Strathisla
(uttal)

 

Strathisla Distillery grundades redan 1786 (illegalt) av Alexander Milne och George Taylor. Det är med säkerhet det äldsta destilleriet i Speyside. Man hävdar att dominikanska munkar redan på 1200-talet bryggde sin öl på området. Det byggdes i dalgången, Strath, vid floden Isla. Från början kallade man det Milltown Distillery pga av det närliggande slottet Milton Castle. Namnet på den whisky man producerade var dock Strathisla-Glenlivet. 1828 såldes destilleriet till William Longmore som drev det framgångsrikt under många år. Han bytte ut de befintliga pannorna från 500 liter till 10 000 liter och 20 000 liter! 1850 byttes namnet till Strathisla Distillery men redan 1870 bytte man till Milton-Keith Distillery. Under mitten på 1880-talet brann omfattande delar av destilleriet ner och man byggde om det till klassiska och pittoreska utseende det har idag. De två pagoderna som man stoltserar med idag var troligen bland de första i Skottland. Faktum är att man K-märkt Strathisla Distillery tack vare dess vackra utseende. Ett namnbyte senare i slutet på 1890-talet gav destilleriet namnet Strathisla. De var även bland de första i Skottland under slutet på 1800-talet att enträget lansera sin whisky som single malt utöver att producera för blendedindustrin. Ytterliggare ett namnbyte senare, 1890, fick destilleriet namnet Milton Distillery. 1938 köpte affärsmannen Jay Pomeroy destilleriet och misskötte det under andra världskriget så att det försattes i konkurs. 1950 klev dess nuvarande ägare in och köpte destilleriet, Chivas Brothers. Efter omfattande restaurering öppnade så igen destilleriet under det nuvarande namnet Strathisla Distillery. 1965 utökade man antalet pannor från två till fyra. Chivas Brothers har nu även sitt huvudkontor på området samt ett eget laboratorium och en forskningsavdelning.



Allmänt: Pittoreskt och vackert destilleri som är K-märkt.
Karaktär: Lätt rökig, nötig, fruktig med lång eftersmak.

Vattnet Strathisla använder sig av kommer från andra sidan vägen vid destilleriet, källan Fons Bullion ("Den bubblande källan"). Kornet de använder sig av kommer från lokala leverantörer (Pauls of Buckie) och är lättrökt. Under en kortare tid försökte de producera en kraftigare rökt whisky som kallades Craigduff som skulle konkurrera med Islaywhiskyn. Detta experiment föll inte väl ut och några år senare övergavs projektet. Strathisla har ett mäskkar med ett något ovanligt upphöjt koppartak som tar fem ton. De tio jäskaren är i oregonträ och tar 22 500 liter. Destilleriet har fyra kopparpannor. Mäskpannorna är av lanternmodell och rymmer 12 500 liter. Spritpannorna är av boiling ballmodell med breda halsar och rymmer 8 500 liter. Destilleriet använder sig av begagnade sherry och bourbonfat. Whiskyn lagras vid Keith eftersom de inte har plats på området för egna lagerhus. Buteljeringen sker i Newbridge utanför Edinburgh.
1999 producerade Strathisla cirka två miljoner liter. Strathisla förknippas vanligen med blended sorten Chivas Regal.



Strathisla Destillery
Seafiled Avenue
Keith
Banffshire AB55 5BS
Skottland
Tel: +44 (0) 1542-783 044
Fax: +44 (0) 1542-783 055

Manager: Alan Greig



Besökare: Destilleriet tar emot besökare mellan April och Oktober, måndag - lördag, 10-16.00, söndag 12.30- 16.00. Besökscentrat byggdes 1995 och är nybyggt och modernt. Guidade turer regelbundet efter behov. Över 25 besökare, vid bokning, erhåller 10% rabatt. Shop med alla tänkbara prylar utöver whiskyn såklart! Inget café men kaffe och kaka serveras. Destilleriet har även en mycket omfattande och omtyckt turbok över anläggningen. Det gamla mäskrummet är ombyggt till ett mycket trevligt "Dramroom" där man kan avnjuta deras 12-åring. Turen kostar £5.

Ägare: Chivas Brothers Ltd / Pernod Ricard

Hemsida: http://www.chivas.com/en/INT/Chivas-Heritage/Strathisla-as-Spiritual-Home/

Copyright
Jörgen & Anita Norrblom

Design
Webbans Illustrationer 2005