Balvenie
(uttal)

Besök på destilleriet

Destilleriet ligger invid floden Fiddich i Dufftown en kort bit från Glenfiddich distillery. Balvenie grundades av William Grant 1892 fem år efter han startat Glenfiddich. Den var den stadigt ökande efterfrågan från blendedindustrin som fick William att snabbt starta upp Balvenie. Under 15 månader satte man ihop destilleriet från grunden. William och hans son köpte begagnade pannor från Lagavulin och Glen Albyn för totalt £150 som de raskt fick i produktion. De byggde om befintliga byggnader på området, New Balvenie Castle och man kan alltjämt skönja slottet i väggarna. Mycket försvann dock i samband med en större renovering 1929. Endast ett fåtal flaskor gick vidare som Single Malt till försäljning och de var mycket populära.

Under många år förde Balvenie en tyst tillvaro med framför allt produktion till blendedindustrin. Produktionen ökade dock stadigt och mellan åren 1957 till 1971 ökade antalet pannor från två till sju. I början på 70-talet började Balvenie marknadsföra sig mer som Single Malt och resultatet lät inte vänta på sig. En lite annorlunda erbjudande fick medlemmar i slutet på 2004 då destilleriet lanserade provflaskor på 10 cl som man som medlem kan köpa. David Stewart Maltmaster väljer ut intressanta fat och 100 prover säljs varefter 100 nya tappas upp och säljs. Nu ger man ut flertalet officiella buteljeringar som samtliga fått mycket bra kritik. Under 2005 kommer destilleriet att öppna upp för besökare som kan få uppleva en unik tur som inkluderar besök på mältningsanläggningen och tunnbinderiet.

Allmänt: Glenfiddichs "lillebror" som nu står stadigt på egna ben.
Karaktär: Fyllig med smak av honung och vanilj.

Balvenie tar sitt vatten, mjukt och rent från lokala vattenkällor i Conval Hills. De mältar fortfarande sitt eget korn som också kommer från närliggande fält. Kornet blötläggs i två dagar innan det läggs ut på golvet fem till sju dagar. Kornet vänds tre gånger dagligen av fyra män som jobbar i skift. Kornet flyttas sedan över till kölnan där de torkar det med värme från kol och torv. Dock har efterfrågan på Balvenie gjort att man nu också måste köpa in färdigmältat korn från centrala mälterier.

Mäskkaret är tämligen modernt och tar 10 ton. De 10 jäskaren är i trä (Douglasfuru). Balvenie har totalt nio kopparpannor, fyra mäskpannor och fem spritpannor. Pannorna rymmer mellan 7.000 och 13.000 liter och är uppvärmda med ångrör internt. Destilleringen i mäskpannan tar sex timmar och 11 timmar i spritpannan. Balvenie har faktiskt en panna med extra tjock botten som har hållit i 35 år att jämföras med genomsnittliga 15 år. Råspriten blandas ner till 63.5% och lagras vanligen på använda bourbonfat och sherryfat men även avslutningar på islayfat och portvinsfat finns. Faten vilar sedan, tre till fyra staplade på höjden, i solida lagerhus med kraftiga stenväggar på området. Största delen av buteljeringen sker hos Glenfiddich i deras buteljeringsanläggning.

Besök på Balvenie Distillery
Jag tillhör de som egentligen vill ha min whisky så att det smakar gammal tjära. Ju mer rök desto bättre. Därför blev jag lite överraskad när mina vänner gav mig en 25-årig Balvenie när jag fyllde jämt för ett par år sedan. Detta öppnade dock upp en dörr åt Speyside som jag i dag är mer än förtjust i. Smaken av honung och sherry samt en svag ton av rök som är genomgående i Balvenies ”grundsortiment” gör att man sällan blir besviken när man tar en klunk av valfri sort.
När jag sedan befann mig på plats i Dufftown, Skottland och tålmodigt väntade på att turen skulle starta, kände jag en lätt iver i kroppen. Trots en rad besök på andra destillerier i området såg jag fram emot denna lite extra.
Till en början blev jag lite fundersam. Man tänker kanske inte på att Balvenie ägs och ligger vägg i vägg med sin betydligt större ”storasyster” Glenfiddich. Därför inleds turen med en kvart i filmsalen där historien om Glenfiddich spelas upp. Intressant om du skall på den turen, betydligt mindre om du ska till Balvenie. Intrycket av storskalig turism med möjlighet att guida hundratals besökare är tydligt.
Efter denna introduktion delar sig sällskapet. Eftersom man måste boka besök i förväg för att komma till Balvenie, inser man att de helt enkelt inte har något liknande förberett för besökare dit. Vår lilla grupp på tre ikläddes en käck brandgul väst och började vandra bort på ”bakgården” av ägorna. Där, bakom lastkajen där Glenfiddich-lastbilar hämtade sin skeppning, trädde Balvenie fram ur skuggorna.
Balvenie består av två huvudbyggnader när det gäller produktionen och vi började besöket i den mest intressanta, nämligen mältningshuset. Balvenie har en fullt fungerande mältningsanläggning där de torkar och sedan röker kornet på gammalt traditionellt vis. Att se kornet utspritt på golvet och två män gå omkring och vända kornet känns unikt. Förvisso får man väl intrycket av att en stor del beror på att man skall kunna skriva att Balvenie är just ”unikt” som fortfarande gör detta på plats osv. Det är endast cirka 8-10 % av det korn som sedan används i produktionen. Men det funkar och vi är sålda redan här. Att vi sedan får en genomgående förklaring hur allt går till, från tidscheman för vändning av kornet, temperaturer som skall hållas etc. gör inte det hela sämre. När man dessutom får skyffla in lite kol i ugnen, trampa till kornet i kölnan under pågående rökning, fått små provpåsar med korn, kol etc., kan man efter 45 minuter inte annat än gå vidare med ett leende på läpparna. Så om 10 - 15 år när ni köper en flaska Balvenie, tänk på att mina fötter kan ha varit i kontakt med kornet som utgör vätskan i ert glas. Som sagt, varje flaska whisky är unik…
Vidare i själva destilleringsbyggnaden är det också en genuin känsla som möter en. Det är full produktion och destillatet flödar genom spritskåpen. Det skiljer sig lite från många andra destillerier på så sätt att det inte känns tillrättalagt för oss besökare utan man kliver in i destilleriarbetarnas vardag. Det är helt enkelt lite ostädat och robust!
När vi vandrar iväg efter en dryg timme och ansluter till huvudbyggnaden får vi en 12-årig Double Wood i handen. Vi sätter oss framför en öppen brasa och jag känner mig mycket nöjd. Måhända har vi haft lite tur som fick denna typ av tur, jag kan inte tro att de kommer vara så för alltid men det bekymrade mig inte då.
Till sist. En sak som varje Balvenie fantast bör känna till. Upp till 25 år är dessa godbitar rätt tacksamma att inhandla prismässigt. Däremot om du vill ha den nysläppta 30-åringen eller någon av de olika Vintage som finns på marknaden tredubblas priset. Detta kan leda till äkta frustration när man inser att man helst ska vara allt annat än löneslav för att kunna inhandla de gobitar man vill ha. Och att ha en ”förstående” sambo/fru som gladeligen ger upp semesterplanerna till förmån för flaska whisky? Nä… (och tur är väl det!)
Text: Niklas Broman

Provning
Balvenie som ägs av familjen Grant äger även Glenfiddich Distillery. Under många år var strategin för Balvenie tydlig med att främst förse blendedindustrin med maltwhisky. Familjen prioriterade och marknadsförde Glenfiddich som single malt. För ett tiotal år sedan började de dock att lansera fler utgåvor som single malt från Balvenie och responsen var stor. Allt fler produkter lanseras och de imponerar varje gång. Många överger sina gamla speysidefavoriter och blir hängivna anhängare av Balvenie.
Vad karaktäriserar då Balvenies whisky? En typiskt Balvenie har ett tydligt inslag av sherry och honung som man finner i flertalet utgåvor samt en fyllig kropp som dröjer kvar länge i munnen.
Whiskyguiden deltog på en vertikalprovning där sju officiella utgåvor från Balvenie testades:
1. Balvenie 10 år Founders Reserve, 40%
2. Balvenie 12 år DoubleWood, 40%
3. Balvenie 1989 13 år Port Finish, 40%
4. Balvenie 15 år Single Barrel, 50.4%
5. Balvenie 17 år Islay Cask 43%
6. Balvenie 21 år Portwood, 40%
7. Balvenie 25 år Single Barrel, 50.2%
Sammanfattningsvis kan vi bara konstatera att med en genomsnittspoäng på 86,4 så håller Balvenie en mycket hög nivå. Många likheter finns mellan utgåvorna även om Balvenie 15 och 17 år skiljer sig något från de övriga. Höjdpunkten på provningen var Balvenie 25 år som närapå bjöd på en utomkroppslig upplevelse och fick samtliga i panelen att kippa efter andan!

Balvenie Distillery, Dufftown, Banffshire AB55 4DH Skottland

Tel: +44 (0) 1340 820 373,
alt + 44 (0) 208 332 1188

Manager: Ian Millar

Besökare: Besökare tas endast emot efter överenskommelse. De som tas emot får en bra och omfattande tur. Under 2005 kommer dock guidade turer att börja gå regelbundet.

Ägare: William Grant & Sons Ltd

Balvenie Hemsida http://www.thebalvenie.com/

Copyright
Jörgen & Anita Norrblom

Design
Webbans Illustrationer 2005