Bowmore
(uttal)

Besök på destilleriet

Bowmore grundades 1779 av John Simpson vid östra stränderna till Loch Indaal och är Islays äldsta legala destilleri samt hela Skottlands tolfte äldsta destilleri. John Simpson var en mångsysslare och drev även Tallant Distillery i närheten som nu är stängt. 1852 övertogs Bowmore av W & J Mutters som byggde ut destilleriet med bland annat mer kölnor och lagerhus. När journalisten och författaren Alfred Barnard besökte destilleriet under 1880-talet var Bowmore näst mest produktivt efter Ardbeg bland de 12 legala destillerier som då fanns på ön. 1890 såldes destilleriet och Bowmore Distillery Limited bildades av affärsmän från London.

Som så många andra destillerier i Skottland tvingades Bowmore att stänga under mitten på 30-talet som under andra världskriget. Efter ytterliggare fyra ägarbyten klev whiskyhandlaren Stanley P. Morrison in och köpte destilleriet 1963. Han renoverade och byggde ut ytterliggare och såg till att mälteriet restaurerades, och det används än idag. Företaget kallades nu för Morrison Bowmore Distillers Limited. I mitten av 60-talet anställdes Jim McEvan som snabbt skulle stiga i graderna på destilleriet. 1984 blev han Distillery Manager och var en stor del av destilleriets framgångar under 80 och 90-talet. Han lämnade över titeln till Ian McPherson 2000 då han handplockades till granndestilleriet Bruichladdich Distillery.

1994 övertogs det av Japanska Suntory som äger det idag. Destilleriet ligger i staden Bowmore som är Islays största stad med cirka 1000 invånare. Ett av destilleriets lagerhus har gjorts om till swimmingpool för uppskattande Islaybor. Det drivs och upphettas av överbliven värme från destilleriet vilket resulterat i flera miljöpriser. Bowmore är kända för sitt stora sortiment med flertalet olika utgåvor i varierande åldrar och efterlagringar.

Destilleriet tar sitt vatten från den största floden på ön, River Laggan som ligger cirka en mil från destilleriet. Vattnet med sin påtalgiga torvsmak anses bidra till den färdiga whiskyn. Bowmore tillhör ett av de få destillerier som fortfarande mältar delar av sitt eget korn. Torven som torkar kornet kommer från lokala torvfält. Tre mältningsgolv är aktiva och förser Bowmore med 40% av dess behov, resten kommer från Port Ellens mälteri. Kornet röks till cirka 20 ppm. 18 timmar torkas det med torv och 42 timmar med varmluft.

Mäsktunnan är i rostfritt stål och träbeklädd. Varje mäskning är på åtta ton. De sex jäskaren i furu rymmer 40.000 liter är uppkallade efter de föregående sex ägarna av Bowmore. Destilleriet har två mäskpannor och två spritpannor av lökmodell som är uppvärmda med interna ångrör. Pannorna är hela sex meter höga. Mäskpannorna rymmer 31.00 liter och körs på 20.000 medan spritpannorna rymmer 14.500 liter och körs på 13.500. Hjärtat av destilleringen tas under en period som är cirka 2.5 - 3 timmar och tas från 74% ner till 61,5.

Eftersom Bowmore ger ut flertalet olika utgåvor sker lagringen i många olika fat. En stor del lagras i begagnade sherry och bourbonfat men även begagnade portvinsfat och bordeauxfat används. Lagringen sker i tre lagerhus där två ligger strax utanför orten Bowmore. Buteljeringen gör man på fastlandet i Springburn, Glasgow. Årsproduktionen är mellan 1.5 och 2 miljoner liter.

Bowmore Distillery
School street, Bowmore,
Isle of Islay,
Argyllshire, PA43 7JS
Skottland

Tel: +44 (0) 1496 810671

eMail: Info@morrisonbowmore.co.uk

Manager: Ian McPherson

Besökare: Bowmore tar emot besökare året runt måndag - fredag 9.00-17.00, lördag 10.00-12.30. Guidade turer vardagar, två på vintern samt fyra på sommaren, lördagar en tur på vintern samt två på sommaren. Turen kostar £2, som du får tillbaka vid köp i butiken. Allt finns att köpa, kläder, whisky, böcker, glasvaror med mera. Besökscentrat fick 2002 Whisky Magazines utmärkelse "Visitor Centre Manager of the Year". Cirka 10.000 personer besöker Bowmore varje år.

Ägare: Morrison Bowmore Distillers Ltd / Suntory

Bowmore Hemsida http://www.morrisonbowmore.com/

 

Copyright
Jörgen & Anita Norrblom

Design
Webbans Illustrationer 2005