20/12

 

Nu är Kiwi, Thorsvi Blackwood, parad med fine Portlick Ralph. För att pricka in rätt parningsdygn tog vi ett progesteronprov på Kiwi i måndags när hon var på dygn 13. Provet visade att vi skulle vänta några dygn till, så i onsdags tog jag med mig Kiwi och åkte till kennel Meadowlark. Juli, Tove och tillfälligt inkvarterade Dolly hängde också med. Tre bra parningar blev det onsdag-fredag. Så nu är det bara att hålla tummarna för att hon blir dräktig.
Förutom att jag tror att det blir utmärkta jakthundar med stabil mentalitet hoppas jag på att Ralphs gener ska kunna ge ett tillskott på den exteriöra sidan. Han är en kompakt och välbyggd herre med en fantastisk päls och ett oerhört vänligt uttryck.
Jag och hundarna bodde kungligt på Björkåsens B&B som ligger vägg i vägg med den snygga kennelanläggningen. Du kan alltså bo där även om du inte ska på kurs hos Birgitta. Ett utmärkt boende om du ska till Småland med omnejd och söker ett hundvänligt alternativ, rekommenderas varmt!


 
  

14/12

 

Gyllene Anden 2013 gick av stapeln på Lilla Träskaten idag. Det är sjunde året vi ordnar vårt mocktrial i adventstid. 25 ekipage slöt upp på morgonen trots att vädret inte visade sig från sin bästa sida. Snöblandat regn är ingen höjdare. De deltagande hundarna representerade tolv av våra kullar med hundar i åldrarna 2-11 år. Extra kul att samtliga tidigare vinnare fanns med på startlinjen. Vi är så glada att det är så många som vill vara med. Som alltid var det Jörgen och Peter W som dömde enligt sina "A-provsliknande" regler. Det finns en viktig skillnad jämfört med de riktiga reglerna; alla hundar får fyra apporter, oavsett vad de hittar på, i grundomgången. Dessutom är det kutym att deltagarna gör sitt bästa för att muta domarna med diverse gåvor. Detta verkar dock inte påverka bedömningen överhuvudtaget...
Efter grundomgången går de bästa hundarna vidare på sedvanligt sätt.
Årets vinnare blev Peter Raneryd med sin fine Cobber (Benriach) som inte satte en tass fel. Ett härligt ekipage!
Övriga placerade;
tvåa, Anne-Marie med Skye (Miltonduff)
trea, Sara med Malva (St Magdalene)
fyra, Ellis med Yaga (Black Barrel)
femma, Micke med Cayenne (Meadowburn)
Stort grattis till alla placerade!

Det kändes skönt att komma in under tak efteråt och låta sig väl smaka av den grillade korven (tack Jill & Peter!)
med smaskiga tillbehör (Tack Rydbergs!)

Vi vill också passa på att tacka våra härliga funkisar som gör det hela möjligt att genomföra.
Kastarna Bobo, Joakim och Uffe. Vem behöver en bumper med såna kastare?
Skyttarna Henrik och Mats. Träffade allt!
Dummybärarna Eva G och Mille. Alltid på rätt ställe!
Och inte minst hon som håller ordning på oss, vår steward Kian. Alla var på linjen när de skulle!


Genomgång inför dagen.


En glad vinnare. Gattis Peter!
Foto: Sarita Winsevik


 
  

4/12

 

Den åttonde valpen i Fire/Speys-kullen åkte hem idag. Det har varit en ovanligt lång leveransperiod för den här kullen pga av semestrar och sånt. Såklart är det lite jobb att ha kvar valpar efter de är leveransklara vid åtta veckors ålder men samtidigt lär man känna dem lite bättre. Första valpträffen för kullen blir i mitten av januari om vädrets makter står oss bi. Ska bli så kul att träffa gänget igen!
Valpdagboken kommer att ligga kvar på förstasidan några dagar. Den som vill studera dagboken efter det gör ett besök på sidan Tidigare kullar.

Lite lustigt att samma dag som sista valpen i kull 17 flyttar, startar vi upp den praktiska planeringen för kull nummer 18. Kiwi började nämligen löpa idag. Agnetha har haft järnkoll på henne och vet nästan på timmen när löpet startade. Om ca två veckor åker Kiwi och jag till Småland för att träffa Portlick Ralph.
Sänder en tacksam tanke till Kiwi för hennes utmärkta timing, parningsresan landar perfekt mellan Gyllene Anden och julfirandet. Fin hund!

Till våra valpköpare:
Årets upplaga av Gyllene Anden går av stapeln på Lilla Träskaten 14/12.
Glöm inte att anmäla!
Sista anmälningsdag 8/12.


 

25/11

 

Igår var nästan hela K9-kullen (Cynhinfa Hamik/Thorsvi Glenburgie) här på Storsten för att träna. Åtta av de nio ekipagen hade gjort gemensam sak och hyrt in mig som instruktör i några timmar. Det nionde ekipaget, Sara och Dimma, är i England och tränar och det måste väl räknas som laga förfall. Kullen är precis fyllda två år och både hundarna och förarna är verkligen duktiga, som uppfödare kan man inte vara annat än glad och stolt.
Dessutom medförde gänget en superb lunch i form av älggryta och troligen världens godaste chokladkaka till efterrätt. Som avslutning visade Anna härliga bilder och berättade om sin och Kinnis Englandsvistelse härförleden.
En alldeles underbar dag!

Gyllene Anden på Lilla Träskaten 14/12.
Glöm inte att anmäla!
 


 

20/11

 

Här på Storsten är det full rulle. De två valparna, Kane och Leia, är hur gulliga som helst men tar såklart en del tid. De är dock väldigt lättsamma och finner sig att mestadels hålla till hundrummet som är lite omgjort. Leia klättrade ur valphagen (70 cm!) så numera är den helt öppen och används för att skydda de inventarier vi inte vill att valparna ska komma åt.
Vi har även en tillfällig gäst i form av Mrs (Dufftown) som bor här under sitt löp. Mrs smälte omedelbart in i flocken och beter sig som om hon alltid har bott här. Det är enkelt med väluppfostrade hundar!

Vi har varit lite oroliga för att det skulle bli någon form av obalans i flocken efter Lystra frånfälle men allt är fortsatt lugnt och tryggt. Den enda förändring vi har noterat är att Guinness "sprätter" väldeliga efter hon har kissat. Det harr hon, såvitt jag kan minnas, inte gjort tidigare.

Gyllene Anden kommer INTE att gå på Unsta där "vår" mark är plöjd.
Nu är det Lilla Träskaten som gäller istället. Stort tack till Jill och Peter vars valspråk verkar vara "inga problem"!
Glöm inte att anmäla!



 

14/11

 

Nu är det dags att ta nya tag, bland annat genom att uppdatera hemsidan med ditt och datt.

Gyllene Anden närmar sig snabbt. Dags att anmäla, helst via mail!

Framsidan pryds just nu av fina Kinni som tillsammans med matte Anna har varit på äventyr i England.
Hoppas på en rapport från Anna här på hemsidan så småningom.
Knappt har Anna hunnit hem förrän Sara och Ann-Maj stack iväg, också de till England. Ska bli kul att få rapporter om hur Malva, Dimma och Spencer sköter sig!

Nu är det bara två valpar kvar här hemma. Leia och Kane blir kvar till månadsskiftet och ser till att vi inte är sysslolösa. De övriga sex kullsyskonen verkar ha funnit sig väl tillrätta i sina nya hem.


 

8/11

 

Så kom då den där dagen...
Den där dagen man inte vill möta...
Vår älskade Lystra, Thorsvi Cardhu, jagar nu i hundhimlen och behöver inte ha ont.
Sorgen är stor och tårarna många, men tacksamheten och glädjen över alla fina år är minst lika stor.

Så här kommer vi att minnas vår fina Lystra




 

4/11

 

Hade ett väldigt trevligt meddelande på mobilsvaret igår:
"Nu säger Acke och jag hejdå till lydnadsklass 3 och säger hej till elitklass!"
Härlige Thorsvi Ardmore och hanns duktiga matte Anita W fixade ett förstapris i lydnadsklass 3.
Grattis och lycka till i eltiklass säger vi!

Helene och Nikka (Thorsvi Black Nikka) har gjort sin sista start i nybörjaklass på WT. Fina 87 poäng blev det denna gång. Grattis och lycka till i öppenklass nästa år!

Valparna i kull 17 (Levenghyl Firestone/Thorsvi Glen Spey) är ett härligt gäng. Nu har de blivit åtta veckor och flyttar till sina nya hem.  
Nu väntar vi på att Thorsvi Blackwood, Agnethas fina lilla Kiwi, ska börja löpa. Hon kommer att paras med snyggingen Portlick Ralph.

Imorgon blir Tove, Wijmas Lilla My, fyra månader. Tiden går så fort! Jag är verkligen en slow-starter när det gäller valpträning, men nu börjar det bli dags att införa lite ordning och reda. Hon är en väldigt trevlig valp och jag ser fram emot att börja jobba lite med henne.
Den några månader äldre Caffrey från kennel Searover är också en härlig valp/unghund. Man kan ana en mycket stor motor i den damen så det gäller att hålla tungan rätt i mun.
Juli, Dailuaine, har på något märkligt sätt hunnit bli sexton månader. Hon är hyfsat grundtränad men nu gäller att utveckla henne vidare.
Har lovat mig själv att prioritera mina tre fina ungdomar framöver!




 

28/10

 

Hurra och grattis för Linnea och Scott, Mannochmore, som fixade sin andra elitetta i Småland i helgen. Nu är det "bara" tredje ettan och det praktiska provet kvar...Håller tummarna för att det duktiga ekipaget fixar det under hösten 2014.

Förra helgen var D-kullen på Gryt för att göra Fart2, uppslutningen var mangrann och flera av oss sov över på trevliga Torps Säteri. Alltid lika intressant att se hundarna i situationer de aldrig var med om tidigare. Hela kullen gjorde Fart1 för ett drygt halvår sedan och arbetspaketet har vuxit till rejält. Nyheten i Fart2 är Släden. Hundarna utsätts helt enkel för en fara och man får svar på hur stor dådkraft de har samt eventuella aggressioner i form av skärpa och försvarslust om de blir rädda.
Det är en härlig kull, även om de kanske inte tillhör de enklaste hundarna.

Jag hade den stora äran att döma årets Retrievermästerskap som gick av stapeln i närheten av Stallaholmen. Vi hade två fantastiska jaktdagar där hundarna fick bekänna färg. Organisationen var oklanderlig med Lena Bratsberg-Karlsson som provledare.
Det var väldigt tight mellan de fyra bästa hundarna men vi som dömde, Keld Jörgensen, Boye Rasmussen, Mats Närling och undertecknad, var helt eniga i vårt beslut om resultatet.
Stort grattis till Trond Gjötterud som vann med härlige Searover Kits Dog.
SSRK/Östras hemsida finns resultaten och en del bilder.



 

 

 

17/10

 

Stort grattis säger vi till Helene som med sin Thorsvi Black Nikka kom på en fin femteplacering på Labvästs WT häromsistens. 78 poäng blev det, nästa år uppflyttning till öppen klass för ekipaget som visat jämn och hög kvalitet på flera WT-starter i nkl under året.

Vi hade en träningsträff för D-kullen (Tar/Speys) i helgen. Oj, vad det går framåt!
Till helgen ska hela kullen till Gryt för Fart2, det ska bli intressant. Jag passar även på att göra Fart1 med Caffrey, Searover Bass Q'Caffrey, det blir om möjligt ännu intressantare. Full rulle är det på den lilla damen.

Lena tar emot Karo (Dallas Dhu) som öser på allt han har i inlevereringen.

I fredags dömde jag A-prov på Gyllerboda. Provet gick som walk-up med 12 startande hundar i tämligen tuff terräng. Vi hade några riktigt duktiga spanielekipage till vårt förfogande och även skyttarna var av högsta klass så det fanns verkligen inget att klaga på. Även vädret var helt underbart så stämningen var mycket god.
Vilttillgången var god och dessutom varierad. Det är inte ofta det ligger både kanin, rapphöna, fasan och gräsand på viltparaden.
Vinnare med cert blev Searover Kits Poker, en härlig hund med berömvärd viltfinnarförmåga och kyla mellan öronen.


Lite elände också. Valpen Tove, Wijmas Lilla My, har brutit en klo så det blev till att besöka veterinären och operera bort klokapseln. Man skulle ju kunna tro att det är helt hopplöst att ha en så ung hund med tratt och bandage, men Tove tar det mesta med en klackspark och är lika glad och god ändå. Bra mentalt virke kan man säga.

Precis hemkommen från veterinären och fortfarande groggy efter behandlingen.
Nu är det fina rosa bandaget bortplockat och hon får gå "barfota" så mycket som möjligt.
Tratten får dock sitta kvar tillsvidare, det blir återbesök hos veterinären nästa vecka.
 

 

 

9/10

 

Idag är vi oerhört stolta och glada över Malva och Sara som startade på praktiskt jaktprov med lyckat resultat.
Malva titulerar sig därmed SEJ(j)CH Thorsvi St Magdalene.
En stor eloge till Sara som utbildat och förvaltat sin härliga Malva på ett så fantastiskt bra sätt!
Ekipaget har haft en kanonsäsong med tre ettor i elitklass och ett godkänt praktiskt jaktprov som kronan på verket.


Pappa SEJ(j)CH Garronpoint Arron var med på samma jakt som sin dotter idag.
Mamma SEJ(j)CH Thorsvi Glen Spey fick vackert stanna kvar hemma i valplådan.

 

 

6/10

 

B-proven sjunger på sista versen för den här säsongen. Thorsvi Mannochmore, Scott, startade på elitprovet utanför Västerås idag. Lite tungstyrd på en vattendirigering gjorde att det blev en tvåa. Linnea och Scott håller en jämn och hög nivå, härligt!

Ytterligare ett par röntgenresultat för D-kullen har kommit. Både vår egen Juli, Dailuaine och hennes brorsa Dallas Dhu hade millimetrarna på sin sida och var fria runt om. Skönt!

 

 

2/10

 

Flera Thorsvihundar startade på jaktprov i helgen som var. Ingen fick in den där riktiga fullträffen men nämnas bör tre duktiga syskon i M-kullen som håvade in varsin stark tvåa. Macallan och Mackmyra i öppenklass och brorsan Mannochmore i elitklass

Nu har alla detaljer fallit på plats i planeringen av nästa kull. Thorsvi Blackwood kommer att paras med Portlick Ralph. Mer info hittar du genom att klicka här!

Vi har börjat röntga D-kullen, och det började lite sisådär kan man väl säga. Dalmore höfter B/C och syrran Drumguish C. Armbågarna var bra på bägge. Höfterna såg dock riktigt bra ut på plåtarna så jag kontaktade SKKs veterinäravdelning och fick prata med avläsare Kerstin Hansson som på ett mycket trevligt och pedagogiskt sätt förklarade varför bedömningen blev C. Höftlederna är bra utan slapphet, men de är aningen grunda och blir därför C. Igår var jag och röntgade min egen Dailuaine, Juli, och även där var höfterna tighta och bra men aningen grunda.  Gränsfall, sa Lars Audell som röntgade och som vet allt som är värt att veta om leder.
Hundarna kommer dock troligtvis aldrig att få några besvär av sina C-höfter när de ser ut så här, och det känns ju skönt.

Till sist lite info till våra valpköpare:
Gyllen Anden blir den 14 december istället för 15/12.
Kennelträffen 2014 blir den 4-6 juli på Herrfallet. En helg senare än "normalt" alltså.

 

 

26/9

 

Det har varit lite stiltje på uppdateringsfronten ett tag. Hösten är en intensiv tid tid med jakter, jaktprov och valpkullen. Jag hinner helt enkelt inte med hemsidan på det sätt jag skulle vilja.
Men som vanligt inbillar jag mig att det blir lite lugnare nästa vecka!





 

17/9

 

"Vårt" jaktprov på Brunnsholm (Enköpingsprovet) gick av stapeln i helgen. Som vanligt mycket att göra innan, under och efter. Men som vanligt väldigt roligt. Dessutom hade vi vädergudarna på vår sida.
Dömde gjorde Carina och Leif Asp, den senare led av en rejäl mansförkylning men stod trots detta pall på ett utmärkt sätt.  Det mycket sympatiska domarparet tillsammans med våra super-duper funktionärer gjorde att alla deltagare verkade känna sig väl till mods.
Tack alla för bra jobb!


Benjamin på lördagens öppenruta. Flytväst på, duktig kille!

Två Thorsvihundar visade framtassarna på Brunnsholm. Dimma, Thorsvi Kintyre gjorde sitt livs första start och fick en etta. Matte Sara går från klarhet till klarhet just nu, är det inte Malva så är det Dimma!
I öppenklass gjorde Thorsvi Macallan ett mycket säkert jobb tillsammans med husse Johan. Stort grattis till första öppenettan!

I Norge gjorde Thorsvi Macduff sitt hittills bästa elitprov med ett andrapris. Snart kommer ettorna för Carmen och Sarita!

På lydnadsplanen har Thorsvi Tomatin, Maja, varit i farten och ståtar numera med LP2. Grattis!

Så lite elände, Thorsvi Mortlach skulle ha startat i Väse i helgen. Istället blev det akutbesök på Albano och operation efter en jakt. Utgången kunde dock ha varit värre, ett djupt sticksår väldigt nära knäleden gick att spola ur och sy ihop. Knäleden klarade sig tack och lov. Nu blir det en ganska lång konvalescens i koppel. Matte Lotta väljer att se det postitivt, massor av fotgående är aldrig fel. Husse Uffe är nog inte riktigt lika positiv, ett rejält avbräck att få klara resterande jaktsäsong utan sin jaktkamrat Dutten.



 

13/9

 

Liv kommer och liv går...
Manymills Little Grebe, Java, flyttade till hundhimlen idag. Java är stamtik till den ena av våra två tiklinjer, en dag som denna känns det gott att de åtta valparna som föddes i söndags är Javas barnbarnsbarn.
Våra allra varmaste tankar går till Börje som tog så fint hand om Java under en stor del av hennes liv.



 

9/9

 

Speys fick sina valpar igår. Hon tappade aptiten helt i lördags och hade ganska låg temp. Var dock väldigt lugn fram till söndag förmiddag då hon blev lite orolig. Jag var i Värmland och dömde jaktprov och hoppades på att valpningen skulle komma igång under natten, men redan vid lunchtid försvann Speys in i hundhuset och födde den första valpen i en skinnsoffa. Mor och son flyttades in i valplådan och sen kom sex tikar i relativt rask takt. Därefter inträdde det stora lugnet som normalt sett visar att valpningen är klar. Tre timmar förflöt och sen kom helt plötsligt en hanvalp till. Inalles åtta valpar alltså, två hanar och sex tikar. Jörgen fick ta hand om hela valpningen själv, jag kom hem tio minuter efter det att sista valpen kommit.
Det har nu gått ett knappt dygn och alla åtta inklusive Speys verkar må hur bra som helst. Vi hoppas komma igång med en Valpdagbok inom ett par dagar.

Några jaktprovsresultat har trillat in. Thorsvi Kilchoman startade på sitt livs första jaktprov och fick en trea efter att ha blivit lite förvirrad av provmiljön och bland annat försökt byta en mås i vattnet mot en sten. Härliga unghundar, man vet aldrig vad de kan hitta på!

Syrrorna Mortlach och Meadowburn fick varsin ökl-tvåa i Hofors. Som vi sagt hundra gånger tidigareär en tvåa ett bra pris, men i det här fallet var det inte tvåor Lotta och Micke var ute efter. Bara att ta nya tag!

Slutligen en glad rapport från Anita W som med sin Thorsvi Ardmore, Acke, vunnit en apellklass spår på finfina 286 poäng. Därmed är ekipaget uppflyttat till Lägre klass. Grattis!

Schäfer och Malinois i all ära, men överst på prispallen står en labrador och hans stolta matte!




 

1/9

 

Vi är så stolta och glada över våra duktiga valpköpare!
Just idag är det M-kullen (Justlike Prins Nikolai/Searver Willing Guinness) som visat framfötterna. Mannochmore gjorde sin andradag på dubbelprovet i Afta och nu höll det hela vägen till den åtråvärda ettan. Det var Linnea och Scotts första elitetta och man kan ju ana att det kan komma fler.
Syrran Meadowburn visade att  isen verkligen är bruten (se inlägg 25/8) och jobbade sig till ett förstapris i öppenklass i Garpenberg. Första ökl-ettan för Micke och Cayenne.
Ytterligare en syrra var i elden idag, Macduff, i Trondheim. Jobbade fint i provets inledande delar men sen kokade hon helt enkelt över. Matte Sarita tar nya tag framöver, var så säker!

Idag har vi varit på Brunnsholm och kört igenom öppenklassupplägget för Enköpingsprovet som går av stapeln om två veckor. Till vår hjälp hade vi Annika med Mackan (Mackmyra) som har en etta i klassen samt Ellis med Yaga (Black Barrel) som har en etta i nybörjarklass. Ett idealiskt testpar, där den ena jobbade mer moget och förståndigt (Mackan) och den andra visade prov på ungdomlig entusiasm och talang. Tack snälla för hjälpen!

Alla startar inte på prov, en del "jagar bara" med sina hundar. Bilden nedan skulle man kunna kalla "En jägare och hans hund". Det är Doris (Thorsvi Bunnahabhain) dryga nio år gammal på ripjakt i Lappland med husse Michael. Matte Vicky skickade bilden tillsammans med några värmande ord om sin Doris. Tack!





 

31/8

 

Malva (Thorsvi St Magdalene) och Sara har verkligen toppat formen. Idag kom ekipagets tredje etta i elitklass på det tuffa och utmanande provet i Alfta. Lite kul att Malvas elitettor kommit på både vilt- och dummyprov så apportobjekten spelar uppenbarligen ingen roll. Stort grattis till den fina prestationen!
Nu återstår "bara" det praktiska provet.

Ytterligare tre elithundar har varit i elden idag. Thorsvi Mannochmore (Scott) klarade sig riktigt bra i Alfta och fick ihop ett fint andrapris tillsammans med Linnea.
Prisvärda arbeten gjorde Thorsvi Glenallchie (Alliz) och Macduff (Carmen) i Uppsala respektive Trondheim.
Bra jobbat alla! Och en eloge för att ni är så duktiga på att höra av er till "hönsmamman".

Idag har vi varit och hämtat kennelns senaste nytillskott. Wijmas Lilla My heter hon i stamtavlan , pappa är Blackthorn Bion och mamma heter Lisdrum Orchid of Copperbirch. Namnfrågan har stötts och blötts, My har varit ett givet alternativ och vi har även smakat på namnet Myran. Men namnen ville inte riktigt landa i munnen, i bilen på väg till Knutsta bestämde vi oss för att hon ska heta Tove.
Tack snälla Anna och Mattias för vår lilla pärla. Välkommen Tove!







 

29/8

 

Har tillbringat ett par dagar i norra Småland och  Östergötland. En klar fördel med att vara "handelsresande i hundbranschen" är att man får se så mycket av vårt vackra och omväxlande land.
I tisdags en träningsdag anordnad av en av våra valpköpare, Helena med Draff (Kilchoman), på hennes fina marker i närheten av Gamleby. En lagom stor grupp, bara sex deltagare, då hinner man verkligen med alla. Tack snälla Helena för bra arrangemang och stor gästfrihet!
Igår dags för den första av tre träningsjakter på fina Hösterum.
I första hand tänkt för våra valpköpare men eftersom intresset inte riktigt varit på topp fick vi gå ut till en bredare krets. Förutom de fyra Thorsvihundarna Mannochmore, Mackmyra, Glenlossie och St Magdalene fick vi med ekipage från kennlarna Searover, Jaktyrans, Bellmakers och Korpklons som ett välkommet och trevligt tillskott. Vi hade en härlig dag i fantastiskt sensommarväder, hoppas och tror att alla var nöjda med sin dag!
Förutom de tränande ekipagen tjänstgjorde Kicki med Whirre (Glen Grant) som picking-up. Själv var jag någon slags organisatör och hjälpte till med lite av varje. Jag hade även med unga Juli (Dailuaine) för att hon skulle få uppleva atmosfären. I tron att Juli var säkert parkerad vid sidan av, stod jag och pratade i radion med Kicki när jag i ögonvrån ser en hund, med koppel, plumsa runt i vattnet. Juli såklart! Såg hur hon lokaliserade en and men stannade upp när den rörde lite på sig. Efter några sekunders funderande greppade hon resolut anden och kom upp ur vattnet och lämnade av till sin fortfarande radiopratande matte. Finns olika sätt att jaktintroducera sin unghund...







 

25/8

 

Hatten av 1:
För Thorsvi Glenallachie, Alliz, och Katarina som upprepade bravaden från igår och fick sin andra elitetta i dag på dubbelprovet i Ransjön!
Hatten av 2:
För Thorsvi St Magdalene, Malva, och Sara som fick sin andra etta i elitklass i Hjo idag!
Vilka fantastiska tjejjer!

Micke och Thorsvi Meadowburn, Cayenne, hade en trasslig säsong förra året i ökl då det mesta gick fel. Men nu är isen bruten i och med att de gick till pris idag. Heja!

Tvåor är som bekant riktigt bra ibland men ibland känns de bara sura. Millie (Littlemill) och Spencer (Speyside) föll på mållinjen idag och fick varsin tvåa i nkl på Hallstavikprovet. Både hundarna och förarna är mer än värda den där ettan. Den kommer, den kommer!




 

24/8

 

Stort grattis till Katarina som tillsammans med sin Thorsvi Glenallachie, Alliz, fick sin första etta i elitklass idag på provet i Ransjön!

Idag återupptog vi träningsträffarna med D-kullen (Tar/Speys). I underbart sensommarväder blev det såklart en hel del vattenarbete men även vilthantering på landbacken.

Vattenträningskvällarna för våra valpköpare avslutades förra veckan. Glädjande att totalt 25 hundar med förare haft möjlighet att vara med vid något av de sex tillfällen som erbjöds. En hel del har varit med flera gånger.
Vi hoppas såklart att vi kan göra en repris sommaren 2014!

Andjakterna är igång och vi kan konstatera att vi har för få hundar. Verkar kanske underligt med tanke på att det just nu bor sju hundar här. Men två är i fel ålder (för unga), en är dräktig och en är en tax. Kvar blir då tre hundar varav två är över 10 år, Lystra och Guinness, massor av erfarenhet har de såklart men inte riktigt den fysik som krävs för en hel dags arbete. Det blir alltså Carron som kommer att få vara vårt ankare denna säsong. Hon kommer att få slita...


Jörgen och Carron på eftersök.
Foto: Åsa Eckerrot


 

 

19/8

 

Många Thorsvihundar har varit i elden på olika sätt under den gångna helgen.

I Gagnef var det ett tvådagars WT, Paw of Sweden Cup. Thorsvi Meadowburn placerade sig på en femteplats i ökl medan Thorsvi Aberfeldy kom sjua i samma klass.

Labradormästerskapet genomfördes på Herrfallet i form av ett WT, och för dem som ville tävla om mästartitlarna även en utställning. Thorsvi Arran vann WT i Veteranklass med fina 97 poäng men fick en blygsam placering på utställningen och slutade som totalfyra. Thorsvi Mannochmore gjorde bra ifrån sig på WT, 87 poäng, och fick en hyfsad placering på utställningen och blev därmed totalfemma i Mästarklass.
Enbart WT i elitklass blev det för Thorsvi Glenburgie och Thorsvi St Magdalene med fina 89 respektive 88 poäng.
Tre av unghundarna i K-kullen fick bra poäng i sin klass, Kildalton 91 poäng, Kintyre 90 poäng och Kilkerran 89 poäng. Ingen av dem var med på utställningen.
Verkar det rörigt? Ja, tyvärr är Labradormästerskapet lite väl komplicerat i sin regelstruktur vilket gör att det inte är helt enkelt att hänga med i klasser, summeringar och placeringar. Varför inte anamma flatklubbens mästerskapskoncept istället?

Själv var jag på domaruppdrag i Luleå.

"Kärringen och kråkan", en travesti på Mikael Wiehe...
Foto: Stig Holmfrid

 

 

14/8

 

Stort grattis till jaktprovdebutanterna Anna med Thorsvi Kininvie (Kinni) och Lina med Thorsvi Ardlair (Leia) som fixade varsitt förstapris på provet i Nyköping idag. Jag är alltid glad och stolt när det går bra för hundar från vår kennel, men de här hundarna ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Kinni bodde här tills hon var 9-10 månader och Leia bodde här tidvis när Lina väntade sina tvillingar.
Jättebra jobbat, alla fyra!

Är precis hemkommen efter en jätteskön vattenträningskväll. Skönt väder och i princip vindstilla. Då är det verkligen inga problem att ro ett par timmar och lägga dummies här och där.
 

 

12/8

 

Jag hade det stora nöjet att vara en av domarna på årets Flatmästerskap som gick av stapeln utanför Västerås i helgen. Ett jättearrangemang med drygt 450 anmälda hundar. Till skillnad mot de flesta andra rasspecialer på retrieversidan handlar det enbart om en jaktlig tävling, i  form av ett WT (vilket  är den enda möjligheten med så många hundar). Utställning, agility, lydnad o.s.v lyser med sin frånvaro.
Ett arrangemang av den här digniteten ställer såklart oerhört höga krav på planeringen och det praktiska genomförandet. Jag vågar inte ens gissa på hur många mantimmar FRK/Bergslagen lagt ner, men man rodde det hela i land med bravur.
Fem klasser; unghundsklass, nybörjarklass, öppenklass, elitklass samt veteranklass innebär att i princip alla som har en flat som jakttränas har möjlighet att vara med. En del tävlar på "blodigt allvar" medan många mest tycker att det är kul att vara med. Finns nåt för alla. Så härligt, och det är inte utan att jag blir lite avundsjuk att inte labradorernas mästerskap kan genomföra på samma sätt.
Ett stort grattis till Andreas Josefsson vars fina SEJCH NOJCH Straight Flush Velvet Vega korades till årets flatmästare!

 

 

8/8

 

Var och ultraljudade Speys idag och precis som jag redan anade är hon dräktig. Nu är det bara att vänta till ca 10 september för att se hur många valpar det är i magen och hur könsfördelningen blir. Alltid lika spännande!

Vattenträningskvällarna är igång. Ikväll ser det ut som om det kommer att bli vatten även ovanifrån, inte så mycket att klaga på eftersom regnet verkligen behövs.

 

 

5/8

 

Hemma igen efter en helt underbar Skottlandssemester. Bilder med bildtexter kommer om några dagar, lite drygt 500 bilder att sortera.  Nu är vi utvilade och ser fram emot ytterligare några sommarveckor innan jakterna drar  igång.
Just nu har vi bara tre hundar hemma men resten av gänget droppar in så sakteliga under veckan. Jättetack till er alla som varit/är hundvakter och ett speciellt tack till Britt-Marie som vaktat både hus, katter och två av hundarna.

Thorsvi St Magdalene, Malva, startade på dubbelprovet i Våmhus. Hon värmde upp med en tvåa dag ett och prickade formen rejält dag två då hon fixade sin första elitetta. Såklart hade duktiga matte Sara en del med det hela att göra också.
Grattis!

Thorsvi Black Velvet gjorde provdebut i Norrtälje. Matte Gerd lotsade sin fina lilla Aqua och belöningen blev ett förstapris. Grattis!
 
Speys har dålig aptit vilket definitivt hör till det ovanliga. Antingen är hon dödssjuk eller dräktig. Hon förefaller dock må prima så vi håller tummarna för det senare. Ultraljud på torsdag för säkerhets skull.

 

 

16/7

 

Speys är parad enligt konstens alla regler, hon är så lättparad att man nästan rodnar...
Inga-Lena och Fire kom förbi här och tog med sig Speys hem till Djurbergas kennel ett par dagar innan Jörgen körde upp och hämtade hem henne igen. Jag hade förvarnat Inga-Lena att Speys gärna plockar ner ätbart från köksbänkarna, men missade att hon tydligen även kan promenera in i skafferiet och förse sig...I övrigt hade hon dock skött sig bra.

Under tiden ovanstående pågick tillbringade jag några jättetrevliga dagar i Abisko och även i Norge. Allt utom vädret var toppen. Duktiga hundar och förare som har kommit långt i sin träning. Jag bodde i Abisko men träningen var förlagd till norska sidan av gränsen i närheten av Narvik. Fantastiska träningsmarker!
Det blev rena klimatchocken när jag landade på ett oerhört varmt och soligt Arlanda i lördags iklädd långbyxor och rejäl fleecejacka.


Underställ och regnkläder var en nödvändighet!
 


Häftiga träningsmarker, synd att det är så himla långt att åka. Annars hade jag väldigt gärna testat mina egna hundars förmåga.


Vi hann klämma in en tur till Narvik för att beundra vyn över staden.
 

Snart är det semesterdags!
På söndag flyger vi till Skottland, landar i Edinburgh och åker direkt till Pitlochry och blir där några dagar. Bland annat står House of Bruar på den delen av programmet. Därefter styr vi kosan till Orkney där det ska tittas på stenbeläten i olika former. Ett besök på destilleriet Highland Park lär det ju också bli. Fyra dygn blir vi där innan det är dags för förflyttning till Isle of Skye där det som av en händelse också finns ett destilleri, närmare bestämt Talisker.

Sista etappen på resan är Alexandria som inte ligger i Egypten utan i bekväm närhet till både Loch Lomond och Glasgow. På vägen från Skye till Alexandria bor vi en natt i Arisaig där vi ska besöka ett Highland Game.
Hundar då? Nix, det är semester...

 

 

 

7/7

 

Härlig helg i underbart sommarväder.
I lördags var vi bjudna på vattenträning utanför Virsbo tillsammans med D-kullen. Unghundarna fick tillfälle att prova på riktig "dalaterräng" även om Virsbo ligger i Västmanland. Myrmark, pors och skvattram, svåra vattenkanter, näckrosor, ja här fanns verkligen allt man kan önska sig för hundträning.
Efter träningen blev det grillning och alla lät sig väl smaka. Stort tack till Per-Arne och Jenny för er gästfrihet!

 


Även idag blev det lite hundträning, denna gång på Unsta hos Micke och Mia. Jörgen dammade av Guinness och jag ägnade mig åt lilla Juli (som förresten fyllde ett år häromdagen).
Eftermiddagen tillbringades hemma hos Mia och Micke i deras trädgård där vi bjöds på en sen lunch. De höll aldrig på att bli av med oss, stort tack!


 

Just nu ägnar jag mig åt logistik! Speys ska paras vilken dag som helst men på tisdag åker jag upp till Abisko för att hålla kurs några dagar. Tack vare en mycket tillmötesgående hanhundsägare, i form av Inga-Lena Djurberg, och Jörgen så kommer Speys att bli parad med Fire. Åker till Strömsholm imorgon förmiddag och tar ett progesteronprov på Speys, sen får vi se om det blir plan A, plan B eller möjligen plan C som aktiveras.
En annan logistikuppgift är hundpassningen inför vår Skottlandssemester om ett par veckor. Men även här verkar allt lösa sig tack vare ett antal härliga valpköpare och vänner. Vad skulle vi göra utan er?

 


 

5/7

 

Årets kennelträff avlöpte på ett bra sätt. Vädergudarna var med oss större delen av helgen även om ett par rejäla åskskurar passerade under senare delen av lördagen. Våra härliga instruktörer Kian, Peter, Inger, Kicki och Bolly gjorde ett fantastiskt bra jobb och alla föreföll nöjda. Sara W hade fixat träningsmark utanför Herrfallets område för två av grupperna vilket gjorde att de två grupper som stannade kvar inne på området hade gott om plats.
Boendet och den generösa inställningen till hundfolk är nog det som mest gör Herrfallet till en utmärkt plats för kennelträffar. Att dessutom kunna gå och sätta sig vid dukat bord för samtliga måltider gör det hela väldigt smidigt. Men det som är helt avgörande är våra härliga valpköpares attityd, inga sura miner där inte!
Några bilder finns här!
Efter att ha pustat ut några dagar och tänkt efter har vi bestämt oss för att det blir kennelträff även nästa år.
Väl mött 27-29 juni 2014!
 


 

25/6

 

Nu laddar vi inför helgens Kennelträff på Herrfallet!
Det ska bli så kul, vi ser fram emot ett par härliga dagar tillsammans med våra valpköpare och de eminenta instruktörerna Kian, Peter, Inger, Kicki och Bolly.

Speys har börjat löpa och kommer att paras med fine Levenghyl Firestone om ca två veckor.
Mer info här!



 

17/6

 

Hemma igen efter en mycket trevlig och givande vistelse i Danmark. Språkförbistringen blev inte av den grad jag befarat, det var bara vid något tillfälle jag fick ta engelska till hjälp för att göra mig förstådd. Men såklart, när danskarna pratar med varandra förstår jag inte ett ord.
Retrievermästerskapet gick på kallvilt och var upplagt som ett antal stationer med varierande upgifter. Provledaren John Juel Pedersen och hans medhjälpare hade lagt ner ett gediget förberedelsearbete vilket verkligen märktes. Allt flöt på hur smidigt som helst.
På lördagen dömde jag en ganska knepig närsöksuppgift där förarna skulle förflytta sig längst en stig ca 150 meter och under tiden låta hunden söka av bägge sidor om stigen men helst inte längre bort från föraren än ca 10-15 meter. Förarna fick inte veta hur många vilt som var utlagda utan skulle helt enkelt se till att hunden fick med sig all mark. Några lyckades genomföra uppgiften till domarens fulla belåtenhet medan en del tappade hundarna som blev alldeles för storsprungna. En del hade otur med vädret, fram till lunch var förhållandena optimala för att senare under dagen bli helt gräsliga. Ett rejält åskväder med ett kraftigt regn á la dusch drog in och förändrade vittringsförhållandena rejält. Svårdömt!
På söndagen var det först dags för semifinal dit 14 hundar hade tagit sig. Jag dömde tillsammans med Sören Swärd på en härlig station bestående av två enkelmarkeringar och en en dubbelmarkering i knepig och kuperad terräng. Fyra hundar gick vidare till finalen som dömdes av fyra domare. Förutom Sören och undertecknad var det vår svenske kollega Janne Stihl samt den danske huvuddomaren Torben Poulsen. Finalen var upplagd som en dubbelmarkering samt en dirigering där förarna själva fick bestämma i vilken ordning vilten plockades hem.
Sammantaget ett jättetrevlig helg och jag är en erfarenhet rikare eftersom det var första gången jag dömde i Danmark. Jag gör gärna om det!


Vinnare av danska retrievermästerskapet Laerkeredens Sejer, förare Peter Abel
tvåa Batmoors Gentle George Will, förare Johannes Raaballe
trea Visborg Ending Mack, förare Niels Henrik Andersen
fyra Learkeredens Ask, förare Ove Simonsen



 

13/6

 

Packar väskan för att åka till Danmark imorgon. Ser fram emot domaruppdraget på deras Retrievermästerskap som går av stapeln i helgen. Jag flyger till Kastrup där jag ska sammanstråla med mina svenska domarkollegor Sören Swärd och Janne Stihl för vidare transport till Varde i närheten av Esbjerg. Det är första gången jag dömer i Danmark och det ska bli jättekul att få se de danska hundarna. Lite pirrigt dock. Inte så mycket för dömandet, där känner jag mig trygg. Men språket! Jag är helt hopplös när det gäller danska...

Man ska inte vara för glupsk fick lilla Mrs (Dufftown) erfara. I sin iver att komma åt all märg i det goda märgbenet fastnade det så illa att matte Eva omöjligt kunde få bort det. Så det blev sedering hos veterinären som därefter kunde få loss benet från Mrs käke. Allt slutade lyckligt och numera kallas damen för Mrs Marrowbone!

En drogad Mrs väntar på benborttagning.



 

9/6

 

Nästan hela K9-kullen (Cynhinfa Hamik/Thorsvi Glenburgie) startade på Unghundsderbyt som gick av stapeln i vackra Sången i lördags.
Åtta unghundar och inalles fjorton tvåbeningar intog Ratt och Roder i fredags. Ett helt suveränt boende som Åsa och Carina fixat. Rekommenderas!
SSRK/Dalarna med Hans Westblad i spetsen hade bemödat sig om att göra ett verkligt proffsigt arrangemang. Leif & Leif (Hernefalk och Norin) låg bakom provupplägget som på sedvanligt vis bestod av fem stationer med enkelmarkeringar. En enkelmarkering behöver verkligen inte vara lätt!
Jag fick hjärtat i halsgropen redan på station 1, där K9-gänget började. En enkelmarkering på vatten där hundarna först skulle simma några meter för att sedan ta sig över en liten ö och därefter ta sig i vatten igen några meter för att bärga apporten. Vill man så kan man, verkade hundarna tänka och alla åtta tog sig genom svårigheterna och fick tag på dummyn.
Resterande stationer bestod av diffusa markeringar i skogsterräng där det gällde att hinna med att se dummyn i luften och därefter ligga kvar och leta i rätt område. Det gick lite si och så men alla gjorde sitt bästa. Vi hade på förhand bestämt att låta hundarna jobba själva och undvika visselpipan.
Bäst gick det för Dimma (Kintyre) med matte Sara som fick ihop hela 88 poäng. En "tjuga" belönades ekipaget med på station 5, en bedrift som bara en hund till i det stora startfältet lyckades med.
Ingen av de våra gick till final, så den fick vi avnjuta från publikplats. Såklart var även finalen suveränt upplagd där man nyttjade riktig "Dalaterräng", dvs myrmark med inslag av vatten. Det är inte så lätt att göra ett bra finalupplägg, det ska vara utslagsgivande men får heller inte bli så svårt att hundarna inte klarar av det. Här hade provledningen fått in en riktig fullträff!
Vinnare av 2013 års Unghundsderby blev Searover Pax Tärna (Lakedown Tarw Du/Searover Kits Paxa).
Stort grattis till matte Monica Löttiger och uppfödaren Lena Bratsberg!



Fredagsmys som slutade med en tidig kväll inför lördagens äventyr.
Svårt att hitta bättre boende!


Flaggan i topp!

 
 
 

3/6

 

Thorsvi Black Bottle (Bierspool Blackbill of Lakedown/Thorsvi Blackwood) utbildas till räddningshund av sin duktiga matte Eva Lundell. Igår genomfördes Delprov 2 med godkänt resultat. Stort grattis!
Nu är det "bara" slutprovet kvar innan Virvla förhoppningvis får kalla sig TJH räddning.

Cynhinfa Hamiks matte hade ordnat en träff på Backamo i helgen för Kimmis avkommor. Tyvärr hade jag inte möjlighet att vara med själv men vår K9 kull (u. Thorsvi Glenburgie) fanns representerad med tre deltagare. Kilkerran med matte Åsa, Kintyre med matte Sara samt Kininvie med matte Anna. Alla säger sig vara helnöjda med helgen under sakkunnig ledning av duktiga Kerstin Andersson.
En stor eloge till den engagerade hanhundsägaren Helena Eliasson!

Trion på "pappa-träff"; Dimma, Kinni och Troll
Resultatet av en linjeavelskombination, men inte kan man säga att de är speciellt lika varandra.
Snarare tvärtom....
Foto: Åsa Eckerrot



 
 

28/5

 

Hemsidan har blivit bedrövligt eftersatt ett tag medan jag farit runt som en skottspole och haft diverse kurser. Nyköping, Alingsås och Östersund har besökts. Väl hemma håller vi på att tömma mina föräldrars lägenhet eftersom de har flyttat till äldreboende. Den egna hundträningen går på sparlåga och jag intalar mig själv att de bara mår bra av ett träningsuppehåll.
Lilla Caffrey har funnit sig väl tillrätta, hon är en glad, trevlig och uppfinningsrik valp. Helt normal alltså!

B-provssäsongen är slut, Thorsvi Mortlach startade på ett av de allra sista proven närmare bestämt i Axmar. Matte Lotta rapporterar att Dutten/Duffie gjort ett jättebra prov. Det blev en tvåa i ökl pga att Dutten gav sig den på att det vilt som fanns i båten (ca 200 meter bort) också ingick i söket. Bra tåga i den jycken! 

Thorsvi Black Nikka med matte Helene har startat på två WT. Första försöket resulterade i 69 poäng vilket jag tycker är väldigt bra jobbat när man bara bott ihop två månader. I söndags blev det hela 83 poäng och en fin femteplats av ca 40 startande. Grattis!

Tallkottar är inget man ska äta!
Thorsvi Littlemill hamnade under kniven på Ultuna där man fick operera bort en kotte som fastnat i tarmen.
Operationen gick bra och förhoppningsvis är Millie snart hemma hos Göran och Grete igen.


 
 

16/5

 

Ett jättegrattis till Thorsvi Kinivies matte Anna Gyllhamn som har fått SSRKs ungdomsstipendium 2013!
Förutom att vara en synnerligen talangfull hundförare sänker hon också medelåldern i Thorsvigänget en hel del...

För två månader sen tog Helene Hjelm över Thorsvi Black Nikka från oss. Helene var noga med att förmedla att hon inte är prov-eller tävlingsinriktad och inte kunde utlova en massa meriter för Nikka. Helt okey, sa vi.
Häromdagen startade de på officiellt jaktprov! Och är dessutom anmälda till två WT....
Det blev inget pris i jaktprovsdebuten men vi är väldigt stolta över paret i alla fall.
Friskt vågat, hälften vunnet!

Häromdagen tog vi en tripp upp till Falun för att hälsa på Speys tilltänkte Levenghyl Firestone. Jag har sett honom i arbete tidigare men tycker att det är värdefullt att träffa hanen även i vardagsmiljö.
Vilken mysig och trevlig hund! Tack Inga-Lena och Bengt på kennel Djurbergas för gästfriheten.
Har lagt in lite mer info om kombinationen under Valpar.
Välkommen att höra av dig om du är intresserad!

 
 

12/5

 

Tyvärr händer det inte bara roliga saker....
Thorsvi Craigellachie, Harry, har flyttat till hundhimlen.
Våra tankar går till Peter, Kian och inte minst till Kians mamma där Harry fick ett härligt pensionärsliv.

Roligt däremot att Thorsvi Aberfeldy fick sin andra raka tvåa i ökl igår. Kan man vara glad för en tvåa? Ja såklart kan man det! Vare sig matte Eva eller Lakrits är rutinerade i den här branschen och tvåorna visar att de är "nästan där". Tror det kommer att bli en kul höstsäsong för ekipaget.

Anna och Kinni (Thorsvi Kininvie) startade på SSRK Ungdoms övningsjaktprov i Sala igår. Domare Ulf Göranzon hade bara fina omdömen om arbetet så det lovar verkligen gott inför framtiden. Härligt Anna!

D-kullen hade träningsträff idag på Wij och säga vad man vill om det här gänget, men tråkigt är det inte!
De små liven, 10 månader, skulle bland annat prova vattenarbete för första gången. Jag satt i båten som vanligt och fick många tillfällen att dra ordentligt på mungiporna. Jag tror att vi fick med alla varianter, från att helt enkelt simma ut och hämta dummyn till att försöka krafsa hem den med hjälp av tassarna. En av dem, Dolly, var under vatten helt och hållet 3-4 sekunder innan hon fick ordning på tekniken att både simma och hålla fast dummyn samtidigt. Vi ses igen nästa söndag, undrar vad de tänker hitta på då?

I fredags var Jörgen och jag på Rosöga och tittade på Searovervalparna (Adoraden Quin/Searover Day MacBassi)
som blivit i det närmaste sju veckor.
Det här är Searover Bass Q'Caffrey som snart flyttar hit till oss på kennel Thorsvi. Hon kommer att kallas Caffrey som är ett irländsk öl precis som Guinness, Searover Willing Guinness.


 

10/5

 

Thorsvi Aberfeldy och matte Eva gjorde sin första start i öppenklass på provet i Herräng igår. Ett fint andrapris blev resultatet vilket är riktigt bra gjort. Det är ett stort steg mellan nkl och ökl.
Även Thorsvi Mackmyra startade, matte Annika är på jakt efter deras andra ökl-etta med det ville sig inte. Den kommer, den kommer...

Vi hade en träningsträff för K9-kullen igår och hade en jättetrevlig dag i underbart försommarväder.
Åsa Eckerrot var flitig med kameran. Klicka här!


 

7/5

 

Thorsvi Black Barrel fick sin etta i nkl idag på Södertäljeprovet tillsammans med matte Ellis..
Grattis!
Även Thorsvi Littlemill startade och jobbade bra, tyvärr tyckte hon dock att det var helt onödigt att apportera den trut som ingick i söket. Rackarns!


 

6/5

 

Thorsvi Kilchoman har gjort debut på tävlingslydnadsplanen och gjorde det med besked;
183 poäng och klassvinst.
Stort grattis till Helena och Draff!

Thorsvi Banff som vi kallar "lilla lilla Liiisa" för att retas med matte Ingela placerade sig på tredje plats på ett WT i helgen. 86 poäng i elitklass, bra jobbat!

Thorsvi St Magdalene kom tvåa i elitklass på SSRK/Bergslagens KM. De är ett härligt team Malva & Sara!

Jag hade en mycket trevlig jaktprovshelg i strålande väder och många duktiga hundar. Speciellt öppenklassen imponerade, inte mindre än fem ettor!
Bra provupplägg, superduktiga funkisar och jättetrevliga provdeltagare. Vad mer kan man önska sig?
Stort tack till alla inblandade, och ett alldeles speciellt tack till Susanna och Gunnar Hultman för att jag fick bo hos er och blev så fantastiskt väl omhändertagen.


 

3/5

 

Snabbuppdatering innan jag flänger iväg på nästa domaruppdrag, man kan ju undra hur smart det är att tacka ja till fyra domardagar under en och samma vecka...
Tre Thorsviekipage kom till start på Eukanuba Competition. Thorsvi Glenlossie (Extra) fick 77 poäng, Thorsvi Mannochmore (Scott) fick 75 poäng och Thorsvi St Magdalene (Malva) 62 poäng.
Bra jobbat Ellis, Linnea och Sara!
Ett megastort GRATTIS till Lisa Falck som vann med fine Fido; Mighty Duck's Panther.


Domare Mr Mark Bettinson instruerar Linnea på Eukanuba Competition
Foto: Jenny Långström

Isen verkar ha släppt överallt och B-proven är i full gång. Jag dömde LRKs prov i Veckholm i förrgår och fick se Thorsvi Littlemill göra ett jättefint arbete. Tyvärr hamnade några vilt för många på husse Görans fötter istället för i handen och ettan förvandlades till en tvåa. Samma öde drabbade jaktprovsdebutanten Thorsvi Black Barrel på LRK/Sörmlands prov idag. Men såklart är det bra att få en tvåa på sitt första prov.
Göran och Ellis tar nya tag och med lite finslipning gällande avlämningarna så sitter snart ettorna.
Nu bär det strax av till Östra Vingåker för att döma lördag-söndag, på vägen ska jag stanna till på Rosöga hos Lena B-K för en första titt på vårt nytillskott Searover Bass Q'Caffrey som blir sex veckor imorgon.
 

 

28/4

 

Thorsvi Macallan placerade sig på tredje plats på dagens WT i Härad med fina 83 poäng i öpenklass.
Härligt jobbat Johan & Allan!


 

23/4

 

Kullträffar stod på programmet i helgen som var. Lördagen ägnades åt K9-kullen som fick jobba med enkelmarkeringar på "WT-vis" samt vilthantering. De är duktiga!
Dessutom passade vi på att fira deras fina röntgenresultat genom att smocka i oss en överdådig marsipantårta som Draffs matte Helena hade med sig. Tack för det!


Tårtan!

I söndags var det dags att ta sig an den nio månader gamla D-kullen. Förarna jobbar superbra med sina livliga unga hundar. Fotgåendet och följsamheten börjar bli riktigt bra. Vi passade också på att stämma av viltintresset igen. De fick testa lite när de var fyra månader gamla och visade då stort intresse vilket visade sig finnas kvar även nu, fem månader senare. Inte så konstigt kanske.

Igår kväll åkte vi till Valsas uppfödare Eva på Hvarsta Veterinärklinik där det ordnades ögonlysning. Vi hade med oss Valsa, Guinness, Speys och Carron. Alla fyra var helt utan anmärkningar. Bra!
Vi fick också träffa Evas lilla taxflock bestående av fyra glada tikar, bland andra Valsas mamma Måza som hunnit bli tio år och är hur fräsch som helst.

Den sena våren fortsätter ställa till problem för vårens jaktprov. Igår meddelade provledningen för Lafsen att isen ligger i sjön och att provet den 1 maj därmed måste ställas in. Jag ska döma ett särskilt prov i Labradorklubbens regi samma datum i närheten av Veckholm/Härjarö. Provledningen ska dit och inspektera nu till helgen och då får vi veta om det provet går att genomföra. Isen har börjat släppa i Mälaren så det är bara att hålla tummarna att den aktuella viken är isfri. Tror inte att provet är fullt så det kanske kan vara idé för Lafsendeltagare att kontakta LRK/Östra och kolla om det går att efteranmäla. Tror även att LRK/Sörmland har platser kvar på sitt särskilda prov den 3/5.

 

 

18/4

 

Planeringen inför Kennelträffen pågår för fullt. För att kunna räkna ut vad var och en ska betala måste jag låsa anmälningarna den 24/4. Efter det räknas din anmälan som bindande.
Det finns ett ledigt rum, så om någon mer vill vara med är det bara att anmäla före den 24/4.
Klicka här för att se gruppindelningen!
 

 

15/4

 

Nionde och sista röntgenresultatet för K9-kullen (Cynhinfa Hamik/Thorsvi Glenburgie) droppade in på Hunddata i lördags morse. Thorsvi Killyloch, Fokus, har A-höfter och fria armbågar precis som alla sina syskon. Vilken jackpot!

Norska tollarkenneln Inlicio hade sin årliga Kennelträff i helgen och jag jobbade som instruktör tillsammans med Sanna Hallgren. Vi höll till på Backamo som fungerar utmärkt för hundaktiviteter. Enda nackdelen var väl att det är drygt att köra de 40 milen hem på söndag kväll.
Efter att ha legat nerbäddad i nån slags influensa i princip en vecka var jag lite orolig för orken, men det funkade riktigt bra. Trevliga deltagare gör ju såklart sitt till att hålla formen. Men jag ska inte sticka under stol med att jag känner mig rätt så sliten idag.

Äntligen verkar våren vara på väg. Skogen här hemma är nästan is- och snöfri. Dock ligger isen på Mälaren tjock i vikarna. Såg just på SSRKs hemsida att jaktprovet i Bro är inställt pga av isläget.
 

 

11/4

 

I helgen var det dags att besöka Gryt igen, denna gång med syfte att få K9-kullen (Cynhinfa Hamik/Thorsvi Glenburgie) Fart2-testad. Det är åtta månader sen de gjorde Fart1 och det är alltid lika spännande att se utveckligen mellan testtillfällena. I Fart2 tillkommer dessutom momentet Släden.
Åtta av de nio individerna testades, den nionde hade tyvärr ätit något väldigt olämpligt och fick istället uppsöka veterinär. Precis som vid Fart1 var dessutom Hamiks ägare Helena på plats. Väldigt trevligt med en så engagerad hanhundsägare. Sammanfattningvis har arbetspaketet ökat på rejält utan att de goda nerverna har påverkats. De visade dessutom prov på mycket bra dådkraft. Nu gäller det att ägarna fortsätter att ta hand om sina unga fina hundar på samma utmärkta sätt de hittills gjort.
Klicka här för att se de bilder Åsa Eckerrot tog under lördagen.
Enda smolken i glädjebägaren var att den vrålförkylning/influensa jag hade på gång, passade på att blomma ut rejält och gjort att jag varit mer eller mindre däckad hela veckan.

På tal om K9-kullen så har ytterligare ett röntgenresultat droppat in, denna gång för Thorsvi Knockando som fått bedömningen A/ua. Skönt!

Thorsvi Black Nikka har flyttat härifrån och kommer framledes att bo hos Helene Hjelm i Göteborg. Hos Helene bor sedan tidigare cairnterriern Leia som av någon anledning oftast kallas för Skroffan. Dessutom är Helene dagmatte till Searover Pumas Favorit, Frippe, som är jämngammal med Nikka.
Lycka till Helene & Nikka, vi ses på Kennelträffen!


Nikkas nya kompis Skroffan beundrar all ny träningsutrustning som dykt upp hemma.
Foto: Helene Hjelm

 

 

2/4

 

Årets Påskträning för våra valpköpare gick av stapeln på Lilla Träskaten. Tittade tillbaka i historiken och såg att det var femte året i rad, så nu kan man verkligen säga att det är en tradition. Vi började i liten skala på Unsta 2009 och har varit på Lilla Träskaten de senaste fyra åren.
Cirka tjugo tränande ekipage och några minglare med unghundar mötte upp i det strålande vädret, solen sken helt febrilt på oss hela dagen. Vi delade gänget i två grupper där min grupp tog det lite lugnare och Jörgens gäng använde hela arsenalen med både bumprar och bössa. Klicka här för att se bilder tagna av Åsa Eckerrot.
Lunchen, bestående av smaskiga grillade hamburgare, intogs såklart utomhus.
Tack alla för att ni ville komma och speciellt tack till våra eminenta funktionärer Helén och Joakim samt underbara Jill och Peter för er stora gästfrihet. Vi gör om det nästa år igen!


Ellis och Åsa njuter av solen och lunchen.
Foto: Anita Weinius


En av deltagarna i Jörgens grupp.
Foto: Åsa Eckerrot

 

24/3

 

Många är väldigt trötta på vintern men jag kan inte låta bli att uppskatta vårvintern där man kan ana att våren så sakteliga är på väg.
Helgen har gått i kennelverksamhetens tecken. Igår hade vi träff för K9-kullen och idag var det dags för D-kullen. K9:orna (Cynhinfa Hamik/Thorsvi Glenburgie) har hunnit bli 16 månader och har kommit en bra bit i sin utbildning.
Igår stod markeringar på agendan och jag känner mig väldigt nöjd med vad de visar upp.
D-kullen (Lakedown Tarw Du/Thorsvi Glen Spey) är dryga åtta månader och härligt "unghundsvimsiga". Det blir mestadels basics när vi träffas men idag passade vi även på att introducera linjetag vilket alla såklart tyckte var lattjo lajbans.


Henrik skickar sin Isa (Thorsvi Deanston) på sitt livs första linjetag. Speys och jag
övervakar att allt går rätt till.

 

 

18/3

 

Vi hade en mycket trevlig och som vanligt lärorik helg på Gryt när D-kullen (Tar/Speys) gjorde Fart1.
Alla sju hundarna testades och alla valpköpare var med bägge dagarna så det blev en riktig mentalkunskapshelg.
Vi övernattade på Torps Säteri där både vi och hundarna sov som stockar hela natten. Väldigt skönt med unghundar som kan slappna av och sova utan att ge ifrån sig ett enda litet knyst på hela natten.
Testandet visade att den röda tråden i kullen är ett livligt temperament, stort bytesintresse och bra tillgänglighet. Nu är det upp till oss som ägare att förvalta våra unga juveler på bästa sätt.
Stort tack till våra härliga valpköpare som ställde upp mangrant och såklart till Karina och Håkan för för en toppenhelg!
 
 

 

12/3

 

Våren närmar sig sakta men säkert även om man inte kan tro det om man tittar på termometern, burr.
I helgen var jag i Belgien där det var betydligt varmare. Anledningen till resan var ett inofficiellt Tollingprov som jag blivit inbjuden att döma. Egentligen har jag slutat döma tollingprov (pga tidsbrist) med eftersom det här var belgiska tollarklubbens första prov kunde jag bara inte säga nej.
Elva hundar kom till start och av dem gick tio till pris. Samtliga pristagare var helt viltspontana och alla elva startande hundar var helt tysta. Jag var positivt överraskad av den höga kvaliteten.
Jag blev mycket väl omhändertagen och hade hur trevligt som helst. Möjligen hade det varit ännu bättre om det inte regnat...

Tidigare i veckan var jag på Tullens Hundskola med Carron och Nikka som skulle vara försökskaniner när Tullen utbildar besiktningsmän för L-test. Jag tycker att mentaltest i olika former är väldigt intressant och att man alltid lär sig något nytt. Hundarna betedde sig ungefär som jag hade förväntat. Nikka visade vilken fantastisk arbetsmaskin hon är. Hon är beredd att gå genom "eld och vatten" för en tennisboll. Dessutom är hon ganska miljöstark och hade inga betänkligheter inför de olika underlag som skulle hanteras.
Carron då? "Hon är i alla fall väldigt söt" sa någon. Men inte direkt något narkotikahundsämne.

På tal om tester så är det dags för D-kullens Fart1 nu till helgen. Hela kullen kommer att testas under två dagar och det verkar som om alla valpköparna kommer att vara med bägge dagarna för att se och lära. Vilket intresse!
 
 

 

3/3

 

Ikväll är vi väldigt slitna efter både Vasaloppet och fem-mils bragden i Val di Fiemme. Att man kan bli så trött av att sitta i en fåtölj är rent märkligt! Dagen har varit helt befriad från hundträning vilket ibland känns riktigt skönt. 

Igår tog vi en tur till Mattias och Anna på Knutsta. Vi tittade på deras fina hundar, fikade och passade på att köpa med oss en låda kött hem. Det känns bra att veta att djuren haft det bra och inte har transporterats runt halva världen innan de hamnat i vår frys.
Vi kan varmt rekommendera Knutsta Charolais!


En stolt mor med sin nyfödda kalv.



Fina Bracken (Lisdrum Orchid of Copperbirch) som bytt gröna Irland mot vita Sverige
där hon verkar trivas hur bra som helst.
 
 

 

21/2

 

Röntgenresultat för Thorsvi Kinclaith, Selkie, e.Cynhinfa Hamik u.Thorsvi Glenburgie
Höfter A och armbågar ua, kan inte bli bättre!
 

 

16/2

 

D-kullen (Tar/Speys) hade sin tredje träff i söndags. De är nu sju månader gamla och på väg in i könsmognad. Grabbarna lyfter på benet och en av tikarna verkar vara på väg in i löp. Vi arbetar än så länge bara med grunderna, dvs kontakt och lydnad. Alla jobbar jättebra med sina unghundar som är livliga men mycket följsamma. Närmast på agendan är Fart för hela kullen i mitten av mars, alltid lika spännande.

Vi har bestämt oss för att para Speys i sommar. Det kommer att innebära valpar under jaktsäsongen vilket är lite opraktiskt, men det ska nog ordna sig.

På tisdag startar jag den första vinterkursen, det är första gången jag har regelrätta kurser under vintern. Vi kommer att hålla till här på Storsten så att deltagarna kan komma in i köket och tina upp innan de beger sig hemåt.
Det finns några platser kvar på ökl/ekl-kursen som börjar nu på torsdag den 21/2. Övriga kurser är fulla.
 

 

8/2

 

Thorsvi Mannochmore, Scott, är CNM Clear. Bra!

 

6/2

 

K9-kullen, Cynhinfa Hamik/Thorsvi Glenburgie, fortsätter att visa fina röntgenresultat.
Kildalton och Knockdhu är A/ua. Glad!

 

5/2

 

Det var helt tomt i Speys mage, inte enda liten valp kunde ultraljudet hitta.
Det känns ju onekligen lite snopet eftersom det är första gången vi råkar ut för det. Men det var nog bara en tidsfråga. Väldigt tråkigt för dem som planerat och hoppats på en valp...

Desto roligare är det att planera för vår semester i Skottland i sommar.
Det blir först några dygn i charmiga lilla Pitlochry innan vi styr kosan mot Orkney där vi blir några dygn. Sen åker vi sydväst till Isle of Skye och avslutar vid Loch Lomond.
Resan har inget med hundar att göra, vi ska bete oss som helt vanliga turister!


 

2/2

 

Börjar dagen med att kolla om det kommit in några nya resultat på SKKs Hunddata och minsann,
både Thorsvi Kilkerran och Kintyre är A/ua. Känns väldigt bra!

Ute skiner solen helt febrilt och det är ett lagom antal minusgrader. Ser fram emot en skön helg som för ovanlighetens inte innehåller några som helst inbokade aktiviteter. De helgerna är lätt räknade så nu gäller det  att njuta.

Speys mår utmärkt men jag har väldigt svårt att avgöra om hon är dräktig eller ej.
Det blir ultraljud nästa vecka för säkerhets skull. Man skulle ju också kunna vara lite mer tålmodig, men en kombination av nyfikenhet och planeringsbehov gör att jag bara inte kan vänta.


 

30/1

 

En tråkig nyhet kom idag.
Thorsvi Single Malt, Runa, har flyttat till hundhimlen.
Runa föddes i vår andra kull som kom att gå under benämningen "ensam-kullen" och kom till
världen på ett dramatiskt och ganska obehagligt sätt. Då mamma Joy hade ett dåligt värkarbete
fick vi bege oss till Strömsholm på kvällen, det var många akutfall och Joy fick vänta. Hon snittades
och man plockade ut sex valpar, fem tikar och en hane. Men bara lilla Runa var vid liv, de andra var
redan döda.
Nåväl, lilla Runa tillbringade sin tid i valplådan med sin mamma och sitt låtsassyskon Potato.


Här är hon bara några dygn gammal.


16 dygn och visar Potato vem det är som är drottning i valplådan.

Tillsammans med matte Barbara utvecklades Runa till en helt normal labrador.
De hade en del framgångar på jaktprov men det var framförallt på den praktiska
jakten som Runa visade framfötterna.


Den här bilden är tagen på Labradormästerskapet 2005 på Herrfallet där
ekipaget tävlade i Mästarklass. Barbara får instruktioner av domare Tobina Nyman.

Vi tänder ett ljus för Runa ikväll och minns henne med glädje.


 

27/1

 

En fin helg!
Igår tackjakt på fasaner. Som vanligt mycket god stämning och många glada skratt.
Vi inledde dagen med ett rådjursdrev och jag hade med en kopplad Valsa (vi skulle ju hinna jaga fasan också). En liten bock blev skjuten och Valsa fick gå fram och inspektera bytet. Hon blev tämligen till sig och släpade rådjuret ca 10 meter vilket borde vara helt omöjligt för en så liten hund. Vill man så kan man!
Jag dömde några KKL-ekipage och vill passa på att säga grattis till Lajla Rydberg som med sin fina
Blackthorn Diadem blev godkända.


Alla är med på tackjakten!
Foto: Åsa Eckerrot


Thorsvi Glenburgie, Mocca, poserar med byte och matte Åsa har finfixat lite med bilden.
Foto: Åsa Eckerrot


Idag lunch med goda vänner. Jag utsatte dem för ett experiment och serverade en vildsvinsgryta
enligt ett recept jag inte använt tidigare. De föreföll nöjda, eller så är de bara väluppfostrade.
Avslutade den ljusa delen av dagen med lite hundträning, först fotgående med Juli och sen fick
Speys och Carron några dirigeringar.


 

24/1

 

Fantastiska vinterdagar!
Det är nästan svårt att föreställa sig sommar, men tiden går snabbare än man tror ibland.
Nu är det dags att komma in med en intresseanmälan till årets kennelträff som går av stapeln
28-30/6 på Herrfallet.
Mer info hittar du här!


Kennelträffen 2012
 


 

18/1

 

Det här är Juli, dryga sex månader gammal. Liten börjar bli stor.
Thorsvi Dailuaine, Tar/Speys


 


 

16/1

 

Dagarna rusar iväg på något märkligt sätt...
Helgen gick i jaktens tecken, fasanjakt i lördags och i söndags var det dags att lyssna på Valsas fina drevskall. Hon är i fin form, men när Jörgen släppte henne för tredje gången efter två timmes-drev på hare respektive råbock tog hon upp ytterligare ett rå men vände sen tillbaka till husse och tackade för sig. Lilla gumman!

Vi har varit förskonade från kloskador väldigt länge men igår bröt Nikka en klo ganska rejält. Sövning behövdes för att få bort klokapseln som var splittrad hela vägen. Tyvärr blir det nog en ganska lång konvalescens men jag har bestämt mig för att vända det till något positivt istället. Vad gör man med en hund som bara ska gå koppelpromenader? Jo, man tränar fotgående, sitta stilla, stoppsignal vid sidan och närsök. Basics helt enkelt!

En annan som håller på med grundträning är ju lilla Juli (Tar/Speys), dryga sex månader gammal. Hon är riktigt duktig och klarar av att gå fot ca 15 minuter. Vi håller även på med lite inomhusapportering, eller rättare sagt avlämningsträning, och även det fungerar riktigt bra.

Det pratas mycket gentester dessa dagar på olika forum med anledning av att man nu kan testa för en form av dvärgväxt, skeletal dysplasia 2.
Visst är det bra att kunna testa för det ena och det andra men det gäller nog att använda sitt sunda förnuft. Att kunna visa upp papper på att hunden är fri på höfter, armbågar och ögon, prcd-PRAclear, CNM clear, EIC clear, SD2 clear mm mm är ju såklart inte fel. Men man får inte tappa bort hunden i det hela. Mentalitet, arbetsegenskaper o.s.v. Dessutom är ju alla dessa tester inte direkt gratis, hur mycket är man beredd att betala för en valp? Missförstå mig nu inte, såklart strävar vi alla efter att föda upp friska hundar. Men sunt förnuft, en nypa salt och lite is i magen är något man inte får tappa bort som uppfödare.


 

11/1

 

Ett par fina hälsoresultat kan rapporteras:
Thorsvi Kilchoman (Kimmi/Mocca) är röntgad A/ua.
Thorsvi Black Grouse (Will/Kiwi) är ögonlyst ua.
Skönt!

Jag hade några mycket trevliga dagar hos Kjell och Catharina på kennel Capandus. Speys och Zorro gillade varandra och parningarna var enkla och okomplicerade. Så nu är det bara att hålla tummarna för att hon blir dräktig.
Vi passade på att ordna en träning när jag ändå var där, jättekul att få tillfälle att se tre avkommor efter Zorro med tre olika tikar. Jag gillade det jag fick se. Dessutom kom Charlotte med sin fine Conneywarren Lennie som även han var en mycket trevlig bekantskap och härlig att se i arbete.


 

5/1

 

D-kullen (Lakedown Tarw Du/Thorsvi Glen Spey) hade sin andra valpträff idag. De är sex månader gamla nu och det är dags att starta upp lite mer formaliserad grundträning. Vi pratade mycket fotgående och alla fick prova på. Vi gick på en liten skogspromenad med alla i koppel. En i taget gick en bit från gruppen, kopplade loss och tog en liten egen sväng för att avsluta med en inkallning. Alla hundarna valde att följa sin ägare istället för att komma flängande till syskongruppen. Inkallningen satt som en smäck för samtliga. Trevligt att se.
Vi avslutade dagen inomhus med Korv Stroganoff och mycket hundprat.
Tack för att ni kom!

Imorgon åker jag och Speys till västkusten för att hälsa på Proletariat Aureole på kennel Capandus. Förhoppningvis är vi på rätt dygn och jag kan vända hemåt med en nyparad Speys på onsdag.


 

4/1

 

Det är en skön känsla att ha ett nytt år liggande framför sig som ett oskrivet blad.
Närmast hoppas vi på att Speys parning går som den ska och att vår sjuttonde kull kommer att se dagens ljus i mars.
Vi hoppas även på ett eller kanske två externa nytillskott till hundflocken. I juni är det tio år sedan vi senast köpte in en labrador, det var vår fina SJ(j)Ch Searover Willing Guinness som flyttade in. Att få in lite, för oss, nytt blod känns som ett bra sätt att fira 10-årsjubileum.
Under 2012 flyttade både Thorsvi Loch Lomond och Thorsvi Kininvie härifrån av olika skäl. Bägge har funnit sig mycket väl tillrätta i sina nya hem och vi träffar dem regelbundet. Att placera om en hund är känslomässigt jobbigt och därför blir man extra glad när det visar sig fungera så ypperligt bra. Eventuellt kommer vi att göra ytterligare någon omplacering även under det kommande året.
I dagarna har jag precis påbörjat lilla Thorsvi Dailuaines (Tar/Speys) grundträning. Hon blir sex månader i morgon och det är dags för lite mer seriös träning. Fot, fot och åter fot står på schemat de närmaste månaderna. Juli är en livlig liten fröken, mjuk utan att vara mesig och med ett mycket stort föremålsintresse. Det ska bli så kul att jobba med henne.
Framåt senhösten/vintern planerar vi nästa kull. Det är vår tidigare fodertik Thorsvi Blackwood, Kiwi, som vi får låna. Vi är jätteglada att Agnetha ger oss chansen till ytterligare en kull med fina Kiwi som mamma. Vem som ska bli den stolte fadern återstår att se.
Vi hoppas och tror att ganska många av våra valpköpare kommer att starta på prov och tävlingar. Vi håller tummarna för er alla och är så glada att ni ger er ut i hetluften. Samtidigt måste man komma ihåg att vare sig två- eller fyrbeningarna är några maskiner så ibland går det inte riktigt som man tänkt. Men det är väl det som är en del av tjusningen, eller hur?
Sen finns det en del Thorsvihundar som aldrig syns på prov, de används uteslutande på praktisk jakt. När man får rapporter om hundarnas bravader under jakt blir man speciellt varm i hjärterötterna. Jakten är ju ändå det viktigaste!

 




 

    Senaste Nytt från 2012
    Senaste Nytt från 2011
    Senaste Nytt från 2010
  Aktuellt från 2009 Skvaller från 2009
  Aktuellt från 2008 Skvaller från 2008
  Aktuellt från 2007 Skvaller från 2007
  Aktuellt från 2006 Skvaller från 2006
  Aktuellt från 2005

Skvaller från 2005

  Aktuellt från 2004  
  Aktuellt från 2003  
  Aktuellt från 2002  
  Aktuellt från 2001  
  Aktuellt från 2000