Cragganmore
(uttal)

Cragganmore grundades 1869 av John Smith (son till George Smith som grundade The Glenlivet Distillery) vid byn Ballindalloch där floden Avon och Spey möts. Destilleriet byggdes av sten från höjden Craggan Mor. Cragganmores närhet till järnvägen gjorde att de var blev de första att frakta sin whisky med hjälp av den. John Smith innehade samtidigt licenserna för destillerierna Ballindall och Glenfarclas och drev dem parallellt under fem år. Efter Johns bortgång drev sonen destilleriet fram till 1923 då det såldes vidare till bolaget Cragganmore Distillery Ltd. Destilleriet höll som så många andra stängt i mitten på 40-talet. 1964 utökade man kapaciteten på anläggningen och utökade antalet kopparpannor från två till fyra stycken. Året efter övertogs Cragganmore av Distillery Company Ltd, som nu heter Diageo. Sedan 1989 ingår Cragganmore i den klassiska serien Six Classic Malts.

Allmänt: En bra, enkel rättfram whisky som tilltalar de flesta.
Karaktär: Medelfyllig smak med toner av vanilj och nöt.

Cragganmore tar sitt vatten från två källor, Garlane och Coris även kallade "The Corries". De får sitt lättrökta korn från någon av Diageos centrala mältningsanläggningar. Mäskningen sköter man med ett nytt modernt rostfritt mäskkar, tillverkat 1997. Destilleriet har sex jäskkar som samtliga är tillverkade i europeiskt lärkträ. De har fyra kopparpannor, även de relativt nya, tillverkade i mitten av 60-talet. Mäskpannorna är av lanternmodell och spritpannorna av boiling ball modell. En ovanlig detalj är att pannhuvudena är platta upptill, om det är för att passa mot taket eller förbättra destilleringen är osagt. Whiskyn lagras nästan uteslutande i begagnade bourbonfat. Destilleriet har tre lagerhus på området. Efter lagringen sker buteljeringen i Leven, Fife.

Cragganmore 12 år
En mycket uppskattad men relativt anonym Speysidewhisky som ingår i serien "the Six Classic Malts". En mycket prisvärd och bra whisky som passar de flesta tillfällen.
Utseende: Lätt Guldfärgad
Doft: Komplex och fruktig.
Smak: En komplex whisky med bra kropp. Mycket malt och lite sötma med aningen nöt. Påfallande fruktig. Välbalanserad och medelfyllig. Efterhand framträder röken och en behaglig eftersmak av trä och sötma. Eftersmaken är lång och angenäm.

Cragganmore Distillers Edition 1987
Denna Distillers Edition är avslutad med en kort tids lagring på portvinsfat. Det borgar för en unik upplevelse.
Färg: ljus bärnsten
Smak: Om något, en udda upplevelse av smaker. En mycket bra balans dock. Smak av portvin, mycket fruktig och lätt rökig.
Finish: Lång och mycket angenäm. Kolaaktig och aningen rök.

Cragganmore 1973 , 29 år
Den äldsta cask strength (52.5%) whiskyn från Cragganmore som är tillgänglig för allmänheten. Denna buteljering finns bara i 6000 exemplar!
Färg: Gyllene
Smak: aningen torrare än den 12 åriga, pepprig, sötman som den 12-åriga visade upp finns kvar fast lite mer subtil. aningen blommig.
Finish: Den sitter kvar länge i munnen och är torr och lite nötig.

CRAGGANMORE DISTILLERY
Ballindalloch, Glenlivet
Banffshire AB37 9AB

Tel: +44 (0) 1479 874700
Fax: +44 (0) 1479 874703

Manager: Mike Funn

Besökare: De tar emot besökare Juli - September, måndag - fredag. Bokas i förväg. Tre turer varje dag. Åtta pund i inträde, varav man får igen tre vid inköp. Videovisning och omfattande rundtur med whiskyprovning.

Ägare: Diageo


Copyright
Jörgen & Anita Norrblom

Design
Webbans Illustrationer 2005