Mackmyra
 

Destilleriet   Mackmyras logotype Första utgåvan

 
Beslutet om ett svenskt destilleri tog sin början under en fjälltur 1998. Åtta vänner hade samlats för en trevlig resa och samtliga hade tagit med sig något gott att dricka - whisky (!). Detta visade sig vara början på en rad tankar och händelser som ett år senare ledde fram till grundandet av Mackmyra Svensk Whisky AB. Under samma år fick destilleriet godkänt från olika myndigheter att börja destillera och första droppen letade sig ur en provisorisk, hemmagjord, kopparpanna. Platsen för destilleriet blev Mackmyra bruk utanför samhället Valbo inte långt från Gävle. Den klassiska bruksmiljön påminner mycket om hur det ser ut på många ställen i Skottland. Efter några omgångar provdestillering på mindre pannor hade de 2001 provat sig fram till två recept, elegant och rök, som de bestämde sig för att gå vidare med. Utrustning köptes bland annat in från Skottland och destilleriet började producera på allvar.
Under tiden hade de börjat fundera på möjligheten att lagra råspriten på 30-liters fat. Intresset visade sig vara stort och 2002 började de sälja andelar i faten. Erbjudandet kallas Mackmyra Reserve och går till så att man reserverar en volym som sedan på din uppmaning buteljeras. Därefter köps buteljerna från systembolaget. Första året sålde de snabbt slut på de fat de satt av för försäljning. När de året efter ökade utbudet sålde de återigen slut. 2004 var faten så populära att de blev tvungna att beställa extra fat från Spanien, två gånger. Konceptet med egna fat bestod det senaste året tre olika typer av fat; bourbon-, sherry-, och svensk ek (från Visingsö) bestående av rökt och orökt whisky. Av den totala mängden producerad råsprit sätts 10 % av till 30-liters faten. Resterande del fylls i normalstora fat för framtida buteljering.

Torv och enris Kopparpannor Kolning av tunna Destilleriet i vinterskrud

Mackmyra tar sitt vatten från borrade brunnar där vattnet runnit genom närliggande rullstensåsar. Kylvattnet kommer från Gavleån. Malten köps från Viking Malt i Söderhamn som tidigare också sålde till Skottland. En liten del av kornet röks i en mobil rökanläggning med lokal torv och enris. Kornet mals i en grön Porteus Mill från 1932. Det går åt 1.400 kg malt per batch/körning. Malten pumpas vidare med hjälp av tryckluft. Destilleriet har ett mäskkar i rostfritt stål som rymmer 8.000 liter. De mäskar vattnet två gånger, första vattnet är 60° och det andra 90°. Ett lokalt bageri tar del av överskottet, draffen, och bakar bröd som bl.a. säljs i besökscentrat. Efter mäskningen har de 7.000 liter sötvört som pumpas över till de fyra jäskaren. Alla jäskaren är i drift samtidigt och är enligt destilleriet flaskhalsen i produktionen. 20 kg vanlig bakningsjäst används per omgång.
Destilleriet har två kopparpannor i klassisk lökmodell inköpta från Skottland. Mäskpannan rymmer 8.000 liter och spritpannan 6.000. De är uppvärmda med interna ångrör. Destilleringen tar cirka fyra timmar på varje panna. Efter första destilleringen på mäskpannan håller alkoholen 19-20% innan det förs in i spritpannan. Råspriten blandas ner till 63% före lagringen. Under produktionen använder de inga färgtillsatser. 10% av råspriten lagras i Mackmyras Reservefat som är på 30 liter resten lagras på normalstora fat. Faten lagras till viss del på området och resten på olika områden i Sverige. Produktionen ligger på nio batchar/körningar per vecka där varje batch är 700 liter vilket ger en årsproduktionen på cirka 300.000 liter. Företaget har 17 anställda varav hälften i produktionen.

Preludiumserien Mackmyra Reserve Special:01

 

Mackmyra Svensk Whisky AB
Hantverkargatan 5
112 21 Stockholm
Telefon: 08-55 60 25 80
Fax: 08-55 60 25 81
Email: info@mackmyra.se

VD: Magnus Dandanell

Besökare: Besökare tas emot på destilleriet och på Fjäderholmarna i skärgården utanför Stockholm.
Destilleriet tar emot besökare på lördagar tre till fyra gånger i månaden. Max 20 personer varje tur. Tre turer vid varje tillfälle. En guidad tur kostar 130 kronor och en whiskyprovning som delvis pågår parallellt med besöket kostar 120 kronor.
Fjäderholmarna tar emot besökare, 20 minuter från Stockholm. Turen tar två timmar och kostar 300 kronor. Innefattar besök i lager och på whiskyutställnng. Möjlighet finns även att delta på kollektionsprovningen för ytterliggare 250 kronor.
Ägare: Mackmyra Svensk Whisky AB
http://www.mackmyra.se

Bodås gruvlager Fjäderholmarnas skärgårdslager Mackmyraglas Special:02

Copyright
Jörgen & Anita Norrblom

Design
Webbans Illustrationer 2005