drevet med matte Ann-Maj, även han rapporteras ha skött sig bra.
Efter avslutad jakt begav vi oss till Lilla Träskaten där Jill och Peter bjöd på middag. Tror vi var femton personer så ljudnivån var minst sagt hög. Jag har fortfarande träningsvärk i skrattmusklerna...
Jill och Peter är så oerhört gästvänliga och generösa och det finns liksom aldrig några problem. Själv tycker jag att det är lite besvärligt att åka iväg med hela hundflocken, men vi fick låna gäststugan där vi fick plats allihop utan problem. Tack för det!
På söndagen tränade de som orkade, vilket var förhållandevis många. Tror att det var cirka tio hundar i linjen och vi avverkade ett riktigt bra träningspass på ett par timmar. Därefter bjöds det på lunch och fram emot eftermiddagen samlade vi ihop vårt pick och pack och begav oss hemåt.
Tack alla inblandade för en superkul helg!

Vår hundflock består i skrivande stund av åtta hundar. Kiwi har ju flyttat in men Agnetha tog med sig Joy istället så det blev ett nollsummespel. Allan (MacAllan) är här medan hans familj semestrar på Teneriffa. Tikarna tycker att Allan är rätt jobbig eftersom han har ganska höga tankar om sin egen charmighet. Han börjar dock så sakta förstå att det inte är inbjudande leenden de visar honom när han försöker sig på lite uppvaktning.

21 anmälda ekipage till Gyllene Anden. Funktionärer klart! Ser lovande ut alltså, nu håller vi bara tummarna för att Kung Bore håller sig på mattan.



 

  16/11  

Vardagsdramatik på Storsten; en liten mus sprang helt plötsligt omkring på köksgolvet. Valsa tog upp jakten, sen skrek både taxen och musen. Den senare för att den blev ihjälbiten och Valsa för att musen hann bita henne i nosen så blodet rann.

Carron och jag har börjat på rallylydnadskurs. Mest i syfte att få lite organiserad social träning för Carron men också för att det är kul. Dessutom praktiskt eftersom kursen är i Enköping så på knappa två timmar har vi både kursat och transporterat oss från dörr till dörr. Åtta hundar, förutom Carron en eurasier, en dalmatiner, en golden, en dvärgpinscher, en bayersk viltspårhund samt två blandraser. Carron tyckte att kurspolarna var helt okey och fokuserade sitt intresse mestadels på de medhavda köttbullarna. Vi upptäckte dock ganska snabbt en kunskapslucka, hon har aldrig fått lära sig vad Ligg betyder så det har vi fått i hemläxa.



 

  15/11  

Har varit på Strömsholm och ultraljudat Kiwi idag. Till vår stora glädje är hon dräktig. Så nu ser vi fram emot slutet av vecka 50 då valparna kommer.
Kiwi bor ju normalt hos sin fodervärd Agnetha men för att Kiwi i lugn och ro ska vänja in sig i vår miljö har hon flyttat hit redan nu. Agnetha lär väl flytta in hon också, men hon väntar till vecka 50...

Lite taxjakt hann vi med i helgen. Valsa hade ett jättefint drev (rådjur) på en dryg timme innan hon avbröt själv och tog bakspår tillbaka till stället där vi släppte henne. Duktig flicka!
Inget skjutet, det var helt vindstilla och hörbarheten var enorm. Det innebar inte bara att det var väldigt lätt att höra Valsa utan även att drevdjuret antagligen hade järnkoll på var vi befann oss. Varje förflyttning vi gjorde lät som om Hannibal och hans elefanter var ute och rörde på sig.

Lördagkvällen på Unsta med träningsgänget blev verkligen hellyckad. Sex skränande kärringar i en badtunna...sen blev det oerhört god mat och ett o annat glas vin. Men innan festligheterna påbörjades hann vi träna ett par timmar också.



 

  12/11  

Det händer inte sådär jättemycket just nu, och det kanske man ska vara glad för.
Glädjande stort intresset för Gyllene Anden kan noteras, hittills nitton anmälda ekipage där hela åtta kullar finns representerade. Jörgen smider planer kring upplägget och regelverket, det blir säkert bra. Det behövs några funktionärer. En skytt och två duktiga kastare närmare bestämt. Intresserad?

Imorgon blir det jakt på hemmaplan med Valsa, jag hoppas på lite bättre väder. Vore i alla fall skönt att slippa regn. Efter avslutad jakt ska jag bege mig till Unsta där "G2 & Friends" ska fira säsongens framgångar genom att bada i tunna, äta god mat och dricka champagne mm. Ser fram emot en trevlig kväll!



 

  9/11  

Idag gör jag nog som de flesta andra. Titta på snön som faller. Skull egentligen haft en träning utanför Flen men igår beslöt vi att ställa in pga väderläget. Känns som ett bra beslut.

Grattis säger vi till Sarita och Carmen (Macduff) som blivit klubbmästare i Blåbärsklassen samt vunnit det avslutande WT:t i sin avdelning hemma i Norge. Man kan läsa mer i Saritas blogg.

Får vi se en svensk deltagare på brittiska Championshipet i år?
Inga-Lena Djurberg med sin Jobeshill Iago har hittills två s.k. B-qualifications och behöver en till för att kvala in. Svårt men inte helt orimligt. Vi håller tummarna!
Även Birgitta Staflund-Wiberg är i England. Hängde med bra i ett tvådagars open med Will, Bierspool Blackbill of Lakedown, men åkte tyvärr ut på en FDD (first dog down) på fjärde apporten.
Vi håller såklart tummarna för att Birgitta och Will kommer med på fler prov och återigen får chansen att visa vilket bra ekipage de är!



 

  7/11  

En härlig helg går mot sitt slut.
Igår var vi på säsongens första fasanjakt. En fantastiskt dag i strålande väder. Kanske inte optimalt för fasanerna som inte uppskattar starkt solsken. Men de flög fint ändå. Organisationen fungerade som vanligt alldeles utmärkt och lunchen som Lillan bjöd på var också av högsta klass. Vi är ett sammansvetsat gäng drevare och apportörer som jobbat ihop i flera år så det mesta bara rullar på. Jag hade med mig Speys på förmiddagen och Joy efter lunch. Ingen av dem apporterade eftersom jag mestadels ägnade mig åt vara stoppare och ibland hoppa in i drevet. Väldigt bra hundträning faktiskt.
Joy var med på eftersöket i slutet av dagen och "tyvärr" är hon numera oerhört spontan på vilt oavsett hur gammalt det är vilket gör att hon glad och stolt kommer in med allt hon hittar. Typ någon fasanrest som duvhöken slagit för någon vecka sedan. Fräscht! Nåväl, hon lär nog aldrig nobba vilt på B-prov i alla fall...

Fjärde valpträffen för A2-kullen (Tweed/Guinness) hade vi idag. På programmet stod viltapportering och testa viltspår. De viltslag som provades idag var kråka, knipa, gräsand och kanin. Valparna har hunnit bli sex månader och har genomgående en vilthantering som gör ett uppfödarhjärta alldeles varmt av glädje. Även spårintresset såg bra ut. Efter avslutade utomhusaktiviteter gick vi tvåbeningar in och åt Felix goda gulaschsoppa.
Det är en trevlig kull, de känns sociala och stabila. Nästa aktivitet för deras del blir FART nu i november/december.

Om en dryg vecka ska vi ultraljuda Kiwi för att kolla om det är några valpar på gång. Tyvärr har Kiwi haft en infektion så man ska väl inte ha alltför höga förhoppningar. Bara att vänta och se vad ultraljudet visar. Kiwi mår utmärkt, det har hon gjort hela tiden, och det är huvudsaken.



 

  4/11  

Sista unghundsträningen idag på Wij i strålande höstsol. Uppslutningen har varit glädjande stor vid de fyra tillfällena vi träffats under senhösten. Idag hade jag tagit med en del vilt och det fungerande genomgående riktigt bra. Nu gäller det att konservera formen över vintern och sen blir det nog flera som kanske kommer till start under våren.

Nästa aktivitet för Thorsvihundar är Gyllene Anden. Dags att anmäla nu. Mer info finns i Kalendern.

Jodå, Valsa var ute och drev en sväng i onsdags. Fick tag på ett pinfärskt harslag och drog iväg i ett tempo som jag trodde var omöjligt med så korta ben. Hon formligen flög fram! Det resulterade såklart i att hon ganska snabbt fick en tappt och valde att göra en omstart nu i betydligt lämpligare tempo. Bra drev som höll i ca 20 minuter innan hon blev bortfintad av haren. När hon så småningom kom tillbaka i bakspår passade jag på att göra en inkallning (stod cirka 2 meter från löpan) och kopplade henne. Ett bra träningspass.

Helgen är innehållsrik som vanligt. Fasanjakt på lördag och valpträff för A2-kullen på söndag. Det ser vi fram emot!



 

  1/11  

Om jag inte höll på med uppfödning skulle jag absolut ha hanhundar. Blev precis ytterligare stärkt i den tanken eftersom jag just noterade att Speys börjat löpa. Vi skulle ha startat på A-prov på fredag...

Valsa ser dock framtiden an med tillförsikt. Jaktlaget låter meddela att de minsann visst hittat älg. En kviga och en kalv är nedlagda, vilket var tilldelningen, så nu är det fritt fram att släppa taxen på rådjuren. Funderar på att ta ut henne redan nu på onsdag för att kolla intresset. Inte så konstigt om hon är lite rostig, det är länge sen sist. Ungefär ett år om jag inte missminner mig. Det kom ju så mycket snö förra vintern att drevjakt med tax var otänkbart.



 

  31/10  

Oj, vad mörkt det blev! Alltid samma känsla när klockan ställs om till vintertid.
Vi ser dock framåt och igår la vi upp riktlinjerna för Enköpingsprovet (Brunnsholm) 2011 tillsammans med Kian och Peter. Känns som vi har hyfsat bra koll på läget.

Dagen har gått i jaktens tecken. Jag och Speys har varit på A-provsträning (änder och rapphöns) på trevliga Kybacka. Suveränt när man får möjlighet att träna på riktigt. Att försöka återskapa en  jaktsituation artificiellt är i det närmaste omöjligt, åtminstone när hundarna har börjat begripa skillnaden. Det har Katarina och Maggan fått erfara idag när de startade i KKL med Glenallachie och Glenlivet. Bägge hundarna blev tyvärr underkända men helt klart en erfarenhet rikare. Bägge hade skött sina apporter bra men inte hållit ihop under väntan. Vi låter oss dock inte nedslås av det utan tar tvärtom nya tag.
Jörgen har varit på apporteringsuppdrag utanför Stallarholmen. Han rapporterar om en trevlig dag med sina tanter Lystra och Guinness som trogna följeslagare.
Valsa undrar när tusan hon ska få komma ut och sätta fart på rådjuren? Jodå, så fort vårt jaktlag slutat letat efter älgar som inte finns...



 

  29/10  

Vi hade en trevlig jaktdag igår. Tackjakt och A-prov. Jörgen var steward och jag "vanlig" apportör. Provets vanns av Karin T med Streamlight's Fancy Choice (cert) och i hasorna hade de Lena B-K med Sarover Kit's Day (ck).
Jag passade på att låta Speys sitta länge på varje såt och inte ha för bråttom att börja skicka. Nyttig träning för Speys som först höll på att krypa ur skinnet men som skötte sig bättre och bättre under dagen. Skickade bara på enstaka vingade fåglar som måste in snabbt. Hon är väldigt duktig på såna och det är ju på de fåglarna man verkligen behöver en apportör.
Joy fick vara med på en såt, hon satt prydligt bredvid mig under skyttet med en hals som blev cirka en halvmeter lång. Hon har provat apportering av varmvilt vid ett tidigare tillfälle så den här gången blev det till att bara sitta och titta på. Gäller att prioritera vilka erfarenheter man ger de unga hundarna. Efter avslutat skytte fick hon "flänga runt" lite och tog bland annat en spontan simtur i det ganska kalla vattnet.

Carron svarar fint på sin medicinering och är i princip ohalt. Nu ska matte vara disciplinerad och se till att hon håller sig i herrans tukt och förmaning. Lätt hänt att man sätter igång dem för tidigt. Två veckors koppelvila är det som gäller i hennes fall.



 

  27/10  

Carron är sjukskriven pga av en kraftigt stukad tå. När jag tog in flocken från hundgården igår eftermiddag hoppade hon på tre ben och det var lika illa i morse. Röntgen och noggrann undersökning visade att det dock inte fanns någon fraktur, alltid nå't. Nu blir det Rimadyl och koppel ett tag framöver.
Jag hade tänkt köpa en lättviktsdunjacka från Victoryknox på Pricey men nu slipper jag det...självklart prioriteras veterinärbesök framför shopping :-(




 

  25/10  

Det blev en kul och trevlig Mästerskapshelg i goda vänners lag. Vad gäller den egna prestationen med Speys är jag dock allt annat än nöjd. Under lördagens kvalificerande mocktrial inledde vi med två okomplicerade A-apporter och lyckades sedan med konststycket att toffla till det bägge två på den tredje apporten. Speys missade markeringen helt o hållet och jag felmarkerade nedslaget. Vi fick dock hem apporten på ett anständigt sätt och gick därmed vidare till söndagens A-prov. Vad som hände där för vår del talar vi tyst om...
Jättegrattis till Leif Norin som vann med sin fine Searover Kit's Primus. Det ekipaget går verkligen från klarhet till klarhet. Leifs plan var att låta relativt unge Primus "känna på" det här med A-prov och två veckor och två starter senare är hunden champion efter två raka cert. Imponerande!



 

  21/10  

Hemma igen efter en lyckad tripp till Småland. Parningen mellan Kiwi och Will gick bra och nu är det bara att hålla tummarna. Läs mer under Valpar!
Sen var det kursdags hos Hundsystrarna som precis flyttat sin verksamhet till en fin liten gård i Halland. Där hade jag ett par trevliga dagar med ett duktigt gäng unghundsekipage.

I lördags var Thorsvi Glenlossie, Extra, ute och spårade med matte Ellis i andra änden av spårlinan. Det gick jättebra och insatsen belönades med ett förstapris. Grattis!

Idag är det dags för unghundträning. Verkar bli sju ekipage som kommer för att träna idag. Kul!

Imorgon åker vi till Östergötland där Labradorklubbens Öppna Jaktmästerskap går av stapeln i helgen. Kvalificering i mocktrial-form på lördagen och A-prov på söndagen för de som går vidare. Jag ska starta Speys och Jörgen ska vara steward.



 

  16/10  

Dömde praktiskt jaktprov igår och efter avslutad jaktdag kunde jag säga Grattis till Lena Westerman och hennes nybakade jaktchampion Streamlight's Fancy Cayo. Ett härligt ekipage att följa under dagen.

Packar väskan och ska om en stund bege mig söderut. Första anhalt blir Moheda där det förhoppningsvis ska bli parning mellan Kiwi och Will. Sen vidare till Jälluntofta där jag håller kurs måndag-tisdag hos Hundsystrarna. Hemma igen sent tisdag kväll alternativt onsdag förmiddag.



 

  14/10  

Som uppfödare försöker man alltid föda upp friska hundar. Men ibland blir det fel trots bra genetiska förutsättningar och duktiga valpköpare som sköter utfodring och motion på ett minutiöst sätt.
Lilla Thorsvi Annandale flyttade till hundhimlen igår knappt sex månader gammal. Hon hade en hasledsosteochondros som inte gick att göra något åt.
Våra tankar går till Ellis och Mats som blev tvungna att fatta det tunga beslutet att skiljas från lilla Easy.



 

  10/10  

Igår A-prov, idag B-prov. Startade Thorsvi Laphroaig i Vallentuna. Joy var duktig och fick ett förstapris. En trevlig avslutning på B-provssäsongen för vår del.


 

  9/10  

Fyra finfina A-apporter, varav en med "knock-up". Med bland de sista "rena" fem hundarna inför den avslutande driven. Då brister det för den stackars hunden som hässjar som en blåsbälg och naturligtvis undslipper sig några gnäll och nollan är ett faktum. Så gick det för Speys och mig på dagens A-prov. Ytterst förargligt såklart men jag får väl glädjas åt apporterna där hon jagade intensivt med fart och stil men var helt i hand när jag bad om uppmärksamhet.
Som arrangemang ett synnerligen lyckat A-prov. Vackra marker, härligt väder, duktiga domare, trevliga medtävlare så stämningen var fin.
Stor grattis till Leif Norin som med sin härlige Searover Kit's Primus vann med cert!


 

  7/10  

Thorsvi Blackwood, Kiwi, började löpa i måndags och kommer att paras om knappt två veckor. Läs mer under Valpar!

Helgen som var ägnades bland annat åt valpträff för A2-kullen. Tikarna Speja och Easy samt grabbarna Lakrits och Reko mötte upp på Wij medan Acke och Leia hade förhinder denna gång. Förutom den rent sociala samvaron provade vi på att apportera kaninbollar (tennisbollar klädda med kaninskinn), både som markering och linjetag. Vi gick på linje också vilket inte alls är så allvarligt som det låter. Vi övade bara på att gå i bredd med valparna vid sin förares sida. La in några halter och helomvändningar. Efter fikapaus gick vi en promenad med valparna kopplade. Bra att träna på att gå tillsammans med sina syskon utan att dra i kopplet eller försöka leka. Alla var jätteduktiga.
Nästa träff är i november och då ska vi testa blodspår.

Dömde KKL samt praktiskt prov i Säffle måndag-tisdag. Vi hade verkligen tur med vädret och det blev ett par riktigt härliga höstdagar. Det var fyra KKL-hundar och en som gick praktiskt prov. De flesta blev godkända, det vara bara en av KKL-hundarna som blev lite väl stimmig under väntan och inte kunde godkännas. Sånt händer.
Ibland kan det vara knepigt att döma på mark man inte känner till men så var inte fallet här. Till min hjälp hade jag Kicki och Bolly som både guidade och var picking-up ekipage vilket gjorde att allt flöt på hur bra som helst. Tack för hjälpen!

Igår var jag och Speys på Gryt hos Håkan och Karina tillsammans med Kicki, Gerd, Ellis och Katarina. Vi fick en jättebra träningsdag i väldigt frisk vind. H&K är väldigt noga med de små detaljerna och det är ovärderligt att få påminnelser om dem, lätt hänt att man inte uppmärksammar små förändringar i hundens beteende när man driver på med både prov och framförallt jakter. Lättare att stämma i bäcken än i ån som det väl heter?

Till helgen är det dags för provstarter. Speys ska gå A-prov på lördagen och Joy ska starta i nybörjarklass på B-prov på söndag.

 

 

  2/10  

Thorsvi Arran jagar sin sista elitetta. Idag jagades den i Väse. Matte Lotta berättar att Chelsea funkat utmärkt i de självständiga delarna dvs sök och markeringar. Tyvärr utfördes även dirigeringsdelarna på samma självständiga sätt, så till den milda grad att Lotta fick ta till ganska hårda ord för att kalla in sin lilla älskling. Tror inte hon sa "sjuttsingen lilla hjärtat"...

Speys och jag har startat på inoficiellt A-prov idag. Vi placerades trea med en tvåa i kvalitetspris. (lite inofficiella regler...)Speys var het som en kamin och drog på sig en belastning på första apporten redan i skicket där hon var minst sagt "orolig". Själva apporteringen funkade alldeles utmärkt och vi fick fem apporter av varierande karaktär som utfördes på ett sätt som i alla fall jag var väldigt nöjd med. Provet var klart redan till lunch så under eftermiddagen var arrangörerna så otroligt generösa att det blev träningsjakt på rapphöns för samtliga deltagare. En härlig dag i strålande höstväder.
Grattis till Mats Lindmark med sin trevliga tik Searover Gems Norah som blev dagens vinnare.

Imorgon ska vi ha valpträff för de små A-2:orna (Tweed/Guinness) som nu är dryga fem månader .
Direkt efter träffen åker jag och Speys till Säffle. Där ska jag döma KKL både måndag och tisdag samt eventuellt hjälpa till med apportering i slutet av dagarna. Ska bli kul. Hemma igen sent tisdag kväll. På onsdag träning på Gryt med "G2 & Friends". Så nu dröjer det lite innan jag hinner uppdatera.

 

 

  30/9  

Thorsvi Miltonduff och matte Anne-Marie gnodde ihop fina 89 poäng på Labradorklubbens WT i helgen. Bra jobbat!

Jörgen och jag har varit på A-provsträning i ett par dagar tillsammans med några andra Thorsviekipage och delar av den s.k. "Lidingömaffian".  I härligt höstväder drillades vi av Lasse Johnsson som delade med sig av sina stora kunskaper med en aldrig sinande entusiasm och pedagogisk förmåga. Första dagen jobbade vi artificiellt, dvs med dummies, och dag två var det rapphönsjakt.
Jag hade med mig Speys och Jörgen fick ta Guinness, den senare betedde sig som en riktig åsna. Guinness alltså! Som inte alls uppskattade att jobba med dummies utan joggade omkring med ointresserad min och låtsades att inte kunna hitta. När vi kom hem hade Guinness ett allvarligt samtal med oss och förklarade att hon är alldeles för erfaren för att hålla på och fåna sig med tygpåsar. Hon trivdes betydligt bättre dag två.
Stort tack till Åsa som var initiativtagare till dagarna och även hade med sig kameran.

Imorgon åker vi på andjakt. Tar med alla hundarna för dagen blir lång. Sen får vi se vilka som får jobba. Troligen inte Valsa i alla fall trots att det är första oktober imorgon.

 

 

  27/9  

Systrarna i Glen2-kullen (Flint/Guinness) går från klarhet till klarhet. I helgen fick Glenlossie och Glenkinchie öppenklassetta nummer två och är därmed uppflyttade till elitklass.
Stort grattis till duktiga tränare/förare Ellis och Gerd!


Glenlossie/Extra med sin fina rosett från Kisaprovet.

Glen-kull nummer ett (Volvo/Lystra) är inte så pjåkig den heller. Glen Elgin, Kuben, har debuterat i elitklass. Två prov hanns med. På lördagen drabbades Kuben av "hjärnbrand" (husse Pelles uttryck) och nollade men igår var hjärnan sval och fin och det blev en finfin tvåa. Grattis!

Uppe i Sunne tyckte Thorsvi Banff, Lisa, att det var väldigt kallt i vattnet och ville inte riktigt ta för sig på vattendirigeringen så det blev en trea i ökl. Bara att bryta ihop och komma igen nästa år.

Även jag har varit i Sunne och dömt nybörjarklass hela helgen. Lördagen bjöd på ett fåtal plusgrader, frisk vind och ihållande regn. Hundarna påverkades nog också av vädret för det blev tyvärr många nollor. Men både deltagare och de superduktiga funkisarna höll humöret uppe så vi hade en riktigt trevlig dag trots det eländiga vädret. Igår var det "ljust och vackert" och vi fick se många trevliga hundarbeten.

 

 

  24/9  

Inte mindre än nio unghundsekipage dök upp på träningen igår. Jättekul!
Vi tränade markeringar i några olika former samt en övning i att hålla koncentration på sin egen uppgift trots att flera hundar var igång samtidigt.

Rallylydnad är en kul hundsport som kan vara ett lämpligt komplement till jaktträningen t.ex. under vintermånaderna. Du som har en Thorsvihund erbjuds nu chansen att prova-på. Den 16/10 håller Linnea (T. Mannochmore) i en träning på Lidingö. Mer info i Kalendern.

Idag är det väskpackning igen. Åker till Sunne i eftermiddag där jag ska döma nybörjarklass lör-sön. Ser ut som det ska regna rejält där idag men sen vara ljust och vackert hela helgen. Tror jag ska gardera med regnkläder i alla fall.
Jörgen hoppar över Sunne och åker och apporterar istället.

Till sist ett jättegrattis till M-kullens pappa SSPCH Justlike Prins Nikolai som tillsammans med matte Sandra vunnit Nordiska Mästerskapet i brukssök. Imponerande!

 

 

  20/9  

Så är "vårt" jaktprov på Brunnsholm (Enköpingsprovet) avklarat. Mycket jobb för samtliga inblandade, men väldigt roligt.

Inte mindre än sju Thorsviekipage startade och använde prislistans samtliga valörer.
Allra bäst gick det för T.Blackwood "Kiwi" som tillsammans med duktiga Agnetha fixade sin andra öppenklassetta och därmed är uppflyttad till elitklass. Nu väntar vi med spänning på att Kiwi ska börja löpa och paras med härlige Will. Läs mer under Valpar!

Finfina tvåor med mersmak i öppenklass blev det för T.Glenlivet "Liva" och T.Glenlossie "Extra". Bägge två förtjänsfullt förda av mattarna Maggan och Ellis.

Prisvärda arbeten, treor, i öppenklass gjorde T. Glenallachie "Alliz" och T.Glenkinchie "Silke". Bägge systrarna hade egna idéer om hur vattendirigeringen skulle bärgas trots att förarna Katarina och Gerd gjorde sitt bästa för att förklara den "rätta vägen".

Unga hundar gör ibland underliga saker på prov...och då blir man utan pris.
T.Macduff "Carmen" rusade ut och spikade första markeringen men bestämde sig för att rulla sig frejdigt på kråkan istället för att apportera. Matte Sarita tog det hela med jämnmod trots sin långa resa från Norge. Hon fick trösta sig med att vara funktionär istället!
T.Littlemill "Millie" gjorde något hon aldrig gjort förut, såklart. Tog sig ut fint på en vattenmarkering, greppade fågeln, men istället för att ta med den till husse Göran lämnade hon kvar den i vattnet. Mysko!



 

  16/9  

Treo går från klarhet till klarhet. Idag var det spårning som stod på programmet och det gjorde han så bra att han numera får kalla sig SEVCH Thorsvi Glenfiddich.
Grattis igen Kicki!


 

  15/9  

Roliga nyheter idag.
Kicki och hennes Thorsvi Glenfiddich "Treo" har startat i nybörjarklass och gjorde det så bra att det blev en etta. Hurra!
Det innebär att samtliga åtta individer i Glen2-kullen är jaktprovsmeriterade och det är vi stolta över.


 

  14/9  

Tiden har sin gång vilket tyvärr innebär att gamla hundar lämnar jordelivet...
Thorsvi Tobermory "Pepsi" som föddes i vår första kull gick ur tiden idag. Våra tankar går till Anders och Maria som förlorat en kär familjemedlem.

Wilma, SJCH Sweet-Promise, kommer inte från vår kennel men var en hund som vi fått förmånen att följa i vått och torrt sedan späd valpålder. Idag tog Inger och Torbjörn det tunga beslutet att låta Wilma jaga vidare i hundhimlen.

Vi tänder ett ljus för Pepsi och Wilma...och gläds åt att vi fått uppleva dem.


 

  12/9  

Tre Thorsvihundar startade på Eskilstunaprovet i helgen.
T.Laphroaig gjorde jaktprovsdebut och jag är mycket nöjd med Joys insats. Det blev en tvåa då hon fick lite problem att få med sig djupet i söket, men hon höll ihop på ett bra sätt och var inte påverkad av provmiljön. Det bådar gott inför framtiden.

Påverkad av provmiljön var däremot T.Macallan som även han startade på sitt livs första jaktprov. Helt överväldigad av all vittring efter andra hundar i söket glömde han bort att söka och ägnade sig åt att kolla var alla andra varit. Husse Johan gjorde sitt allra yttersta för att försöka få Allan på andra tankar, utan framgång. Bara att bryta ihop och komma igen!

T.Arran är på jakt efter sin tredje och sista elitetta. I lördags blev det "bara" en trea. Chelseas mest uppmärksammade insats på provet var att leverera en rejäl och mycket ljudlig BRAK-FIS som fick domare Pelle att konstatera; "hade det ljudet kommit ur andra änden på hunden hade hon blivit diskvalificerad". Matte Lotta tror att det var Chelseas sätt att demonstrera vad hon tycker om jakt på tygpåsar jämfört med änder.

Imorgon bitti åker jag till Lilla Träskaten för att hålla kurs måndag-tisdag. Fortsatt full rulle alltså!


 

  10/9  

Träningsgänget "G2 & Friends" hade höstupptakt i onsdags hos Katarina på Unsta. Utöver tränande och planering för hösten gick vi igenom uppsatta mål för säsongen hittills och fann att alla varit väldigt duktiga. Övning ger färdighet!
Jag hade med Joy (Laphroaig) och kompisarna la upp ett nybörjarklassprov som vi körde igenom som genrep inför hennes jaktprovsdebut i Eskilstuna på söndag. Oavsett hur det går på söndag så kan man konstatera att allt funkar alldeles utmärkt under träning. Hört den förut eller?

Andjakterna är igång. Guinness inledde säsongen med att stuka en tå och blev sjukskriven vilket innebär att Lystra och Speys får dra det tyngsta lasset just nu. Mondi påbörjade sin inskolning redan förra säsongen och ska få vara med i lite större omfattning i år. Igår kväll var hon med på kvällssträck och skötte sig bra och idag har hon åkt med husse till Stallarholmen. Joy och Carron ska också få komma med och känna på "the real thing" vid lämpliga tillfällen.

Vi ordnar fyra träningsträffar för unghundarna ur L- M- och S-kullarna under hösten. Mer info i Kalendern. Observera att jag vill ha anmälan några dagar i förväg för att kunna planera!
L-kullen = kull 10, Trolle/Speja
M-kullen = kull 11, Nicke/Guinness
S-kullen = kull 12, Arron/Speys

Till helgen är det dags för domaruppdrag igen. Tollingjaktprov i Brottby på lördag.
Sen som sagt egen start i nybörjarklass med Joy på söndag.



 

  6/9  

Thorsvi Banff startade i öppenklass i Garpenberg och fixade ytterligare en tvåa. Som verkligen ÄR ett bra pris även om det kanske inte direkt det matte Ingela var ute efter...

Thorsvi Linkwood har varit ute och spårat sig till en tvåa i öppenklass. Bra jobbat Gross & Maud!

Jörgen, jag och nästan alla hundarna har varit i Alfta under helgen där jag hade förmånen att få döma  dubbelprov i elitklass. Ett kanonupplägg som ställde ganska höga krav på hundarnas mentala uthållighet eftersom varje domare( Lasse Johnsson och jag) tog med sig fyra hundar var och prövningen pågick under dryga tre timmar. Hundarna var dock inte aktiva hela tiden utan gick bitvis kopplade.
En oerhört trevlig helg. Jörgen hann med att ta några bilder.




 

  2/9  

Thorsvi Glenburgie fixade sin andra öppenklassetta idag i Norrtälje.
Elitklass nästa för Mocca och Åsa. Jättegrattis!


Härliga dagar har det varit på Lilla Träskaten hos Jill och Peter. Jag höll i en A-provskurs mån-tis med ett gäng mycket vetgiriga och härliga deltagare.
Sen hade jag förmånen att få kursa själv i ett par dagar för mycket kunnige och sympatiske Guy Bennett. Dessutom är är han mycket pedagogisk och synnerligen duktig på att läsa hund. Inget malltränande här inte utan allt anpassat efter varje individ. Vi fick hela tiden ställa oss frågan "Vad vill jag ha ut av just den här apporten?" Svaret fick aldrig vara: "Bara få hem apporten". Vi tvingades vara helskärpta hela tiden och verkligen tänka på hur vi förde våra hundar och framförallt varför vi gjorde på ett visst sätt (eller kanske snarare borde ha gjort...). Kursgruppen var engagerad vilket gjorde att det blev många givande diskussioner, ibland med både glimten i ögat och en räv bakom örat. Härliga dagar!

Imorgon åker Jörgen, jag och alla hundar till Alfta där det ska dömas elitklass i helgen. Känner på mig att det kommer att blir en kanonhelg. Alla hundar är en sanning med modifikation. Sara W kom förbi ikväll och tog med sig Lystra eftersom hon ska på andjakt på lördag och hennes ordinarie apportör Indra höglöper och Malva (T St Magdalene) är i yngsta laget. Jag ställer gärna upp, sa Lystra!




 

  29/8  

Idag har fem av syskonen i Glen2-kullen (Flint /Guinness) startat i öppenklass på jaktprov i Hallstavik, Ludvika och Fellingsbro.
Allra bäst gick det för T. Glenkinchie, Silke och T Glenlossie, Extra som bägge fick ettor. Stort grattis till Gerd och Ellis! Hunden Extra är ju onekligen lite speciell, hon fick sin efterlängtade nkl-etta för bara tio dagar sedan och smackar i med en etta direkt i ökl.
En tvåa är ett bra pris tycker jag, då är man ju liksom nästan där, vet dock inte om alla håller med...
Men hur som helst fick de övriga tre varsin tvåa.
T. Glenlivet, Liva, med matte Maggan, T. Glenburgie, Mocca, med matte Åsa samt T. Glenallachie, Alliz, med matte Katarina.
Jättebra jobbat alla fem!

A2-kullen (Tweed/Guinness) hade sin andra valpträff i dag. De är nu fyra månader och i den åldern brukar jag testa valparnas apporteringsintresse både på dummies och vilt. Det såg väldigt bra ut!

En av valparna, Ardlair "Leia", hängde med mig hem. Hon ska bo hos oss några dagar medan matte Lina sysslar med annat. Leia kommer att få följa med mig och sin mamma Guinness till Lilla Träskaten där jag ska ha kurs måndag-tisdag. Sen åker vi hem och packar om väskan och åker tillbaka till LT på onsdag morgon för då är dags för mig att själv gå kurs, för Guy Bennett, onsdag-torsdag. Leia blir hämtad på torsdag kväll och på fredag åker Jörgen och jag till Alfta där jag ska döma till helgen. Känns som ett lite pressat schema faktiskt...men kul!!




 

  28/8  

Resultat från dagens jaktprovsstarter i Hallstavik och Fellingsbro;
EKL
T Glen Spey, Speys, 2:a
T Arran, Chelsea, 3:a
ÖKL
T Blackwood, Kiwi, 2:a
T Glenkinchie, Silke, 2:a (klassdebut)
T Glenallachie, Alliz, 3:a (klassdebut)

Alla till pris även om ingen nådde hela vägen idag, bra jobbat!



 

  25/8  

Inte så ofta vi ägnar oss åt icke-hundrelaterade aktiviteter men i måndags kväll åkte vi tillsammans med goda vänner en tur med MS Blidösund. Lyssnade på musik (Lasse Tennander), beundrade vår vackra skärgård och åt god mat. En härlig kväll.

Bra träning idag idag uppe i Salas myrmarker. Jag hade med Speys och Joy, den senare bara för att hon skulle få prova terrängtypen vilket hon inte hade några som helst problem med. Dessutom är det faktiskt första gången hon får följa med mig ut i en grupp, vi har bara tränat på hemmaplan hittills. Hon har en härlig attityd men samtidigt en bra förmåga att koppla av. En hund jag verkligen gillar!
Speys fick göra ett sök tillsammans med Gerds Silke och bägge skötte sig riktigt bra.
Extra, Alliz och Mocca var duktiga, som vanligt. Tack för en trevlig dag!

Ikväll har hundarna fått märgben. Antar att det blir samma effekt som när småbarnsföräldrar sätter på en bra DVD för de små...har inte sett röken av fyrbeningarna på flera timmar!



 

  23/8  

Thorsvi Glenburgie, Mocca, gjorde debut i öppenklass i helgen. Mocca och matte Åsa gjorde ett kanonjobb och fick en etta. Grattis!

Thorsvi Macduff, Carmen, har ju redan fått en etta i nybörjarklass i Norge men var anmälda till ytterligare ett prov. Lika bra att starta tänkte matte Sarita och ekipaget håvade in etta till. Bra gjort!

Själv har jag tillbringat helgen uppe i Piteå. Dömde nybörjarklass i mestadels regn på lördagen och öppenklass i uppehållsväder igår. Hundarnas prestationer var ömsom vin, ömsom vatten precis som vanligt. Bra provupplägg, rakt och enkelt utan några onödiga krusiduller. Tack alla inblandade för en mycket trevlig helg!


 

  19/8  

Äntligen!
Nu gäller det dock inte Nobelpriset i litteratur, men nästan. Thorsvi Glenlossie, Extra, har äntligen fixat sin etta i nybörjarklass efter "stolpe-ut" x antal gånger.
Nu är det bara för matte Ellis att posta alla ökl-anmälningar som ligger hemma och väntar. Underbart!

Lilla Malva, Thorsvi St Magdalene, gjorde debut på samma prov och fixade en fin tvåa. Kul Sara!

Själv har jag varit på kurs i dagarna två på härliga Lilla Träskaten hos Jill & Peter. Det var Birgitta Staflund-Wiberg som höll i kursen som behandlade ämnet A-prov. Bra hundträning men framförallt många nyttiga diskussioner om bedömningsprinciper o.s.v. Ett härligt gäng kursdeltagare vilket gjorde diskuterandet otvunget och prestigelöst. Birgitta är kanonduktig! Stort tack till Anna och Vivvi som var våra duktiga funktionärer och såklart även jättetack till Jill & Peter som är något utöver det vanliga.
Enda smolken i bägaren var att området drabbats att total mygginvasion. Men alla överlevde, både förare och hundar. En och annan mygga har dock fått sätta livet till. Så nu är det nog bara 10 miljoner eller så kvar....


 

  16/8  

Bilar ska vara hela och fungera. Möjligen kan man ge dem lite bensin då och då. Därför blev det himla struligt när Pajerons bromsar inte betedde sig som förväntat. Iväg med den till verkstad på morgonen och får lite senare under dagen reda på att den måste vara kvar minst till imorgon. Eftersom vi bor på landet är vi beroende av två bilar. Dessutom ska jag på kurs på Lilla Träskaten tisdag-onsdag. Lösningen blir att jag tar Cittran och att vi hyrde en bil så Jörgen kan ta sig till jobbet.

Sista sommarkvällsträningen för Thorsviekipage hann vi dock med trots bilstrulandet. En trevlig kväll där alla skötte sig riktigt fint.
 


 

  15/8  

Thorsvi Arran, Chelsea, med duktiga matte Lotta startade på dubbelprovet i Sörsjön. En etta på lördagen och väldigt nära att knipa en till på söndagen men då blev det en tvåa. Ett säkert ekipage som är härliga att se! Det var andra elitettan så nu är det fritt fram att anmäla till det praktiska provet.
Thorsvi Glen Spey jobbade också fint på lördagen. Startade i sista par, 27 grader varmt och vindstilla men trots det gick hon som en klocka och fick sin etta. Dock tog nog lördagens insats ut sin rätt för idag kroknade hon i det avslutande söket och ramlade ner på en trea. Totalt sett är jag väldigt nöjd med henne. Hon ska starta i Hallstavik om två veckor men sen blir det inga fler starter i år. Vi ska ju ha något att göra 2011 också.
Speys brorsa Thorsvi Glen Grant var också med i Sörjön men hade den dåliga smaken att knalla bägge dagarna. Matte Kicki var inte nöjd med sin Whirre...

Ett helt gäng Thorsvihundar startade på WT i Gagnef i helgen. Om jag har fattat alla rapporter rätt så var de bästa resultaten Thorsvi Miltonduffs 81 poäng (nkl) på lördagen och Thorsvi Glenkinchies 85 poäng (ökl) idag. Härligt jobbat Anne-Marie och Gerd!

Uppfödningens agilitystjärnor Thorsvi Tomatin och Thorsvi Glenmorangie går från klarhet till klarhet och får pinnar och blir uppflyttade i klasserna. Tyvärr är jag alltför dåligt insatt i den världen för att kunna återge fakta bättre än så. Hur som helst är det bara att lyfta på hatten och gratulera Jennie och Micke till fina prestationer!
 


 

  13/8  

Thorsvi Macduff, Carmen, har gjort jaktprovsdebut hemma i Norge. Det gick hur bra som helst och resulterade i ett fint förstapris. Grattis Sarita!

Efter några mycket trevliga kursdagar i Värmland är vi hemma och packar om väskorna för att åka till Sörsjön i eftermiddag. Dubbelprov i elitklass för Speys i helgen.

Sorgliga nyheter fick vi igår. Thorsvi Cragganmore, Ares, har gått ur tiden.
Han lämnar ett stort tomrum efter sig på Hjortaberg hemma hos Birgitta och Josef. Vi tänker på er...


 

  9/8  

Hemma igen efter en synnerligen lyckad weekend i Edinburgh.
Bilder här

Stort tack till Vicky och Michael, Mia och Micke, Åsa, Agnetha samt Gerd för att ni ställde upp och tog hand om hundarna åt oss.

Ikväll dök det upp 13 vuxna hundar och två av valparna ur A2-kullen på näst sista måndagskvällsträningen. Som vanligt delade vi upp oss i grupper och jag hoppas att alla fick göra något vettigt med sin hund. Kul med så stort intresse!

Jättegrattis till Thorsvi Macallans husse Johan som med sin flatcoat Hobbe (Quiet Runners Latus) vann nybörjarklassen på flatmästerskapet i helgen!

Imorgon är det väskpackning igen för att åka och ett träffa ett trevligt gäng i Värmland (Ransjön) och kursa med ett par dagar. Jörgen som har semester hänger med som hjälpreda och kennelpojke. Vilken klippa!


 

  4/8  

Dags för några dagars semester utan hundaktiviteter. Tillsammans med Kian och Peter flyger vi till Edinburgh i morgon för att bland annat bevista The Military Tattoo. Något destilleribesök lär också vara inplanerat.
Hundarna är utspridda lite här och där hos våra bussiga valpköpare. 


 

  2/8  

Jaktprovsresultat från helgen;
Allra bäst gick det för Thorsvi Glen Elgin som tillsammans med husse Pelle tog två ettor i öppenklass på dubbelprovet i Lövnäs. Jag rös av välbehag och stolthet när jag såg Kuben forsa fram i terrängen.
Provdebut i Rimbo blev det för Thorsvi Miltonduff med duktiga matte Anne-Marie vid spakarna. Unge herr Skye fixade sin etta i nybörjaklass lätt som en plätt.
Grattis!

Thorsvi Banff gjorde sitt livs första öppenklasstarter i Lövnäs. Matte Ingela var orolig för hur dirigeringarna skulle fungera och de gick som en dans. Lite slarv på markeringarna gjorde att det blev tvåor bägge dagarna. Inte fy skam det inte!
Thorsvi Glenlossie fick sin femte raka tvåa i nybörjarklass i Rimbo. Känns såklart lite träligt eftersom Extra utbildningsmässigt är klar för öppenklass. Ettan kommer, Ellis!

Thorsvi Glen Spey gjorde sin elitklassdebut i Lövnäs. Tyvärr är det något rejält fel med hennes näsa. Speys är normalt sett en duktig vilfinnare och brukar fånga vittringar på ett mycket effektivt sätt.
Men i helgen var det helt stopp i snoken vilket gjorde att hennes sök blev ineffektivt trots ihärdigt kämpande. På lördagen blev det ett tredjepris och igår valde jag att bryta i samband med det avslutande söket. Utöver den bristande näsfunktionen är jag nöjd med henne och känner att hon hör hemma i klassen.

Dubbelprovet i Lövnäs var mycket välarrangerat på alla sätt. Som alltid på Dalaproven var stämningen avslappnad och genomtrevlig med många glada skratt. Hoppas gänget däruppe orkar fixa ett dubbelprov även nästa år. Jag kan varmt rekommendera ett besök där!
 

 

  28/7  

Var på Gryt hos Karina och Håkan igår för att göra Fart2 med några hundar. Carron och Malva ur kull 12 (Arron/Speys) samt Mondi, Joy och Millie från kull 10 (Trolle/Speja).
Som vanligt mycket intressant, en del beteenden precis som man tror och en del överraskningar. En givande dag med både eftertanke och många glada skratt när jyckarna hittade på saker som inte riktigt passade in i protokollet..."Om du har ett tråkigt liv; köp en hund från kennel Thorsvi", sa Håkan när Joy i princip la sig i sökgropen i sin enträgenhet att finna den lilla dummyn som hon trodde fanns där.

Gerd, Åsa och jag har varit i Sala idag och tränat vatten. Blev en bra träning. Speys fick göra ett vattensök där hon simmade runt och gnodde på riktigt bra. Apporterna fanns både på blankvatten, bland näckrosor och uppe på små öar.
Hon ska göra sin elitklassdebut på B-prov till helgen uppe i Lövnäs, ska bli intressant!
Både Mocca och Silke jobbade på jättefint och det ska bli kul att få se dem i öppenklass nu under höstsäsongen. Tror att det kan gå riktigt bra för G2:orna...

På tal om Lövnäs, vi har bokat in oss på hotell Älvdalen och ska ta med oss hela menageriet. Bara katten får stanna hemma!
 

 

  25/7  

I torsdags eftermiddag begav jag mig till Kolmården för att döma jaktprov på Tollarspecialen fredag-lördag. Det var den första Tollarspecial där man anordnade officiella Tollingprov, ett bra beslut tycker jag.
Jag dömde totalt 20 nybörjarklassekipage och hade två supertrevliga dagar. Fantastiskt välordnat och dessutom många riktigt bra hundar. Kul!
Kan vara av intresse att veta att den svenska Tollarspecialen lär vara världsunik med inte mindre än cirka 360 anmälda hundar. Utöver Tollingprov anornas working test, agility, lydnadsprov och utställning. Ett jättearrangemang helt enkelt.
Jag kunde nöjt notera att flera av "mina" nordiska tollarvänner fick framskjutna placeringar på jaktprovet.

Idag hade vi första valpträffen för A2-kullen (Tweed-Guinness) som hunnit bli tre månader. Alla sex valparna fanns på plats. Jörgen tog lite bilder, ska se om jag hinner lägga ut dem under morgondagen.
Vi gick igenom några grundläggande övningar; kontakt, sitt, fot, inkallning och sånt. Eftersom vädret inte var optimalt intogs lunchen inomhus och sen pratade vi en hel del om passivitetsträning.
Ett härligt gäng valpköpare och jag ser redan fram emot nästa träff i augusti då vi bland annat ska kolla valparnas apporteringsintresse. Det verkar vara rätt mycket krut i de här valparna...
 

 

  20/7  

Vi hade en jättetrevlig helg på Gryt hos Håkan och Karina. De hade kennelträff för sina valpköpare och jag höll i B-provsträning på lördagen och A-provsträning på söndagen. Trevliga människor och duktiga hundar och dessutom perfekt hundträningsväder. Efter en sån helg kan man inte vara annat än nöjd om än lite trött.

Igår var det dags för första sommarträningskvällen på Wij för Thorsvihundar. Tolv ekipage dök upp så vi delade oss i två grupper. Jörgen var funktionär åt öppenhundarna och jag åt nybörjargänget. Dessutom var valparna Speja och Easy med för att insupa atmosfären lite grann. Lite svalare väder än tidigare och en pigg vind vilket gjorde båten lite svårhanterad. En trevlig kväll tycker i alla fall jag. Vi ses igen nästa vecka!
 

 

  15/7  

Träffar många trevliga kursekipage just nu. I början av veckan två dagar med The Stenbury Black Workers, idag några goldenekipage på väg till rasens KM och imorgon åker vi till Gryt för att vara behjälpliga på kennel Huntret's kennelträff under helgen

Sista röntgenresultatet för S-kullen har kommit. Thorsvi St Magdalene har BC på höfterna och fria armbågar. När man ser kullen som helhet är det glädjande att samtliga har ED 0, men däremot inte lika glädjande att det är alltför många med lindrig HD för att man ska kunna vara nöjd som uppfödare.
Det är genetiken som är boven, våra valpköpare har skött sina hundars utfodring och motion efter alla konstens regler så ingen skugga faller över er.
 

 

  11/7  

Labradorklubbens Working Camp i Bispgården, vilket fantastiskt arrangemang!
Jörgen och jag har haft en underbar vecka med mycket hundträning och väldigt kul vid sidan av det. Organisationen var perfekt, instruktörerna duktiga och engagerade, maten god, vädret bra, stämningen på topp. Ja, vad kan man mer önska sig? Längre nätter möjligen, mornarna kom väldigt fort...
Jag sitter och försöker hitta på ett bra sätt att tacka eldsjälarna Maria och Carina och deras stab för all den tid de lagt ner på att anordna detta evenemang. En helt enorm arbetsinsats, och dessutom helt ideellt. Otroligt!

Ett par röntgenresultat har kommit under veckan. Thorsvi Strathisla, kull 12, höfter BC, armbågar 0. Thorsvi Mannochmore, kull 11, höfter A, armbågar 0.
Nu är alla unghundarna röntgade (vi väntar på resultatet för St Magdalene) och jag vill rikta ett stort tack till våra valpköpare för att ni ställer upp och röntgar hundarna. TACK!

Jennie har mailat ett par filmer från Thorsvi Glenmorangies fina agilitylopp häromveckan.
Klicka här för att se film 1
Klicka här för att se film 2

 

 

  3/7  

Thorsvi Mortlach har A-höfter och fria armbågar. Härligt!
 

 

  2/7  

Thorsvi Glenmorangie, Maggie, har gjort tävlingsdebut på agilitybanorna. En mycket nöjd matte Jennie berättar att Maggie gjorde två nollade lopp. I agilityklassen blev det en 3:e plats och i hoppklassen en 5:e plats. Pinne i bägge loppen. Vilken debut!
Även deras andra Thorsvihund, Tomatin/Maja, tävlade men det blev inga pinnar denna gång.

Röntgenresultat för Thorsvi Speyside, Spencer; höfter B och armbågar ua. Skönt!

Hemkommen efter en underbar tripp norröver. Jag har varit i Kiruna tidigare men aldrig längre norrut. Den här gången bodde vi i Björkliden och hade träningen en bit in i Norge ungefär halvvägs mellan Björkliden och Narvik. Härliga hundar och förare, men det allra bästa var ändå naturen. Jag känner mig en erfarenhet rikare i livet och planerar för en vandringssemester. Tack Sussan & Co för att jag fick komma!

Nu packas det väskor igen. På söndag åker Jörgen och jag upp till Bispgården för att vara med på LRKs Working Camp. Bara två hundar följer med; Speys och Mondi som ska tränas i dagarna fem. Agnetha kommer hit och håller ställningarna. Vi är tillbaka igen lördag 10/7.

 

 

  27/6  

En mycket lugn midsommarhelg närmar sig sitt slut. Vi har varit på hemmaplan och inte gjort något speciellt utöver den obligatoriska sillunchen såklart. Ska man vara riktigt ärlig övningsfirade vi lite hemma hos Kian och Peter i torsdags där vi badade i poolen och åt supergod mat.
Idag har det blivit lite hundträning i form av vattenövningar på Wij.
Har även påbörjat Joys träning så smått. Det är så skönt att gå ut med en hund där man inte behöver påminna om fotgående och stadga och sånt. Det är redan installerat och klart. Igår hade vi en liten diskussion kring avlämning och idag fick jag ett fint kvitto på att hon förstår vad jag menar. Känns bra!

Imorgon bär det av norrut. Närmare bestämt till Kiruna och sen till Björkliden. Ska träffa Sussan, Annelie, "norskorna" mfl. Det blir tredje året jag åker dit och det känns som att träffa gamla kompisar, ska bli så kul. Själva träningen ska tydligen bedrivas i Narvikstrakten, det ser jag framemot eftersom jag aldrig varit där tidigare. Hemma igen på torsdag eftermiddag.

Guinness sista valpkull är ju levererad nu och vi är så glada över alla positiva rapporter vi får från deras nya ägare. Det här med Facebook gör ju också att de flesta av valpköparna redan har kontakt med varandra. Kanske blir onödigt med valpträffar i framtiden, vem vet...?

 

 

  25/6  

Ytterligare en G2:a är godkänd i anlagsklass viltspår. Den här gången Thorsvi Glenallachie, Alliz.
Grattis Katarina!

Ett par röntgenresultat;
Thorsvi Mosstowie, kull 11, höfter A, armbågar 0
Thorsvi Springbank, kull 12, höfter B/C, armbågar 0
 

 

  21/6  

Thorsvi Glenlossie lever ett aktivt liv. Häromsistens var det matte Ellis som tävlade lydnad. Nu har husse Mats varit ute och spårat och sett till att Extra nu är godkänd i anlagsklass på viltspår.
Bra jobbar Mats och Extra!
 

 

  20/6  

Unghundsderby 2010!

Ett helt fantastiskt arrangemang av SSRK/Småland med Sven Ludvigsson och Andreas Josefsson i spetsen. Organisationen fungerade perfekt. Rutorna bestod enbart av enkelmarkeringar som var allt annat än enkla, man hade utnyttjat terrängen på ett i mitt tycke utmärkt sätt. Rutvärdar som tog fram fem ekipage i taget och gav enkla och tydliga instruktioner. Lugn och avslappnad atmosfär på vackra Björnö slotts marker. Dessutom var vädret perfekt!

Sju Thorsvihundar kom till start och bäst gick det för Mondi, Thorsvi Loch Lomond. Hon var väldigt duktig i grundomgången och fick ihop 92 poäng (18,20,18,20,16) och på det gick hon till final tillsammans med tio andra. Även finalen bestod av en enkelmarkering som tyvärr blev vår sämsta station. Mondi såg apporten i luften men hade svårt att hitta den och blev tämligen vidlyftig i sitt arbete. Eftersom jag i hela grundomgången enbart haft rollen som skickare/mottagare valde jag även nu att inte försöka styra och dona. 15 poäng blev det och en åttonde plats. Supernöjd med min duktiga hund som dessutom blev Guns Choice på en av stationerna. Tack för det!

Thorsvi Miltonduff, Skye, jobbade tillsammans med matte Anne-Marie ihop mycket fina 87 poäng (18,16,19,17,17). En utmärkt prestation som lovar gott inför framtiden. Ett härligt ekipage!

Carron, Thorsvi Speyburn, lyckades med konststycket att få poäng på samtliga stationer trots att hon inte riktigt är tränad för den här svårighetsgraden. Men hon har en härlig attityd och växte med uppgifterna. Inledde med frejdiga och ganska stora sök där det nog bara var sekunder kvar innan maxtiden två minuter var till ända. På sista stationen som var en ganska besvärlig vattenmarkering tog hon sig raskt ut i området och var hur effektiv som helst. Fick ett lite dåligt grepp och levererade på mina fötter istället för i hand. Synd, sa domare Elisabeth som nog gärna velat ge henne en riktig högpoängare för den fina insatsen. Totalt blev det 77 poäng (12,14,16,18,17) för duktiga lilla Carron.

Det är oerhört enkelt att få en nolla på WT vilket drabbade många denna dag och såklart även några Thorsvihundar trots att alla kämpade på och gjorde sitt bästa:
Malva, Thorsvi St Magdalene med matte Sara 67 poäng (18,0,17,19,13)
Millie, Thorsvi Littlemill med husse Göran 67 poäng (17,17,17,16,0)
Carmen, Thorsvi Macduff med matte Sarita 30 poäng (0,0,0,15,15)
Scott, Thorsvi Mannochmore med matte Eva 28 poäng (0,0,0,14,14)

Slutligen ett stort grattis till Annika Ahlbaum med sin härliga Andvikens Sound of Silence som korades till vinnare av unghundsderbyt 2010.


Nedan en bild från vår uppladdning under lördagskvällen på Evas fantastiska Udden. Tack för att vi fick komma!





 

  19/6  

Hittade några röntgenresultat på Hunddata i morse;
Thorsvi Meadowburn, Cayenne, kull11, höfter A, armbågar 0
Thorsvi Speyburn, Carron, kull 12, höfter AB, armbågar 0
Thorsvi Strathmill, Sigge, kull 12, höfter C, armbågar 0

 

 

  18/6  

Den minnesgode kanske kommer ihåg Senaste Nytt från den 28/5 då Thorsvi Millburn råkade ut för en befarad korsbandsskada. Idag på återbesök kunde man konstatera att korsbandet är helt intakt. Hältan beror istället på två brott på fibula (vadbenet). Det ena brottet har redan hunnit läka och det andra är på god väg. Sällan har man väl blivit så lycklig över benbrott som nu. Prognosen är helt återställd hund om några veckor vilket antagligen inte varit fallet om det handlat om korsbandet. "Gå ut och köp dig något snyggt" sa jag till Lina som inte behöver lägga ut massor av pengar på en operation.

Joy har anpassat sig mycket snabbt till vår hundflock. Hon ska få vara "bara hund" några dagar till innan vi börjar träna. Det är såklart en stor omställning från att ha levt som ensamhund till att hamna i en flock. Men hon verkar gilla det.
Sofia har skrivit ner sina tankar kring beslutet att lämna tillbaka Joy. Mycket läsvärt även om det lockar fram en tår för man förstår precis Sofias vånda. Klicka här!

 

 

  17/6  

Valparna flyttar ut och en vuxen hund flyttar in.
Thorsvi Laphroaig kommer att bo hos oss framledes då hennes matte Sofia inte riktigt har den tid som krävs för att träna det lilla krutpaketet Joy. Ett svårt beslut för Sofia och Anders men ordentligt genomtänkt och osjälviskt. Vi ser fram emot att få jobba vidare med Joy som fått en mycket gedigen grundträning. Dessutom trevligt att få en Joy i huset igen, den gamla flyttade ju till hundhimlen förra året.
Välkommen Joy!



 

  16/6  

Första röntgenresultatet för S-kullen (Arron/Speys) har kommit. Det är Thorsvi Scapa, Elling, som har A-höfter och fina armbågar. Härligt!
Ytterligare fyra av valparna är röntgade och nu är det bara att ge sig till tåls och vänta...

Thorsvi Macduff, Carmen, har gjort ett godkänt kvalificeringspröve hemma i Norge. Det är en obligatorisk inträdesbiljett till deras B-provsverksamhet.
GRattis Sarita!



 

  13/6  

Då är kurserna för våra tre unghundskullar avslutade. Känns faktiskt lite vemodigt, det har varit väldigt trevligt att få möjligheten att följa upp dem på det här sättet. Alla tre kullarna fick göra ett WT bestående av fyra stationer. Enbart enkelmarkeringar men definitivt inte lätta.
Här kommer resultaten för de tre bästa i varje grupp:

M-kullen (Nicke/Guinness)
1. Skye(Miltonduff) & Anne-Marie: 19,20,19,18=76poäng
2. Carmen (Macduff) & Sarita: 17,19,17,17=70poäng
3. Allan (Macallan) & Johan: 19,0,20,19= 58 poäng

L-kullen (Trolle/Speja)
1. Millie (Littlemill) & Göran: 19,10,16,16=61poäng
2. Joy (Laphroaig) & Sofia: 10,17,15,14=56poäng
3. Loke (Lochside) & Claes: 17,18,10,10=55poäng

S-kullen (Arron/Speys)
1. Spencer (Speyside) & Ann-Maj: 15,19,20,19=73poäng
2. Sigge (Strathmill) & Helén: 20,17,10,17=64poäng
3. Malva (St Magdalene) & Sara: 20,0,19,18=57poäng



 

  12/6  

Ett par trevliga hälsoresultat har ramlat in; Thorsvi Macallan, Allan, är friröntgad och Thorsvi Blackwood, Kiwi, är ögonlyst utan anmärkning. Tackar och bockar.

Helgen går i kursavslutningarnas tecken. Idag var det M-kullens sista träningstillfälle för våren och imorgon är det dags för L-och S-kullarna. Ett speciellt hedersomnämnande går till Sarita med Thorsvi Macduff som åker ända från Norge och har varit med på kullens samtliga träffar, tio stycken om man även räknar valpträffarna. Strongt!



 

  6/6  

Har haft några riktigt härliga och givande dagar i Finland. Nio duktiga tollare med sina trevliga förare jobbade famförallt med diverse vattenövningar.

På väg hem har jag fått några trevliga telefonsamtal:
Thorvi Linkwood, Gross, har tillsammans med matte Maud blivit godkänd i anlagsklass viltspår.
Thorsvi Glenlossie, Extra, har fixat en etta i lydnadsklass 1 med matte Ellis vid spakarna.
Vad duktiga ni är!



 

  3/6  

Thorsvi Glenfiddich "Treo" och matte Kicki har varit ute och viltspårat. Så här skriver Kicki:
" Har just kommit hem från Vimmerby där Treo gick sitt andra spår i ökl och fick en etta.   +22, inget gynnsamt spårväder men det funkade i alla fall.
Han skötte arbetet med glans, ringade i två vinklar, fixade återgången utan tvekan.
Omdöme: "En spårnoga hund med ett bra tempo"   
Jag tänker inte berätta hur många träningsspår vi har gått, kan bara konstatera att grabben är en naturbegåvning!"
Grattis!

Thorsvi Mackmyra "Mackan" har inte bara skaffat sig en helt egen familj. Nu har hon även fått en blogg där hennes och familjens äventyr dokumenteras. Tycker synd om matte Annika som har brutit en tå, ajaj!

Imorgon bitti flyger jag till Finland för att kursa med kennel Redadicts (tollare). Senast jag var där var det snö och kallt, den här gången lär det vara betydligt behagligare.
Hemma igen sent söndag kväll. SMS är det bästa om någon vill ha tag på mig innan dess.



 

  31/5  

Jättegrattis till svenska laget som vann WT:t på Highclere!!!!!!!!!
Laget bestod av Lena Bratsberg med Searover Kits Day, Inga-Lena Djurberg med Searover Kits Dike, Lena Westerman med Streamlight's Fancy Cayo och Karin Thunander med Streamlight's Fancy Choice.
Vilken prestation!!!!!


 

  28/5  

I onsdags blev det bra träning både för Mondi och Carron. Mondi fick hänga med på G2-ornas träning, denna gång på Unsta. Bland annat skick över en liten damm med ca 15 meters simsträcka. Tricket är att gå raka vägen ut och tillbaka samt inte skaka sig eller något annat tramsigt. Mondi har en bra vattenpassion och löste sina uppgifter precis som hon skulle. På kvällen var det kursdags hos Inger med Carron. Utöver sedanliga lydnadsövningar blev det enkelmarkeringar med vilt samt några vattenapporter. Carron skötte sig bra, hon är helt spontan på vilt och har inga problem med det våta elementet heller.

Igår var vi på jaktvårdskretsens spår- och lydnadsträning med Valsa. Poletten har trillat ner vad gäller spårandet och hon jobbar på med god energi. Fast det är klart, att ha taxben är ju ingen fördel när terrängen är snårig. Nu klara hon ett fullängdsspår med vinklar och bloduppehåll. Den här gången blev det även en viltstörning men Jörgen läste Valsa perfekt och kunde snabbt avstyra hennes försök att växla över från blodspåret till det färska spåret. Bra jobbat Jörgen!

Veckans tråkiga händelse är att Thorsvi Millburn, Tuva, har gjort sig rejält illa. Veterinärerna befarade först ett avslitet korsband vilket hade varit en katastrof speciellt med tanke på Agrias underliga villkor i korsbandshänseende. Nu visade det sig att bandet inte är av, "bara" uttänjt. Som ett första steg blir det två veckors vila och rimadyl och sen får återbesöket utvisa vad nästa steg blir. Vi håller tummarna tillsammans med Lina och Niclas att det hela läker och går att rehabilitera.



 

  25/5  

Thorsvi Macduff (Nicke-Guinness) gjorde debut på Working Test igår. På fyra av stationerna hade hon en formidabel poängserie; 20, 20, 19, 20. På vattenstationen hade Carmen brått iväg och knallade vilket resulterade i en förarglig nolla. Det är sånt som händer med unga hundar som är under utbildning.
Hur som helst en fantastiskt fin debut med 79 poäng totalt, vi lyfter på hatten och säger GRATTIS till Carmen och duktiga matte Sarita!

På tal om M-kullen så hade Mackans husse Benjamin Lilja med sig kameran på träningen i lördags. Många fina bilder blev det på de duktiga unghundarna. Klicka här!


 

  24/5  

De tre unghundskullarna (kull10,11 och 12) har haft träning i helgen igen. Inte alla på en gång såklart, varje kull har sin egen träning. I princip gemensamt program dock, temat denna gång var vilthantering samt lite vattenarbete och annat smått och gott. På lördagen var det som högsommar medan regnkläderna kom till användning på söndagen.

Thorsvi Glengoyne startade på jaktprov i Kuså i helgen. Gjorde ett hyfsat jobb och skulle få ett bra pris men då valde korkbollen att sjunga en vers (eller två) i passiviteten. Både husses Bobo och jag är mindre nöjda med Cech just nu och planerar för passivitetsträning till helgen på M-kullens träning.

Gerd har varit iväg och ögonlyst sin Thorsvi Glenkinchie, Silke. Det såg bra ut, tack för det!

Unghundsderbyt stundar om en knapp månad och arrangörerna har bestämt sig för att inte lotta bort någon. Fantastiskt tycker jag och hoppas att alla vi som tänker starta bereder oss på en lååång dag. Jag vill inte höra något gnäll om väntetider...
Jag har anmält Mondi och Carron och medan andra vässar formen på olika sätt kör vi enligt principen vila sig i form. Har lite dåligt med tid för egen träning just nu men jag hoppas på bra väder och en trevlig dag i största allmänhet. Nån dummy ska vi väl också klara av att hitta!


 

  22/5  

Mycke nu....
På måndag ska jag uppdatera hemsidan inklusive valpdagboken. Jag lovar!

 

  16/5  

Gårdagen spenderade jag norr om Gävle, närmare bestämt Axmar Bruk. I underbart vackra marker hade SSRK/Gävleborg arrangerat jaktprov på bästa tänkbara sätt. Bra jobbat!
Thorsvi Loch Lomond "Mondi" gjorde jaktprovsdebut med den äran och fick ett förstapris. Självklart är jag oerhört glad över ettan men det allra bästa var hennes fina balans och trygga attityd i provsituationen. Känns så himla bra inför framtiden!
I Axmar var det inte speciellt varmt och jag var klädd därefter så döm om min förvåning när jag närmade mig hemmaplan och det bara blev varmare och varmare. Jag klev ur bilen i skinnbyxor, polo och ylletröja och möttes av Jörgen, Kian och Peter i sommarkläder! Sen grillades det hamburgare och dracks god öl. Vilken härlig dag!

Dagen har ägnats år valpköparbesök. På förmiddagen kom Lina och Per förbi med sin Thorsvi Scapa "Elling". De bor normalt i Sälen så vi ses inte så ofta, senast var i december. Elling har utvecklats jättefint och är under god kontroll. Bra!!
På eftermiddagen kom Eva H med familj för att gulla med småvalparna. Ellis och Agnetha anslöt lite senare så nu är valparna rejält socialtränade.

I morgon åker jag till västerut i grisottan. Ska ha kurs i två dagar med ett urtrevligt goldengäng som jag träffat några gånger tidigare. Tillbaka hemma onsdag.


 

  14/5  

Har varit på WT utanför Hallstahammar idag. Ett familjärt och trivsamt arrangemang ordnat av FRK/Bergslagen. Carron (Speyburn) gjorde debut och fick poäng på alla stationer vilket jag är mycket nöjd med. 76 poäng totalt. Hennes mamma Speys (Glen Spey) startade i elitklass och gnodde ihop 78 poäng. Inget toppresultat men rätt okey i den klassen. Carrons syster Malva (St Magdalene) som börjat löpa fick vara med utom tävlan och starta sist. Även hon höll ihop fint och belönades med 72 poäng. Man får inte glömma att systrarna är blott 11 månader gamla.

Kiwi (Blackwwod) startade på Herrängsprovet igår men var sig inte riktigt lik. Det hela slutade med ett tredjepris. Agnetha och jag bestämde oss på direkten att nu får det räcka med provstarter under våren och sen tas det nya tag när höstsäsongen startar.

Jag spenderade större delen av gårdagen på Gyllerboda Hundcenter där Gunilla Wedéen höll en  intressant föreläsning om avel. Föreläsning låter ju väldigt högtravande men det var det inte. Vi var dryga tiotalet deltagare och diskussionerna blev många. Mycket givande att få tal del av Gunillas tankar som baseras på stor erfarenhet.
På kvällen var det dags för jaktkretsens spårträning där jag ska hålla i lydnadsträningen. 17 ekipage(!) med alla tänkbara jakthundsraser representerade. De var riktigt duktiga.
Valsa spårade bra men i på tok för högt tempo, mer åt drevhållet (dock utan skall). Det blir till för husse att hålla emot lite nästa gång.

Så har jag glömt berätta att Millie (Littlemill) var på MH-beskrivning förra helgen. Bra tillgänglighet och avsaknad av skärpa är sånt jag gillar! Trevlig liten jycke den där Millie...

Har tyvärr inte hunnit ta några nya bilder på valparna, men de mår utmärkt. Har börjat busa lite med varandra samt fått prova på att äta torrfoder.


 

  11/5  

Till sist fick vi då också armbågsresultat för Thorsvi Lochnagar, Kvikk. Glädjande nog har han fina armbågar vilket känns skönt med tanke på hans mindre fina höfter.

 

  9/5  

Resultat från dagens jaktprov i Katrineholm och Västerås;
Thorsvi Blackwood,  en tvåa i öppenklass (Katrineholm).
Thorsvi Glengoyne, en tvåa i sin jaktprovsdebut (Västerås).
Thorsvi Glenlossie, en tvåa i nkl (Västerås)
De tre förarna Agnetha, Bobo och Ellis är nöjda med sina hundar men alla tre hade hellre velat ha en etta. Vem vill inte det?
Hur som helst är ni jätteduktiga med era hundar och jag är mycket stolt!

Dagen har ägnats åt unghundsträning precis som igår. På förmiddagen var det delar av L-kullen som jobbade med markeringar och sök.
S-kullen dök upp på eftermiddagen och där blev det grundlydnad samt en del närsök och linjetag.
Det är mycket givande att få följa unghundarnas fina svar på träningen, även om dagens höjdpunkt var Thorsvi Lochside's husse Claes som går från klarhet till klarhet och har utvecklats från ett äkta blåbär till en riktig hundförare.
På tal om Claes; se Senaste nytt den 10/2. The Shavers VANN och ska alltså vara förband till Status Quo den 30/7 i Motala. Fett!

 

  8/5  

Thorsvi Blackwood fick en etta i öppenklass på jaktprovet i Katrineholm idag. Fantastiskt fint jobbat Agnetha & Kiwi! Sex-sju plusgrader, regn och blåst är ju inte direkt ideala förhållanden.
Suddig bild tagen med mobilen, men den fina rosetten syns ju!


Idag var det träning för M-kullen och de var som vanligt jätteduktiga. Kul att se Mackan med sin nya matte, Annika. Såg ut som de känt varann bra mycket längre är åtta dagar.

Jag och Speys har varit på Gryt hos Karina och Håkan tillsammans med större delen av G2-gänget. Riktigt bra träningsdagar och utöver det mycket trevlig samvaro. Vår regelbundna vinterträning har givit positivt resultat, hundarna har utvecklats och jag tror att vi alla kände oss väldigt nöjda.


 

  6/5  

Ännu ett fint röntgenresultat för M-kullen.
Thorsvi Millburn, Tuva, har A-höfter och fria armbågar. Kanon!

Jörgen och Valsa har varit på spårträning ikväll, det gick bra för att vara första gången. Som vanligt var hon osäker på ny okänd mark, men spårade hela vägen med några stopp där jag fick hjälpa henne vidare. Med mer träning så kommer det nog att bli bra till slut.

 

  5/5  

Ytterligare ett fint röntgenresultat för M-kullen.
Thorsvi Macduff, Carmen, har A-höfter och fria armbågar. Toppen!
 

 

  3/5  

Thorsvi Glenlossie, Extra, startade på LRK Östras särskilda prov idag. Vattenavlämningarna funkade inte som de ska så det blev en tvåa. Ett bra pris förvisso men matte Ellis tycker att det är dags för den där ettan nu. Den kommer, den kommer...

Ikväll har vi varit och snitslat spår. Det är jaktvårdskretsen som nu drar igång vårens spårträning. Jörgen och Valsa ska spårträna medan jag ska hjälpa till med lydnadsträning medan spåren ligger till sig.


 

  1/5  

Mackan flyttade till Lidingö igår. Närmare bestämt till Annika och Benjamin Lilja samt deras två barn. Allt har gått bra och Mackan har funnit sig väl tillrätta. Jag har blandade känslor; glad för att Mackan fått ett så bra hem men ledsen av egoistiska skäl. En del hundar fastnar mer i hjärtat än andra...
Fast vi ses redan nästa helg då Annika och Mackan kommer på M-kullens träning. Kul!


 

  29/4  

Röntgenresultat för M-kullen; Thorsvi Miltonduff "Skye" har A-höfter och fina armbågar. Så ska det ju se ut! Matte Anne-Marie har utöver att röntga hunden även fixat sig en jättefin hemsida. Klicka här!
(länkar till alla valpköpares hemsida/blogg finns även under Tidigare kullar)

Igår kväll var jag och Carron på kurs hos Inger på Wij. Fotgående, stadga och inkallning stod på programmet. Jag kände mig jättenöjd med Carron som skötte sig tämligen exemplariskt hela kvällen. Hon har verkligen mognat senaste tiden.


 

  27/4  

Hann ju knappt skicka in Mondis jaktprovsanmälningar förrän hon började löpa. Typiskt!
Hon kommer dock att vara färdiglöpt med marginal till det tredje provet vi anmälde till så det blir förhoppningsvis en provstart under våren.

Såg på SSRK/Östras hemsida att startfältet i Eukanuba Competition består av inte mindre än 62 hundar. Tyvärr missade jag att anmäla Speys, men vi håller tummarna för Chelsea och Lotta!


 

  25/4  

Thorsvi Arran fick ihop mycket fina 85 poäng i elitklassen på FRKs WT igår.
Bra jobbat Chelsea och Lotta!


 

  24/4  

Första röntgenresultatet för M-kullen har kommit.
Det är vår egen Thorsvi Mackmyra "Mackan". A-höfter men tyvärr en anmärkning på ena armbågen, ED grad 1 alltså.
Förändringen är pytteliten men innebär såklart att Mackan inte kommer att användas i avel. Hon har redan fått ett nytt hem och kommer inom kort att flytta hem till familjen Lilja på Lidingö. De fick välja mellan en Guinnessvalp ur den nyfödda kullen eller Mackan. Efter fem minuters betänketid valdes Mackan med acklamation. Deppigt att hon ska flytta såklart men samtidigt är jag glad över att hon kommer till ett kanonhem.



 

  23/4  

Glad rapport från Kicki; hon och Thorsvi Glenfiddich (Treo) har varit ute i viltspårskogen och spårat sig till en etta i öppenklass. Grattis!

Två gubbar på Cypern. Hoppas få hem den större av dem imorgon!




 

  22/4  

Igår förmiddag kom Guinness valpar till världen. Läs mer om äventyret på Valpsidan.
Det blev till slut 3 hanar och 3 tikar. Både Guinness och valparna förefaller må bra.

Under morgondagen kommer jag att kontakta dem som blir med valp. Tyvärr blir några utan, alltid lika tråkigt att lämna negativt besked till bra och trevliga valpköpare.


 

  21/4  

Jörgens "out-of office reply" just nu:
"Hi, this is Jörgen's inbox. Jörgen is currently in Nicosia and can't get out. He will hopefully catch a refugee raft to Athens on Friday and from there travel by car or horse carriage through Albania and some other small newly-made-independent countries on his way back to Stockholm. If everything goes well and he is not robbed, stripped or kidnapped on his journey he will be able to get back to you at the beginning of next week".
 

 

  20/4  

Thorsvi Braeval är ögonlyst utan anmärkning (igen). Tack för det Susanna!

 

  19/4  

Valpquiz just nu (uppdaterad 20/4)

Ellis:  7 hanar och 2 tikar, första valp föds 22/4 kl 23:15
Åsa E: 5 hanar och 4 tikar, första valp föds 23/4, kl 02:43
Grete: 4 hanar och 4 tikar, första valp föds 23/4, kl 20:00
Åsa S: 3 hanar och 7 tikar, första valp föds 23/4, kl 02:15
Jill: 4 hanar och 5 tikar, första valp föds 22/4 kl 17:20
Göran: 3 hanar och 5 tikar, första valp föds 23/4 kl 10:30
Ingela: 5 hanar och 3 tikar, första valp föds 23/4 kl 03:15
Monica N: 3 hanar och 4 tikar, första valp föds 24/4 kl 03:10
Sofial Li: 5 hanar och 3 tikar, fvf 23/4 kl 23:30
Mia, 4 hanar och 5 tikar, fvf 23/4 kl 23:53
Kicki: 2 hanar och 5 tikar, fvf 23/4 kl 01:40
Jörgen: 4 hanar och 6 tikar, fvf 24/4 kl 23:50 (då är han förhoppningsvis hemma)
Agnetha: 3 hanar och 5 tikar, fvf 25/4 kl 01:00
Marina: 6 hanar och 3 tikar, fvf 23/4 kl 20:30
Benita; 4 hanar och 4 tikar, fvf 23/4 kl 20:30
BoBo: 3 hanar och 6 tikar, fvf 22/4 kl 03:23:30 (måste tydligen använda stoppur!!)
Sofia R: 3 hanar och 5 tikar, fvf 23/4 kl 22:40.
Eva M: 4 hanar och tre tikar, fvf 23/4 kl 01:20.
Katarina: 4 hanar och 6 tikar, fvf 22/4 kl 17:45
Kristina N: 3 hanar och 5 tikar, fvf 25/4 kl 03:35
Eva H: 7 hanar och 2 tikar, fvf 25/4 kl 00:35
Lotta: 5 hanar och 3 tikar, fvf 22/4 kl 04:16
Lollo: 2 hanar och 4 tikar, fvf 24/4 kl 04:20
Fam. Lilja: 3 hanar och 5 tikar, fvf 25/4 kl 02:00
Susanna: 4 hanar och 5 tikar, fvf 24/4 kl 01:30
Micke W: 2 hanar och 5 tikar, fvf 24/4 kl 01:37
Lillebror: 5 hanar och 2 tikar, fvf 24/4 kl 06:30
Lina & Niclas: 2 hanar och 5 tikar, fvf 24/4 kl 02:34

Vad tror du? Maila!

 

  18/4  

Ellis tycker att det är dags att börja gissa vad det är Guinness har i sin stora mage.
Så här tror hon:
- 7 hanar och 2 tikar, första valp föds 22/4 kl 23:15
Vad tror du? Maila!
(ingen idé att gissa färg, det blir med 99,99% sannolikhet bara svarta valpar)

Idag har Katarina varit här och hämtat Speys som ska få åka med till Värmland och träna för Guy Bennet och Jens Palmqvist. Alliz har råkat ut för ett klobrott och är sjukskriven.
Lyxigt att bara kunna skicka iväg en hund och få den tränad!
Funderar på att anmäla Speys till Eukanuba Competition och sen skylla på Katarina om det går dåligt :-)


 

  17/4  

Tre Thorsviekipage startade på dagens WorkingTest på Lidingö.
I nybörjarklass Thorsvi Littlemill och husse Göran. Det var debut för bägge och de fick ihop mycket fina 83 poäng.
I öppenklass var det dags för Thorsvi Glenburgie och matte Åsa att göra sin första ökl-start. Resultatet blev fantastiska 98 poäng och klassvinst. Vilket ekipage!
I elitklass visade Thorsvi Arran och matte Lotta fin form och belade en femteplats med 78 poäng.
Väldigt fina resultat av alla tre alltså!

Det finns platser kvar på LRK/Östras officiella B-prov NKL den 3/5 i Veckholm (sydost Enköping).
Observera att provet är öppet för alla retrieverraser.
Klicka här för mer information!


 

  16/4  

Thorsvi Glenmorangie, Maggie, har flyttat. Redan i februari faktiskt. Hon har provbott hemma hos Jennie och Micke som har Thorsvi Tomatin och flatten Inez. Nu har alla inblandade bestämt sig för att Maggie blir kvar hos dem. Utöver fortsatt jaktträning kommer Maggie att bredda sitt register och även pyssla med agility och rallylydnad. Det är nog himla kul att vara hund hemma hos Jennie och Micke. Lycka till!

 

 

  14/4  

Onsdagsträning som vanligt. Åsa hade kommit på den ljusa idén att nyttja en översvämning som en inledning på säsongens vattenarbete. Ingen simning, bara springvatten. Funkade jättebra och hundarna verkade uppskatta övningen. Utöver det markeringar in i täckt terräng och långa dirigeringar. Känner att jag inte har önskvärd kontroll på Speys på långa håll. Jag har svårt att hålla kvar henne i rätt område. Det är inte så att hon är direkt olydig, det är precisionen som saknas. Från bägges sida. Jag ska helt enkelt korta ner avstånden och jobba mer på precisionen.

Carron och jag har börjat på jaktkurs. Hos Inger J på Wij. Vi träffades första gången ikväll hemma hos Inger utan hundar och hade en teorikväll. Det ska bli så kul, Inger är duktig och kursupplägget känns genomtänkt och mycket seriöst. Jättetrevliga kursdeltagare!

Jörgen rapporterar att Cypern är ok, maten är ok, utbildningen är ok. Dvs det mesta verkar vara under kontroll. Dessutom hinner han med att uppdatera SSRKs hemsida. Vilken himla tur...

Stort grattis till Marith och Thord på Amamus kennel uppe i Gällö. Deras Garbo (Djurbergas Levisham Moor) har nedkommit med tio fina valpar. Tror att Greta (Thorsvi Glen Scotia) kommer att bli en utmärkt lektant till valparna när de blir äldre.
 

 

  12/4  

Hade en träning med fyra tollarekipage från Tollabos kennel i förmiddags. Vi har träffats flera gånger tidigare. Den här gången tillförde jag nog inte speciellt mycket. Organiserade några övningar som ekipagen skötte med glans, så jag stod mest och njöt. De är helt spontana på vilt och kan hantera skott på ett lugnt och balanserat sätt.

Eftermiddagen har till viss del ägnats åt träning av ungdomarna.
Mondi har förstått att sök betyder "flaxa runt ute i terrängen och hitta apporter ett upprepat antal gånger fast man inte sett att de är utlagda" Nästa steg blir att utveckla "flaxandet" till ett systematiskt sökarbete. Mackan och Carron har gjort lite av varje; fotgående, stadga, ut, stoppsignal. Dessutom fick alla tre prova markeringar över ett brett vattenfyllt dike mest för att jag skulle se hur avlämningarna fungerade när hundarna blev rejält blöta. Glädjande nog var alla tre helt klockrena och jag känner mig stärkt i min tro att man verkligen ska jobba in en säker avlämning från början.

Blåsipporna har slagit ut!
 

 

  11/4  

Två valpköparkurser idag, L-kullen på förmiddagen och S-kullen på eftermiddagen. Däremellan hann jag susa hem för att ge Guinness lunch och rastning. Betydligt trevligare väder idag. När vi hade fikapaus på S-kullens träning var det rejäl vårkänsla. Väl hemma igen tog jag ut hundarna på en rastningsrunda och hittade blåsippor i knopp bakom huset. Nu är det verkligen vår!

Jörgen har anlänt Cypern efter en låång resdag. Först bil upp till Arlanda, därefter flyg två timmar till Wien, en stunds väntan innan ytterligare tre timmars flygande och som avslutning en dryg timmes taxiresa. Hotellet beskriver han som "halvruffigt". Synd att inte arbetsgivaren kan kosta på personalen lite bättre boende när de faktiskt ska tillbringa två veckor där.

Valsa är olycklig! Hon väntar på att husse ska komma hem och vankar oroligt av och an. Stackars liten vad hon ska få vänta...

Guinness ligger på köksgolvet och liknar mest en strandad val. Man kan känna valparna röra sig i hennes tjocka mage. Kan ju inte låta bli att undra över antal och könsfördelning. Spännande väntan.

Mackan (Mackmyra) fyller ett år om några dagar och började löpa för första gången idag. Har en röntgentid beställd men tror jag ska flytta fram den pga löpet. Det sägs ju att man inte ska röntga under löp pga att kroppen innehåller mer vätska då vilket skulle kunna påverka höftledernas passform. Nån som vet hur det förhåller sig? Maila gärna.
 

 

  10/4  

Har en äcklig förkylning som inte riktigt vill ge sig. I torsdags kände jag mig såpass eländig att jag fick ställa in en kurs.
Idag har vi haft träning för M-kullen, dock bara fem av de nio som kunde komma. Småregn och bara några få futtiga plusgrader. Inga vidare förutsättningar alltså. Men de härliga kursdeltagarna gör att man snabbt glömmer både väder och förkylning. Kul!

I grisottan imorgon åker Jörgen till Cypern och ska vara där i två veckor på kurs. Hoppas han får det varmt och skönt...
 

 

  8/4  

Thorsvi Brora, Edda, är ögonlyst utan anmärkning.
Jag är tacksam om så många som möjligt ögonlyser sin Thorsvihund åtminstone en gång i livet. Gärna efter tre års ålder. PRA har vi ju numera under kontroll i rasen tack vare gentestet. Så anledningen till att ögonlysa är att hjälpa mig att hålla koll på de eventuella katarakterna (grå starr). En av ack så många parametrar att väga in i avelsarbetet.

Guinness bestämde sig för att byta fodermärke häromdagen. Det har hon gjort även under sina tidigare dräktigheter även om hon dröjde med sitt beslut flera veckor längre den här gången. Det går till så att hon tittar med avsmak i sin skål innehållande högenergifoder av finaste märke. Sen tittar hon på mig och säger "Åk omedelbart till djuraffären och köp en säck av den andra, mycket godare, sorten". Du menar den där sorten jag inte har någon uppfödarrabatt på? "Ja, just den" säger Guinness.
Då gör jag såklart det...så nu äter hon igen med mycket god aptit.
 

 

  5/4  

Nog bytte vädret skepnad alltid!
 På väg till Lilla Träskaten och dagens träning vräkte snön ner och det kom ett par samtal från undrande deltagare om vi verkligen skulle träna. Men vi hade tur, snöfallet slutade medan vi samlingsfikade och sen hade vi uppehåll hela dagen. Det blev en riktigt lyckad dag. Sju aktiva ekipage och par passiva ungdomar. Guinness var med ett par timmar och lufsade runt och åt harpluttar. Ett par markeringar fick hon också och då vaknade hon upp ur matsökeriet.
De aktiva ekipagen ägnade sig åt att från en linje, som sköttes av Jörgen, lösa ett antal olika markerings- och dirigeringsuppgifter. Utöver fem olika målområden hade vi även ett par bumprar, Uffe som kastare och undertecknad beväpnad med Lanceuren.
Förutom riktigt fint hundarbete blev det också en hel del glada skratt och "kärleksfulla tråkningar".
Tack snälla Jill och Peter för er stora gästfrihet, lånet av Lilla Träskaten och den goda lunchen!
Förutom lunchlagande hann Jill med att använda kameran.
 

 

  4/4  

På sidan Tidigare kullar finns bland annat länkar till de valpköpare som har hemsida eller blogg. De senast tillkomna är Linkwood (kull 10) och Cragganmore (kull 3).

Idag har sökträning med Mondi stått på programmet. Tycker att hon var riktigt duktig så det blir nog till att skicka in några vårprovsanmälningar till veckan. Det troliga är väl att hon kommer att löpa under den ack så korta provsäsongen, men om man inte anmäler så kan man ju definitivt inte starta.
Carron och Mackan fick nöja sig med att träna fotgående. En kvart om dagen håller dåligt fotgående borta!

Pratade med en ledsen/arg Katarina i förmiddags. Alliz (Glenallachie) hade råkat ut för ett klobrott modell rejälare så mitt råd blev att åka till Strömsholm och få det undersökt. Om man väntar blir konvalescensen bara längre. De visade sig att det "bara" var klon och pulpan som var skadade, själva tån hade klarat sig. Några veckor i koppel så är allt bra igen. Fast några veckor i april är ju ingen höjdare, februari hade varit bättre.

I morgon ska vi ha Thorsviträning på Lilla Träskaten. Tyvärr ser det ut som det underbara påskvädret tänker byta skepnad. Det ska bli kul i alla fall!

 

 

  3/4  

Ellis har varit här idag och tränat lite med Extra. Vilthantering stod på programmet och Extra skötte sig finfint. När vi hade tränat klart såg vi hur Extra smög iväg till korgen med vilt och "diskret" började dra i en trutvinge. Vi låtsades inte se utan lät henne hållas. När hon väl fått truten ur korgen greppades den hur fint som helst och levererades i hand till matte som av en händelse hunnit flytta sig en bra bit.
Skoj med hundar som föreslår lite egna övningar.

Eftersom viltet var upptinat passade jag på att träna lite med ungdomarna Mondi, Mackan och Carron. Glädjande var alla tre helt spontana på de vilt som bjöds; duva, rapphöna, knipa, fasan, trut och and. Snabba upptag med direkta inlevereringar. Balanserade fina grepp och allt lämnat lugnt och fint i hand. Duktiga flickor!

Grattis pappa (min alltså) som fyller år idag!
Hur många år då? Hur många som helst....Heja pappsen!

 

  2/4  

Härligt med några dagars påskledigt. Några valpköparbesök och sen såklart Thorsviträningen på Annandagen är allt som är inbokat. För övrigt ska vi bara ta det lugnt och proppa i oss påskmat.
Jag borde egentligen träna unghundarna också, det går lite si och så med nyårslöftet. Mars var en katastrofmånad ut träningssynpunkt. April blir säkert mycket bättre. Planen är att starta Mondi på något vårprov och jag kom just på att hon aldrig gjort ett sök. Dags att ta tag i den biten som det heter. På en månad hinner det hända mycket...hoppas jag...


 

  26/3  

Agnetha och Vicky har varit här idag. Vi tränade en stund med pantertanterna Lystra, Tindra och Doris.
Skottapporter och några dirigeringar. Svårt att avgöra vilka som hade roligast, vi eller hundarna. Härligt att se jyckarna som inte längre kommer i första rummet när det gäller träning. De var faktiskt riktigt duktiga och verkade njuta i stora drag.
Fika med onyttigt kaffebröd följdes upp av en sväng i skogen där alla hundarna fick flänga runt lite huller om buller. Riktigt fredagsmys!
Nu iväg till Wij för att jobba med en härlig grupp ett par timmar. Ännu mera fredagsmys!


 

  24/3  

Vi bytte plats för onsdagsträningen och sågs hemma hos Åsa utanför Uppsala. Jag lyckades med konststycket att missuppfatta vägbeskrivningen och vimsade runt ett tag. Det kan dock inte ha varit något fel på beskrivningen för både Gerd och Katarina hittade utan problem. Hmm...
Nåväl, det blev en jättebra träning i skojig kuperad terräng. Dagen blev ju inte sämre av strålande solsken och en kanongod lunch som avslutning. Hundarna var duktiga, idag var det nog Gerd med sin Silke som glänste mest då de klarade uppgifter som tidigare varit lite för svåra. Härlig utveckling!
Synd om Ellis, Bobo och Agnetha som av olika skäl inte kunde vara med.


 

  23/3  

Walk up-träning för Thorsviekipage måndag den 5/4 (annandag påsk) på Lilla Träskaten.
Tid 10:00 - ca 16:00. Kostar 100:- per person och då ingår lunch, fika, skott, o.s.v. Betalas på plats.
Träningen är för hundarna som kommit en bit på väg, alltså inte för de yngsta (L-M- o S-kullarna). Men ni är självklart välkomna som passiva deltagare.
Anmälan via mail senast 28/3. För planering av träning, lunch mm behöver vi veta hur många som kommer.
Hittills anmälda: (Uppdaterat 24/3)
Peter med Cobber
Lotta med Chelsea
Susanna med Bonus
Agnetha med Kiwi
Katarina med Alliz
Ellis med Extra
Gerd med Silke
Åsa med Mocca
Jennie med Maggie/Maja
Har jag glömt någon?


 

  22/3  

Nu vet vi med säkerhet att Guinness är dräktig. Vi har kikat på de små via ultraljud. Allt såg bra ut och det verkar vara en "normalstor" kull. Guinness mår utmärkt och har fått en liten mage.
Hon kommer att valpa runt den 24 april vilket sammanfaller med Broprovet som jag skulle ha dömt. Som tur är ställer Åke Liedgren upp och dömer istället. Tack för det Åke!
 


 

  21/3  

Jörgen skippade LRKs fullmäktige och hängde med till Wij istället. Efter en knapp timmes träning med L-kullen bröt snöfallet ut. Det snöade och snöade....Vi hoppade över fikapausen och körde klart träningen istället. Efter en sunds överläggning bestämde vi oss för att ställa in S-kullens träning denna eftermiddag pga av det eländiga vädret. Det finns gränser för hur kul det är att träna hundar.
Dagens största glädjeämne var lilla Joy (Thorsvi Laphroaig) som tidigare varit en ganska högvarvad liten fröken med påtagliga koncentrationsproblem. Jag har inte träffat Joy och Sofia sen i november/december och det har hänt väldigt mycket sen sist. Joy har verkligen landat och var lugn, fokuserad och höll ihop på ett alldeles utmärkt sett. Bra jobbat Sofia!


 

  20/3  

Vårdagjämning och snön smälter i rasande fart. Härligt!
Idag har M-kullen haft sitt andra träningstillfälle i vårsolens sken. Vi gör inget avancerat, jobbar mest med ordning och reda. Några linjetag blev det dock.
Imorgon är det dags för L-och S-kullarna att träna. Manfallet är relativt stort av olika skäl så jag har givit mina trogna medhjälpare Kian och Peter ledigt. Jörgen ägnar helgen åt föreningsaktiviteter, idag var det träff för SSRK/Östras provledare och imorgon tänker han titta in på LRKs fullmäktigemöte.

Som de flesta kanske vet är det Jörgen som står för namnsättningen på våra valpar. Alla är uppkallade efter skotska singlemaltdestillerier med några enstaka undantag. Utöver namnsättandet samlas det sedan ett antal år tillbaka på olika sorter. Inte mindre än 92 olika destillerier finns representerade i skåpen. Det senaste tillskottet heter Kilchoman men det finns ännu ingen valp med namnet.
Det är även Jörgen som underhåller Whiskysidan här på hemsidan. Ganska dåligt med uppdateringar på den sidan kan jag tycka.


 

  18/3  

Thorsvi Glenlossie som går under det mycket passande namnet Extra har återigen fått ett tämligen extraordinärt veterinärresultat. Hon har en skadad höft som nu har röntgats igen för att kolla pålagringsutveckligen. Glädjande nog ser det riktigt fint ut och veterinären anser att hennes prognos är mycket god. Vid ettårsröntgen hade hon tyvärr även en anmärkning på ena armbågen. Ellis bad för säkerhets skull veterinären att även kolla hur armbågen mådde. Pannvecken blev rätt djupa hos både veterinären och Ellis när armbågen var hur fin som helst. Den gamla plåten letades fram och där är bevisligen en förändring. De nya armbågsplåtarna skickades naturligtvis in till SKK för avläsning och även där anser man att armbågarna är helt rena. Härligt!


 

  16/3  

Det är kul med unghundar. Spännande att följa deras utveckling och se hur fint de svarar på träning. Men ibland blir man lite trött, vissa dagar nästan irriterad...
Våra tre små änglar Mondi, Mackan och Carron bestämmer sig ibland för att anta skepnaden av The Demolition Squad. Effektiva som tusan.

Så här ser sängen i valprummet ut numera. Här är det tänkt att jag (och Guinness) förhoppningsvis ska sova om någon månad. Känns inte speciellt lockande.


I lördags fick vi en gammal fåtölj av Macallans husse Johan. Den står visserligen ute i hundgården och är till för hundarna, men ändå...Så här ser den ut idag, tisdag.




 

  15/3  

I strålande vårvinterväder startade vi upp vårens kurser för våra valpköpare. I lördags var M-kullen på plats och igår dök de små liven i S-kullen upp på förmiddagen medan den lite äldre och mognare L-kullen kom på eftermiddagen. Jättekul att äntligen vara igång. Den hårda snön och halkan begränsar terränganvändningen en hel del men vi gjorde så gott vi kunde och det funkade riktigt bra. Härliga hundar och mycket positiva och trevliga valpköpare gjorde att tiden försvann i ett huj. Vi ses nästa helg igen!

Guinness är nog dräktig tror/hoppas jag. Kroppsformen har börjat förändras lite. Kan vara inbillning. Under sina tidigare tre dräktigheter har hon tappat matlusten helt i tredje veckan. Den här gången har hon mumsat på ungefär som vanligt vilket jag inte riktigt vet hur jag ska tolka. Ultraljud om en vecka för säkerhets skull.



 

  10/3  

Glömde en att berätta en sak om gårdagens träningsgrupp. På plats var även lille Owen, en liten tvåbening blott 12 dygn gammal. Mamma Johanna tränade hund och pappa David pysslade med den lille. Träningsgruppen Black Workers räknar kallt med att Owen kommer att vara en fullfjädrad funktionär om ett par år.

Egen träning idag med onsdagsgänget. Idag var vi bara fyra som hade möjlighet att vara med. Vi ställde upp oss i en fyrkant och kastade markeringar åt varandra. Hundarna fick koncentrera sig rejält för att inte röra ihop gamla minnesbilder med färska markeringar. Idag var det Speys jag jobbade med och kände mig väldigt nöjd med henne. Hon blir ibland lite överdrivet kontakttagande men idag höll hon fint fokus utåt, mot markeringarna. Jag passade också på att finslipa lite på avlämningarna, i Speys fall handlar det absolut inte om att droppa dummyn. Hon har en lindrig släng av "freezing on bird", dvs håller i apporten trots att jag ber henne släppa. Idag visade jag henne helt enkelt en korvbit och vips blir det lätt som en plätt att släppa. Är det inte det ena så är det det andra...
Hemkommen igen tog jag ut de tre ungdomarna en i taget och jobbade lite. Mondi fick öva på sidotecken, Mackan och Carron håller än så länge bara på med UT. Mackan är ju ett par månader äldre än Carron så hon utsätts för lite störningar. Lilla Carottan-pottan har precis börjat sin UT-karriär.



 

  9/3  

Nu är det verkligen vår i luften även om snödjupet fortfarande är minst sagt rejält. Jag hade en träningsgrupp på Wij idag och tog med mig Lystra. Det är så lätt att man försummar de lite äldre hundarna, men idag var alltså Lystra med och tiggde godis av alla och njöt av livet i största allmänhet. Extra kul var att även hennes pappa Loke, Streamlight's Brave Opal, fanns med i en av bilarna och fick komma ut och sträcka lite på benen. Lystra är nästan löjligt lik sin pappa. Tänk om jag ändå hade haft kameran med...



 

  8/3  

Hemma igen efter trippen till Finland. Igår morse var det friska -17 på morgonen men solen flödade över oss och man fick en känsla av fjällsemester. Helgen blev lyckad tycker jag. Det var nio aktiva ekipage och ett tiotal personer som "bara" lyssnade och tittade. Lördagens ägnades helt och hållet åt basics oavsett hundarnas utbildningsnivå. Man kan nog aldrig vara för noga med grundträningen. Under gårdagen tittade vi på olika delar i dirigeringens svåra konst.
Samtliga deltagare var mycket intresserade av vad jag hade att säga och det kom upp många bra frågeställningar. Vi ses igen i juni!

Thorsvi Lochside, Loke, bor här just nu medan husse och matte åker skidor i Val Gardena. Loke är en väluppfostrad och mjuk kille så han gör inte mycket väsen av sig och är oerhört enkelt att ha inneboende. Han tycker såklart att tikarna är spännande men har vett att backa undan direkt när någon ger honom "onda ögat". Carron tycker att Loke är toppen och mular gärna ner honom i snön.


 

  4/3  

Normalt sett är jag ganska dålig på att komma ihåg födelsedagar både vad gäller människor och hundar. Igår blev jag dock påmind om att både "Glen-kullen" och "Glen2-kullen" är födda den fjärde mars. Grattis på er allihop!

Sedvanlig onsdagsträning igår här hemma på Storsten. Mondi fick prova sitt livs första dubbelmarkering vilket inledningsvis föreföll vara ett mysterium för henne. Efter träningen funderade jag en stund och försökte analysera med hjälp av helgens erfarenheter. Jag kom fram till att stimuluskonfigurationen blev sådan att överskuggningseffekten (overshadowing) blev så stor att Mondi inte kunde förstå hur det hela hängde ihop. Kändes rätt bra att tro sig förstå istället för att bara tänka " Dumma hund, som inte fattar". 

Imorgon åker jag till Finland för att ha kurs i helgen med ett tollargäng från kennel Redadict. Hoppas att det blir någorlunda hyggligt väder och att snödjupet är mindre än här. Vi får väl se...

Nu till något helt annat. Tittade på något matlagningsinslag på TV igår. Helt plötsligt säger den matlagande mannen; "...och nu går jag i med nudlarna" Va???? Vad menar han egentligen? Vad tusan tänker han göra med nudlarna alternativt tillsammans med nudlarna?
Det visade sig att han bara skulle koka nudlarna och inte sig själv. Helt normalt alltså. Jag kunde andas ut och konstatera att alla branscher har sitt språkbruk.


 

  2/3  

Jörgen har varit ute och tränat hund. Det händer ju inte alltför ofta så jag tog med kameran.

Snö = bläää!
Tittar ut sekunden efter jag skrivit ovanstående...och nog f-n kommer det ner ännu mer.
Känner mig lite grann som han som flyttade till Arjeplog. Klicka här! (tack för den Claes)


 

  1/3  

Idag är jag trött i huvudet och lite lätt förvirrad. Anledningen är att jag suttit i skolbänken hela helgen och lyssnat på professor Björn Forkman som på ett pedagogiskt och humoristiskt sätt föreläste om inlärningspsykologi. Föreläsningspassen varvades med att skickliga Eva Bodfält omsatte teori till praktik.
Återhämtning är viktigt har jag fått lära mig så nu ska min stackars hjärna få vila några dagar innan det är dags att börja fundera, fundera och åter fundera över hur jag kan förbättra/effektivisera träningen.
Härligt att känna att man fortfarande är utvecklingsbar...


 

  24/4  

Idag kom sista röntgenbeskedet för L-kullen. Thorsvi Lochnagar har tyvärr inte alls lika bra höfter som sina syskon. Grad D, blev domen. Faktiskt första hund i vår uppfödning med såpass dåliga höfter. Trist för oss men framförallt för Kvikk och hans husse Jan. Som uppfödare vill man ju såklart att att alla valpköpares hundar är friska och bra på alla sätt.
Tyvärr glömde husse att även armbågarna skulle röntgas.


 

  22/2  

Näe, det är faktiskt inte Gustav Vasa på framsidan. Det  är Jörgen som kämpar på i momentet Skidskytte i tävlingen kallad Revanschen som gick av stapeln i lördags. Fler bilder tagna av familjen Raneryd finns att titta på här. Att vuxna människor kan hålla på och apa sig på det viset...

Tweed och Guinness har träffats igen och det blev en bra parning idag också. Som väl var kunde vi vara inne i ett ridhus och slapp stå ute i den ganska bistra kylan. Tror hundarna uppskattade det också.

Våra tre unghundar Mondi, Mackan och Carron älskar att röja runt i snön. Det går helt klart åt mer energi än normalt och jag har fått öka deras foderransoner rejält. Mondi är dessutom helt ur päls så där är revbenen lätträknade. Skinn, ben och mycket muskler! Hur bra snömotionen är för de oröntgade Mackan och Carron får framtiden utvisa...


 

  20/2  

Searover Willing Guinness är nu parad med Harperrig Tweed. Guinness och jag trotsade snöyran och begav oss till Knivsta. Bilturen var inte förgäves, parningen gick bra. Så nu är det bara att hålla tummarna att hon blir dräktig. Valpning omkring den 24/4, dvs senare delen av vecka 16.
För säkerhets skull provar vi en gång till på måndag. Läs mer under Valpar kull1.

Mera avel; vi har bestämt oss för vem som ska bli pappa till Thorsvi Blackwoods (Kiwi) kull i höst. Läs mer under Valpar, kull 2.
 

 

  19/2  

Och snön vräker ner....
Fann ingen annan råd än att ställa i helgens kurser. Trist, men i rådande väderleksförhållanden är det nog det enda vettiga.

 

 

  18/2  

Trevlig träning igår med "onsdagsgänget". Sist vi tränade jobbade vi mycket med stopp och vinklingar både hit och dit så den här gången valde vi att "laga linjen" ordentligt. Långa linjer till kända områden, i och för sig försvårade med att det gick skjutna markeringar i närheten. Fast det verkar pigga upp mer än det försvårar för till och med Mondi tyckte det var "piece of cake".

Var till Strömsholm idag med Guinness för ett progesteronprov. Testresultatet pekar mot parning till helgen.

I helgen ska vi även köra igång kurserna/träningarna för våra tre unghundskullar (L,M,S). En grupp på lördag och två på söndag. Ska bli så himla kul att komma igång även om väderprognosen ser mindre trevlig ut. Snöstorm! Har precis pratat med Carmens (Macduff) matte Sarita och helt enkelt förbjudit henne att komma på träningen. Men det är bara för att jag är rädd om henne och inte vill att hon ska åka hela vägen från Norge i snöoväder för att träna lite fotgående.

 

 

  15/2  

Retrieverjaktprovsreglerna för både B- och A-prov ska revideras inför nästa regellåsningsperiod som börjar gälla 2012. Remissen/förslaget hittar du på SSRKs hemsida. Läs och begrunda!
Dina tankar och åsikter framför du sen på din avdelnings och eller rasklubbs årsmöte. Det är där du kan påverka, ingen annanstans. Att senare sitta hemma i stugan och hävda att "dom har bestämt..." håller inte. DU är med och bestämmer!

 

 

  14/2  

Ellis hade ordnat träning hemma hos sig i Haninge idag. Lite skrajsen var jag, för träningen skulle äga rum på is. Jag går inte ut på en is frivilligt! Isen hade provborrats och befunnits vara 60cm tjock. Den lilla dammen/träsket uppgavs vara i princip bottenfrusen så jag intalade mig själv att det var som träning på en myr. Inga drunkningstillbud inträffade och jag är en positiv erfarenhet rikare. Känns skönt att man vid 52 års ålder fortfarande är utvecklingsbar.
Det blev en bra träning med inalles sju ekipage. Jag hade med mig Mondi och hon skötte sig utmärkt på sin utbildningsnivå. Jörgen lämnade löpande Lystra hemma och lånade Speys istället. När hon väl insett att det var husse som för dagen skötte spakarna fungerade deras samarbete rätt så bra.
Efter avslutat värv bjöds på trevlig fikastund i Ellis kök. Tack för en trevlig dag!
 

 

  13/2  

Idag har Thorsvi Linkwood, Gross, åkt tillbaka hem till Götene efter sex veckor här hos oss.
Lite tomt blev det såklart men samtidigt blir det mer tid över till de egna hundarna vilket  förhoppningsvis kommer att uppskattas.
Sköt dig nu Gross!


 

  10/2  

Som uppfödare försöker man ju hjälpa sina valpköpare i vått och torrt. Om det här räknas som vått eller torrt är jag osäker på, men hur som helst behöver Lokes (Lochside) husse Claes hjälp. Se nedan!

"Vi tänkte försöka "kröna" vår comeback som 60+'are  i rockvärlden genom att vara förband till
Status Quo när de spelar i Motala den 30 juli i år. I konkurrens med 30 andra band är vi nu bland de 10 som valts ut som "semifinalister".
Klicka på denna länk så får du se ett par bilder från vår tidigare karriär och hur vi låter och ser ut idag.
http://www.openingact.se/the-shavers
Hjälp oss genom att ge oss din röst genom att sända ett SMS med texten 'OAM THES4' till 72500.
Tre band  går vidare till finalomröstning i början av maj. Kommer vi så långt hoppas vi på ditt stöd igen."

Så nu är det bara att sätta igång och rösta! Det är Claes som är trummis i The Shavers.
Go Claes go!!


 

  9/2  

Även Thorsvi Lochside, Loke, har A-höfter och armbågar utan anmärkning.
Alla sju valparna i kullen är röntgade, nu väntar vi bara på resultatet för Lochnagar som bor i Norge.


 

  7/2  

Guinness började löpa idag, en månad tidigare än beräknat. Hon kommer att paras om ca två veckor. Läs mer under Valpar.


 

  6/2  

Ytterligare ett fint röntgenresultat för L-kullen.
Thorsvi Lagavulin, Emil, har A-höfter och armbågar ua. Härligt!

Igår skulle jag vara smart och köra min hundpromenadsväg med Pajeron för att platta till snön. Satsade rejält för att forcera snövallen som plogbilen gjort. Stånk, sa den stackars Pajeron och fastnade rejält. Bäst att backa loss, tänkte jag. Det gick inte alls. Biluslingen satt fast som berget i den djupa, hårt packade snön. Så det blev till att promenera hem och hämta skyffel och spade. Efter en timmes idogt skottande och en och annan besvärjelse (sjuttsingen!) fick jag loss bilen. Inte så mycket motion för hundarna men jag har träningsvärk i armarna idag.
"Är huvudet dumt, får kroppen lida."


 

  5/2  

Nu har Gross och jag tröttnat på Maxis parkering i Enköping så igår begav vi oss till metropolen Bålsta. Vi promenerade runt ett tag på centrumparkeringen och Gross gick fot lugnt och avslappnat. Det finns en djuraffär där man får ta med hund, där gick vi in och tittade runt ett tag utan att riva ner någonting eller försöka snatta grisöron. Pratade med en man som köpte marsvinspellets som han matade rådjuren med i sin trädgård. Omtänksamt, men jag undrar vad han kommer att tycka i vår när de käkar upp hans tulpaner...

Var tvungen att stjäla nedanstående från Thorsvi Mannochmores blogg:
"Scott har jobbat hårt idag. I arbetsbeskrivningen ingick att äta upp en papperskorg med innehåll, en hörna av en äkta matta, ett stort tuggben och en kashmirsjal. Inte konstigt att han är helt slut och måste ta igen sig...."

Härligt med initiativrika unghundar!


 

  3/2  

Vår egen Thorsvi Loch Lomond, Mondi, och hennes bror Thorsvi Linkwood, Gross, har bägge A-höfter och armbågar utan anmärkning.
Jag trivs väldigt bra med Mondi så jag är glad som en speleman idag och ser fram emot hennes fortsatta träning.

Här sitter Valsa och tittar på snöfallet, hon tycker att det är lite trist att jaktsäsongen tog slut redan i mitten av december för hennes del. Nu blir det till att invänta oktober.


 

  31/1  

Igår var vi på säsongens sista fasanjakt, en s.k. tackjakt, vilket innebär att det var vi som jobbat på säsongens jakter som hade vår egen jakt som tack för hjälpen. En härlig dag i tämligen bistert vinterväder. Jag har nog aldrig varit på fasanjakt när det varit så mycket snö. Katarina med Alliz, Thorsvi Glenallachie, var med för allra första gången. Bägge skötte sig utomordentligt! Härligt att se en unghund som får allt att se så enkelt och självklart ut. Själv hade jag med mig Speys som trots kylan var het som en kamin och ganska olydig, speciellt på lite längre avstånd. Det märks att hon stått still ett tag. Men det ska vi ta tag i...
Jörgen hade med sig kameran utöver bössan och tog några bilder.


 

  29/1  

Nu är huset helt proppfullt med hundar. Utöver Gross är även Allan (Macallan) på besök. Hans familj ligger vid poolen på Kanarieöarna och dricker antagligen paraplydrinkar. Grabbarna Gross och Allan trivs bra tillsammans så de får kampera ihop.
På tal om Gross; fick inte riktigt plats i fåtöljen och la helt sonika huvudet på bordet. Sen somnade han sött. Fiffig kille!


 

 

  28/1   Vi var ett tappert litet gäng som tränade igår med snön yrande runt öronen. Vi höll inte ut längre än en knapp timme sen var både vi och hundarna snöiga och frusna. Det var Katarinas tur att stå för upplägget och hon hade valt att bygga vidare på våra gamla övningar men lagt till en del svårigheter som att förlänga ett linjetag så hundarna blev tvungna att gå över och förbi ett gammalt känt område. Bobo hade med sig en hel korg med diverse godsaker så vi avslutade träningspasset med en utsökt lunch. Tackar för det!

Hunden Extra (Glenlossie) lever upp till sitt namn och är alltid lite Extra. Extra-långa ben, Extra-stora öron, spinner gärna ett Extra-varv mm mm.
Nu har hon varit på ögonlysning och såklart fått en Extra-ordinär diagnos. PPM, persisterande pupillmembran. Extra-ovanligt hos labrador men förekommer bland annat inom rasen Basenji.
Diagnosen innebär bara att det i iris finns en pytteliten rest av blodkärl som egentligen skulle ha tillbakabildats under fosterstadiet. Men jag tycker att det är Extra-intressant att det handlar om just Extra. Ellis säger att hon ska döpa sin nästa hund till Norma-normal eller Mittemellan...



 

  25/1   Den 21-22 april anordnar LRK/Värmland sin Labrador Camp. I år är det två mycket välrenommerade och skickliga instruktörer som i alla fall jag kommer att ta chansen att få träna för. Guy Bennet och Jens Palmqvist.
Anmälningstiden har egentligen gått ut men eftersom det finns ett par platser kvar har man förlängt till 10/2. Dock gäller "först till kvarn"-principen.
Här hittar du mer info!

Agnetha och Vicky kom på besök idag med sina hundar. Vi tränade ingenting utan gick istället två(!) härliga promenader där hundarna fick flänga runt helt odisciplinerat. De verkade uppskatta nöjet. Jag med, det var en härlig eftermiddag. Tack för det tjejjer!



 

  24/1   En intensiv och jättekul helg går mot sitt slut. I lördags valpträff för M-kullen, Nicke/Guinness, där alla nio inklusive pappa Nicke med sin matte Sandra var på plats. Inte ofta det går att få till det. Vi var så många att våra vänner och tillika klippor Peter & Kian ryckte in och hjälpte till med träningen. Tack!
Idag var det valpträff igen, denna gång var det S-kullens tur. Pappa Arron med sin matte Lena var med och kikade på de fyra ekipage som hade möjlighet att komma. 
Trevligt med så engagerade hanhundsägare!
Bägge dagarna avslutades inomhus över en enkel sopplunch med en hel massa hundsnack, och en del andra ämnen också faktiskt.
Vilka härliga valpköpare vi har! Tack för att ni kom allihopa.
Några bilder från träffarna finns här.



 
  21/1   Maggie (Glenmorangie) och jag var på G2-kullens onsdagsträning igår. Det var min tur att ansvara för upplägget och jag valde att jobba vidare med linjetag mot sedan tidigare kända områden. Sex hundar igång samtidigt; det ställer krav på koncentration. Den sjunde stod tillsammans med sin förare som sköt och kastade markeringar. Det blev en bra träning även om hundarna (och en del förare) blev ganska trötta i mössan mot slutet. Onsdagsträningarna är den enda träning Maggie kommer att få de närmaste veckorna, jag hinner helt enkelt inte med mer. Men hon verkar nöjd och glad.

Träningsmässigt är det Gross, Mondi, Mackan och Carron som har prioritet. Gross tränas dagligen och de andra tre får nöja sig med 3-4 gånger i veckan. Nöja sig och nöja sig förresten, det är ganska mycket träning med mina mått mätt. Nyårslöftet! Gross är duktig, han sköter sig tämligen exemplariskt på hemmaplan i lugn miljö. Lydig, följsam och apporterar precis som han ska. Så nu jobbar vi mycket med miljöträning, för det räcker ju liksom inte att det funkar hemma bakom huset. Så om ni ser en dåre som tränar en gul hund på Maxis parkering i Enköping så är det jag.
Speys hinner jag inte med alls så hon har fått gå i vintervila tillsammans med Guinness, Lystra och Valsa. Daglig långpromenad får de förstås gå. Vi har en fasanjakt kvar som jag lovat Speys att vara med på.

Guinness är egentligen sjukskriven och det passar jättebra just nu. Hon har varit lite ospecificerat halt och stel i bakstället under senare delen av jaktsäsongen och jag har varit orolig för utslitna korsband, förkalkningar i ryggen, hasleder eller knäleder. (det gäller att måla fan på väggen) Vi var till Strömsholm häromdagen hos en av deras skickliga ortopeder som gick igenom henne. Diagnosen blev en kraftig muskelinflammation i höger bakben. Korsband och leder är i utmärkt skick. Några veckors medicinering och lite rehabträning står på programmet och sedan är Guinness som ny igen. Skönt!



 
  20/1   Jag ska gå en intressant kurs helgen 27-28 februari. Det är Eva Bodfält och Björn Forkman som ska prata om hur hundar lär sig. Inlärningspsykologi är ett intressant ämne tycker jag och hoppas få en del nya tankar och reflexioner att ta med i jaktträningen.
Jag tror det finns platser kvar om du också är intresserad. Läs mer här!



 
  19/1   Dagens goda nyhet är att det blir ett Unghundsderby även i år. Det är SSRK/Småland som åtagit sig arrangemanget som fått en egen hemsida. Heja Småland!

Dagens dåliga nyhet är att Unghundsderbyt krockar med vår kennelträff. Typiskt!


 
  18/1   Var hos tandläkaren idag för årlig kontroll. De senaste dagarna har jag känt något vasst mellan två tänder. Trots idoga försök med tandtråd har eländet suttit kvar. Tandläkaren kollade och hittade till sin stora förtjusning (läs gapskratt) ett hundhår! Han hade aldrig varit med om det förut påstod han...



 
  17/1   På morgonens rastningsrunda var Speys helt plötsligt våldsamt halt på ett bakben. Jag klämde och kände på leder, ben och tass men kunde inte hitta något. Talade om för Speys att det inte var något fel, hon såg lite tvivlande ut men fortsatte promenaden nu bara lätt linkande. När vi kommit in gjorde jag en lite noggrannare undersökning. Hittade ett litet sticksår i stora trampdynan och fick till och med fram en bloddroppe. Helt plötsligt kände jag något vasst ovanför trampdynan och insåg att hon trampat in en tagg i tassen som gått rakt igenom och spetsen stack ut på baksidan. Jag försökte dra ut taggen med handkraft men det gick inte. Jörgen som är starkare än jag i nyporna beväpnade sig med en pincett och lyckades dra ut en 2cm lång tagg, modell slånbär.
Både Speys och jag är mycket lättade, den förra för hon slipper ha ont och den senare för hon slapp dyrt besök på djursjukhus under jourtid.


 
  16/1   Trevligt röntgenbesked på HundData i morse.
Thorsvi Littlemill, kull 10 Trolle/Speja, höfter A och armbågar ua.

Idag har vi varit på fasanjakt, en härlig dag med fint presenterade fasantuppar. Skyttar av hög klass. Härlig stämning hela dagen, som vanligt. Behaglig temperatur dessutom. Nu blir det en mycket lugn hemmakväll framför TVn.


 
  15/1   Har fått en rapport från Loke, Thorsvi Lochside.
Man skulle kunna kalla den "En ettårings betraktelse över livet".

" Husse kör hårt med diverse övningar i skogen med mig. Det flaxas med armar och skriks höger och
vänster. Jag tvingas att kuta hit o dit. Tycker att det funkar rätt bra. Det jag tycker mest om är att kuta
efter den där gröna dummyn som husse placerar lite lömskt och långt bort. Han verkar gilla det för han
ser så glad ut när jag kommer tillbaka med den i munnen och ger honom.
 
Hela hösten har han gömt godis på backen som jag ska leta reda på. Det funkar bra, men nu har han
blivit helt galen och börjat blåsa en konstig ton i sin pipa när jag ska leta rätt på godiset. Störa på det
där viset. Det räcker inte med att jag tittar förebrående på honom heller. Han bara blåser på.
 
Sen det där med bollen! Det ser jag ingen nytta med. Tvåbeningen tutar i pipan igen och ibland kommer det inte ens en boll. Inte förrän jag vänder mig om o tittar. Vad är det för sätt!! Fast vet du, ibland tutar husse den där tonen när jag är långt bort, då lurar jag honom att tro att jag kan nåt och stannar upp och tittar efter vad han vill. Funkar inte alltid.
 
Husse blir riktigt sur på mig ibland när jag kört nosen ner i den gula snön lite för mycket. Det luktar ju så gott nu i snön. När han blir sur på mig ibland när jag börjar slicka och himla med ögonen, då blir det FOT för hela slanten. Då skärper jag mig. Jag är den som pinkar högst i snödrivorna. Det gäller att lura tjejerna att jag inte bara är vacker, utan stor också! "



 
  14/1   Tips på enkel och bra vinterträning; sätt på en DVD med lämpligt innehåll och låt hunden kolla på den.
Det här är Chippen, Thorsvi Strathisla, som förkovrar sig inför kommande stordåd.


Foto: Lollo Gäärd

 

  13/1   Första röntgenresultatet för L-kullen, kull 10 Trolle/Speja, har kommit.
Thorsvi Laphroaig, Joy, har A-höfter och armbågar ua. En bra början!


 

  11/1   Har varit på Strömholms djursjukhus idag och ögonlyst några av hundarna. Lystra, Mondi och Valsa var helt utan anmärkningar medan Guinness numera ståtar med en främre Y-sömskatarakt som är helt harmlös till sin natur och inte påverkar hennes syn överhuvudtaget.
Jag valde att ta vägen förbi Strömsholms slott, bedövande vackert i gnistrande snö och klarblå himmel. Jag ångrar att jag inte hade kameran med.

Maud och jag har bestämt att Gross ska vara kvar här på uppfostringsanstalten till mitten av februari men sen bär det av hem till Grossgården igen. Det heter faktiskt så där han bor. Men det är hunden som är uppkallad efter gården och inte tvärtom. Gross har satt personligt rekord idag. Gått fot snyggt och prydligt bredvid mig i hela tjugo minuter medan några av tikarna susade runt lösa och lediga. Duktig pojke!
 

 

  9/1   Träning idag med G2-kullens träningsgrupp, för dagen förstärkt med Agnetha/Kiwi och Jörgen/Lystra. Inalles åtta tappra ekipage som klarade 1,5 timme ute i kylan. Sex hundar igång samtidigt som jobbade med fyra dirigeringar och två markeringar efter ett oerhört invecklat logistiskt system som Jörgen höll reda på. Efter det gick vi in i "klubbstugan" (hemma hos Katarina på Unsta alltså) och åt en mycket god lunch och sen var det dags för planering av kommande aktiviteter. Maken till aktiv kull får man leta efter, och då menar jag inte hundarna. Jättekul!
 

 

  8/1   Kylan har ju helt klart sina fördelar, bland annat i form av rena golv. Fast lite mildare får det gärna vara för min del. Några av hundarna har fått elaka sprickor i trampdynorna med lite hälta som följd. Man borde väl sätta sig och smörja tassar, men det är så mycket man borde...
Jaktsäsongen är slut för Valsas del i och med den stränga kylan och skaren som vare sig är bra för taxen eller rådjuren. I vårt jaktlag har vi bestämt att rådjuren ska få vara ifred resten av jaktåret, de stackarna har jobbigt nog ändå. Valsa verkar inte sakna jakten, hon gillar inte kylan och parkerar sig mycket bestämt i kökssoffan när det drar ihop sig till promenad.
Gross har funnit sig väl tillrätta. Han har insett att det inte är inbjudande leenden tikarna visar honom, utan precis tvärtom. Han har en riktigt bra grundlydnad, Maud har gjort ett kanonjobb med sitt krutpaket, nu jobbar jag med att få honom att förstå att både fotgående och inkallning sker helt och hållet på mina villkor. Hans åsikt om hur länge man går fot, om man behöver komma på direkten o.s.v. är helt ointressant. Gross lever lite efter devisen "Allt ljus på mig", men som Jörgen uttryckte det häromdagen; "Sorry Gross, lampan är släckt." Det låter kanske som om Gross har det eländigt men självklart finns det stort utrymme för beröm och trevlig samvaro. Så han är fortsatt en mycket glad och livlig hund om än i något nedtonat format. En kul kille!


 

  6/1   Agnetha, Jörgen och jag trotsade den bitande kylan idag och tränande någon timme med Kiwi, Maggie och Speys. Hundarna påverkades förvånansvärt lite av den låga temperaturen.
Igår var Lina och Nicklas här med sin Thorsvi Millburn, Tuva, för att stämma av träningsläget lite. Tuva är en pigg ung dam som har börjat ta ut svängarna lite. Hon är betydligt tuffare än sin syster Mackan men ändå mycket följsam och trevlig.
På eftermiddagen kom en familj på besök för att kika på Guinness då de går i valpköpartankar. Den sjuårige sonen viskade något till sin pappa; "Fråga om vi inte kan få ta Mackan istället". Gulligt!


 

  4/1   Fem hundar har jag tränat idag. Det låter oerhört ambitiöst, men det handlade bara om 20-30 minuter per hund. Jag känner mig lite begränsad av snön, men det är ingen ursäkt för att inte träna intalade jag mig själv. Nyårslöftet! Vägen är ju plogad så fotgående är hur lätt som helst att träna. Linjetag är inte heller något problem, i alla fall inte så länge det är bilfritt. Korta markeringar med tennisbollar i djupsnön tyckte hundarna var kul även om en boll blev som uppslukad av snön och inte gick att hitta.
Johan kom förbi med sin Macallan som är kullbror med vår Mackan. Allan och Johan trivs verkligen bra ihop, trevligt att se. Vi kikade lite på Allans avlämningar som naturligtvis var helt klockrena, så kan det bli när man ska visa något man tycker sig ha problem med.



 
  3/1   Idag kom Thorsvi Linkwood, Gross, hit. Han ska bo här en tid. En härlig unghane , mycket livlig men ändå med ett mjukt och trevligt sinnelag. Dessutom ser han riktigt stilig ut (trots att han är gul...).


 
  2/1   Lite träning idag hemma hos Katarina på Unsta. Kylan och snön gör att träningen kanske inte blir optimal, men det är skönt att komma ut en stund. Några dirigeringar mot målområden uppblandat med en markering för fyra av systrarna i G2-kullen. Alliz, Maggie, Mocca och Silke. Jörgen och Lystra hängde också med. Åsa hade med kameran och tog några bilder. Trevlig fikastund efteråt.
Hemma igen var vi riktigt duktiga och tog med alla hundarna på en långpromenad i det fantastiska vintervädret.


 
  1/1   Hoppas alla kommer att få ett lyckosamt och trevligt 2010 i alla avseenden!

Själv har jag som vanligt avgivit nyårslöftet att träna hundarna mer. Vi får väl se hur det blir med den saken. Tanken är i alla fall att Speys ska starta i elitklass både på A- och B-prov. Unghundarna Mondi, Mackan och Carron ska starta i nybörjarklass under förutsättning att de passerar sin röntgen utan anmärkningar. Om någon skulle fallera blir vi tyvärr tvungna att placera om för att inte fylla huset med fler hundar än nödvändigt. Krasst!
Även Maggie ska starta om träningen går som den ska.

Valpar ska det också bli är det tänkt. Guinness ska få sin fjärde och sista kull. Det blir med största sannolikhet bara en kull under året då det kommer att gå en del tid till att följa upp de tre kullarna som föddes ganska tätt 2008-2009.

Jag har organiserat om hemsidan lite grann. Slagit ihop rubrikerna Aktuellt och Skvaller och döpt om till Senaste nytt. Det blir enklare så.


 
     
     
Aktuellt från 2009 Skvaller från 2009
Aktuellt från 2008 Skvaller från 2008
Aktuellt från 2007 Skvaller från 2007
Aktuellt från 2006 Skvaller från 2006
Aktuellt från 2005

Skvaller från 2005

Aktuellt från 2004  
Aktuellt från 2003  
Aktuellt från 2002  
Aktuellt från 2001  
Aktuellt från 2000  
 

blog counter