Clynelish Distillery
(uttalas "klajn lii-sh")

Webbplats: www.malts.com och www.discovering-distilleries.com

Besökare är välkomna till destilleriets besökscentrum från påskhelgen till september, måndag till lördag 10.00-17.00. Under oktober öppet måndag till fredag 11.00-16.00. Från november till april tas besökare endast emot efter överenskommelse. Sista visningsturen går en timme före stängningsdags. Entréavgiften dras av vid inköp i destilleriets presentbutik.
Det nuvarande destilleriet Clynelish började byggas av Scottish Malt Distillers 1966 några hundra meter från det äldre destilleriet Clynelish. Pannhusbyggnaden uppfördes i den tidstypiska stil med platt tak och höga fasadfönster som också kännetecknar exempelvis Teaninich och Royal Brackla. I samband med byggnationen köpte destilleribolaget den intilliggande bondgården Clynelish och dess 320 hektar stora åkermark. Det nybyggda destilleriet övertog då det kom "on stream" 1967 namnet Clynelish, vilket menas vara den angliserade formen av gaeliskans Cluan Lios, vilket fritt översatt betyder "trädgården" eller "den odlade marken". Senare erhöll det äldre destilleriet, som bara var en tredjedel så stort som det nya, namnet Brora Distillery. Licensen, som vid starten hade registrerats på bolaget Ainslie & Heilbron (Distillers) Limited med säte i Glasgow, överfördes 1990 till United Malt & Grain Distillers Limited.
Vid Clynelish använder man I november år 2006 enligt destilleriets driftschef Donald Sterling ett lättrökt malt gjort av kornsorten Optic som torvröks till en fenolhalt som understiger 5 ppm. Maltet levereras färdigt med lastbil från Glen Ord Maltings i Muir of Ord. Vid destilleriet finns åtta maltbehållare som tillsammans kan hälla 300 ton malt. I kvarnrummet krossas maltet på traditionellt vis i en Porteouskvarn, varefter det blandas med varmt mäskvatten från Clynemilton Burn. Blandningen pumpas därefter över i en rostfri 12,5-tons semi-lautermäsktunna som har en diameter på 6,7 meter. Genom silplåtarna sipprar så småningom en ljummen gyllene vört med en "original gravity" på 1060.
I tunnrummet står åtta stora jäskar tillverkade av lärkträ som vart och ett rymmer 58.600 liter mäsk. Jäsningen, som enligt Dorrald Sterling sker med destillerjäst av märket Kerry M och ger en mäsk med 8,3 volymprocents alkoholhalt, pågår i minimum 55 timmar under vardagar, men under helgerna varar den på grund av arbetsschemats uppläggning hela 110 timmar.
Destilleriet har sammanlagt sex kittelpannor som är repliker av de gamla Brora pannorna. De är alla utförda i boiling ball-modell och har korta tjocka halsar. Mäskpannorna rymmer vardera 25.050 liter och värms med rostfria värmeelement (steam pans) medan de tre spritpannorna, som var och en rymmer 26.241 liter, värms med rostfria ångrörslingor (steam coils). Mäskpannornas lynearmar har omkring 20 graders lutning utför medan spritpannornas är vågräta. Samtliga pannor är anslutna till moderna tubkondensorer som står inne i pannhuset.
Donald Sterling uppger att den färdiga maltspriten lagras på refilled exbourbon barrels, first och second filled sherry casks samt på ett mindre antal särskilt fina 600 liters sherryfat av typen Gorda, eller "bodegas" som de mer familjärt brukar kallas. Fyllningen av de omkring 7.000 ekfat som förvaras i det nedlagda granndestilleriet Broras två gamla dunnage-lager sker vid Broras filling store, som är inrymd i lagerhus nummer tre. Resten av maltspriten körs mcd tankbilar till Diageos stora centrallager Cambus, där den fylls i ekfat som sedan placeras på lagerhyllor. Tappningen av Clynelish single malt sker vid Diageos stora tappningsanläggning i Leven i grevskapet Fife. Varje år tillverkar destilleriet 3,2 miljoner liter alkohol.
Destilleriet tar sitt vatten via pipeline från vattentäkten Clynemilton Burn.
Clynelish utgör enligt Donald Sterling en viktig beståndsdel i blandwhiskyn Johnnie Walker Gold Label, och den är mycket populär även i andra blandningssammanhang.
Clynelish tappades under åren 1995, 1997 och 1998 i den numera avslutade serien Rare Malts Selection, men idag buteljeras den officiellt i Diageos kvalitetsserie Hidden Malts efter 14 års lagring. Den eleganta Clynelish har en torvig havskaraktär trots att destilleriet ligger i inlandet. I den väl sammansatta smaken hos denna fruktiga och medelfylliga whisky finns en vaxartad kryddighet med svaga spår av torvrök.
År 2006 lanserades maltwhiskyn Clynelish med "Oloroso sherry finish" I Diageos kompletterande vintage-serie kallad "Distiller's Edition".